Elf meter hoog graafwiel ingehesen in startschacht Rijnlandroute

9

Het graafwiel van de tunnelboormachine (TBM) van de Rijnlandroute is vandaag op z’n plek gehesen. De boorkop van 150 ton is voorzichtig in de startschacht van de tunnel neergelaten en vormt het belangrijkste onderdeel van de TBM.

Het graafwiel zit voorop het zogeheten boorschild en schraapt de grond laagje voor laagje los. Achter het boorschild volgt een hele serie wagens met apparatuur, kabels en leidingen die nodig zijn om de ruim twee kilometer lange tunnel onder Voorschoten te boren. De totale installatie is over enkele weken klaar en meet dan ruim honderd meter.

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 15 juni kan het publiek een kijkje komen nemen bij de startschacht. De TBM is dan helemaal klaar voor de start van het boren, begin juli.

Delen

9 reacties

  1. Mooie techniek van de ambitieuze Bouwboeren, niet waar? Dat moet ik wel toegeven. Het is niet te hopen dat de door de Bisschop met wijwater ingezegende Boor vastloopt diep in het Voorschotense slijk. Want Moeder Natuur is taai. Veel reclame van de Provincie, Leiden en de Bouwboeren voor dit symbool van de fossiele autoverslaafde samenleving. Zelfs schoolkinderen (duurzaam opvoeden??), hele delegaties uit binnen- en buitenland komen kijken naar dit symbool van de economische vooruitgang. Geld uitgeven hieraan is geen probleem voor deze overheid. Maar voor voor een groene afscherming van b.v. de Oostvlietpolder tegen die oerlelijke viaducten over de A4, lawaai en uitlaatgassen wordt nog geen cent ter beschikking gesteld. Bewonersgroepen en polderliefhebbers werden en worden aan het lijntje gehouden. Onbetrouwbare, arrogante politiek. Weidevogels verdwijnen, insekten verdwijnen, 9000 bomen verdwenen, schone luchten verdwijnen. Binnen 30 jaar gaan 1 miljoen soorten wereldwijd naar de hel door dit soort menselijke activiteiten. Wat wel blijft voortwoekeren is de neoliberale, verrrute groeiverslaving die mogelijk wel eens snel in zijn eigen schulden gaat stikken. Want groeien is niet de oplossing, het is juist het probleem. Te laat voor de laatste groene Leidse polders. Te laat voor een echt duurzame Leidse samenleving. Punt.

    • Inderdaad Sleutelstad, niet 13 maar 11 soorten planten en vogels verdwenen uit onze schone polders door de aanleg van de Rijnlandroute. Geteld en wel. Over 30 jaar zijn het er 1.000.000 wereldwijd. Uiteindelijk gaat u home sapiens sapiens zelf eraan. Chapeau!!

  2. Burger zonder steunkousen op

    Gaaf zo’n boorkop. Ik wil er ook zo één. Lijkt mij handig voor in de slaapkamer.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline