Fietsmaatjes stappen met bezoekers Oogcafé op de fiets

1

De duofiets is ook voor mensen met een visuele beperking een extra mogelijkheid hun horizon te verbreden. Met die boodschap is Carla Kramer naar het maandelijkse Oogcafé in de Stevenshof gekomen. Zeven bezoekers stappen om de beurt op het bijrijderszadel voor een rondje om de supermarkt. Organisatoren van het Oogcafé Susan van Egmond en Peter Waalboer hebben al een keer een proefritje gemaakt en willen graag anderen ook laten kennismaken met dit project.

Het Oogcafé biedt elke eerste vrijdag van de maand een kans om lotgenoten te ontmoeten, een praatje te maken, gewoon gezellig samenzijn. Daarnaast is er altijd een thema waarover iemand komt spreken. Maar het hoeft zeker niet de hele tijd over de beperking te gaan. Susan van Egmond is de coördinator van het Oogcafé, samen met Peter Waalboer zoekt ze elke maand een geschikte spreker of organisatie uit. “De opkomst is wisselend, de ene keer komen er tien mensen en dan weer eens veertig.” Aanmelden is niet nodig. “We laten ons verrassen,” vult Waalboer aan.

Van Egmond en Waalboer zijn allebei blind en hebben allebei hun hond bij zich, zoals ook een paar andere bezoekers. De honden begroeten elkaar nog enthousiaster dan hun eigenaren. “Het blijven wel honden natuurlijk. Ze zijn blij elkaar te zien.” Voor zowel Waalboer als Van Egmond betekent hun hond heel veel. Van Egmond: “Ik heb een witte herder en ze heet Dixie, dat betekent ‘onafhankelijk”. Dat heeft ze mij gebracht.” Haar partner Waalboer heeft een zwarte Labradoodle die luister naar de naam Ona. “Vroeger kende ik alleen de route van mijn werk naar huis, nu reis ik met Ona het hele land door. De sky is de limit.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Peter Waalboer en Susan van Egmond over het Oogcafé.

Het duofietsen is een groot succes, ondanks de paar spetters regen die er vallen. Het op- en afstappen op de fietsen gaat soepel dankzij het feit dat de zadels kunnen draaien. Wie wil kan zich diezelfde middag nog opgeven. Carla Kramer van Fietsmaatjes heeft er zichtbaar lol in. “Het is voor iedereen fijn om buiten te zijn en de wind door je haren te voelen.” Kramer vertelt dat ze nog wel wat extra vrijwilligers kunnen gebruiken om alle 250 gasten van Fietsmaatjes rond te rijden. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Carla Kramer van Fietsmaatjes Leiden-Leidendorp.

Elke eerste vrijdag van de maand is er een Oogcafé in het Huis van de Buurt in de Stevenshof, Trix Terwindtstraat 4, Leiden. Inloop begint om 13.30 uur, meestal start het programma om 14.00 uur. Om 16.30 uur gaat het café weer dicht. Volgende maand is er een kookworkshop in het Oogcafé. Kijk voor meer informatie op de website van de Oogvereniging.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline