Oegstgeest verkoopt aandelen Alliander niet; “schuld op andere manier verlagen”

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft na een maandenlange discussie besloten om de gemeentelijke aandelen in energieleverancier Alliander niet te verkopen. Wethouder Matthijs Huizing (Financiën) had het voorstel tot verkoop gedaan, maar afgelopen donderdagavond bleek dat de gemeenteraad liever kiest voor de jaarlijkse uitkering van dividend dan een eenmalige verlaging van de schuld. “Ik ga dus op zoek naar een andere manier om de schuld te verlagen”, aldus Huizing na afloop van de vergadering.

Huizing had de gemeenteraad voorgesteld om de aandelen te verkopen, omdat hij de gemeentelijke schuld op die manier in één klap met ongeveer 30% zou kunnen verlagen. “Daarnaast hoef je in de toekomst minder geld aan te trekken en dat scheelt je ook rentelasten”, legt hij desgevraagd uit. De rente op geleend geld is op dit moment echter zo laag, dat de gemeenteraad de jaarlijkse winstuitkering van Alliander – de afgelopen jaren ruim 200.000 euro – liever niet verliest. “De keuze om niet te verkopen levert niet direct een probleem op, maar verkoop had ons wel een gezonde startpositie voor de toekomst gegeven”, aldus Huizing.


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder van Financiën Matthijs Huizing

Omdat de waarde van de aandelen voortdurend verandert en de gemeente wil voorkomen dat geïnteresseerde kopers vooraf op de hoogte zijn van een eventuele verkoopstrategie, vinden de gesprekken daarover in de gemeenteraad altijd achter gesloten deuren plaats. Dat was ook afgelopen donderdag het geval, maar na afloop van de besluitvorming werd wel bekend gemaakt wat er is besloten. “Het verlies van dividend weegt niet op tegen het verlagen van de schuld”, verklaarde voorzitter van de gemeenteraad Emile Jaensch. Alleen Hart voor Oegstgeest (HvO) stemde voor verkoop van de aandelen.

Investeringen in duurzame energie
Voor de meeste politieke partijen komt de verkoop van de aandelen namelijk aan de vroege kant. De rente op geleend geld is op dit moment zo laag – vaak zelfs 0% – dat het hebben van een schuld weinig kost, terwijl de jaarlijkse dividend wel tonnen oplevert. Verschillende politici gaven daarom eerder al te kennen liever nog even wachten met de verkoop van het gemeentelijk tafelzilver totdat de rente weer gaat stijgen en de de jaarlijkse winstuitkering over de aandelen wellicht gaat dalen, waardoor verkoop noodzakelijker is.

Wethouder Huizing redeneert echter dat nu het beste verkoopmoment was geweest, aangezien de aandelen op dit moment (nog) een hoge waarde hebben. Andere potentiële kopers – Alliander is geheel in handen van provinciale en lokale overheden – zouden namelijk nog een aantal jaar kunnen profiteren van de dividend, waardoor ze bereid zijn om meer te betalen. Zodra de rente op geleend geld echter gaat stijgen, zullen meer overheden van hun aandelen af willen waardoor de prijs zal dalen, redeneert Huizing. HvO overwoog in een eerdere vergadering daarnaast dat de winst van Alliander de komende jaren mogelijk zal dalen door verplichte investeringen in duurzame energie. Daardoor zou de winstuitkering ook dalen.

‘Niet binnenkort opnieuw’
Een ruimte meerderheid van de gemeenteraad wil het tafelzilver, dat uiteraard maar één keer verkocht kan worden, echter liever nog even behouden. Huizing laat weten dat hij naar aanleiding van die beslissing op zoek gaat naar een andere manier om de schuld te verlagen – een ambitie die VVD, CDA en PrO afgelopen jaar in het coalitieakkoord noteerden. De aandelen van Alliander blijven nu voorlopig in ieder geval weer in de kast. Huizing: “Nu dit besluit om niet te verkopen is genomen, ligt het niet in de verwachting dat we dat binnen afzienbare tijd weer gaan doen.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline