Burgemeester Bloemen is overlast hangplek Zoeterwoude zat

6

Zoeterwoudse Burgemeester Liesbeth Bloemen is de overlast die de gebruikers van de hangplek bij de Klaverhal in het dorp veroorzaken helemaal zat. De ‘jongeren’ op de hangplek zouden een stuk ouder zijn dan de doelgroep (15-17 jarigen) en, onder het genot van veel bier, voor de nodige herrie en gevoel van onveiligheid bij de inwoners zorgen.

CDA fractievoorzitter Arjan Bakx vroeg Bloemen donderdag tijdens de raadsvergadering om in actie te komen. De partij ontving een verontrustende brief van een buurtbewoner die aangeeft zich onveilig te voelen. Bovendien heeft ook Bakx vastgesteld dat de gebruikers van de hangplek eerder in de 30 dan tussen de 15-17 jaar oud zijn en voor overlast zorgen.
“Het kan niet zo zijn dat mensen uit de buurt hun huis niet meer uit durven omdat er mensen voor de deur staan te schreeuwen, bier te drinken en herrie te maken”, sloot Myrna van der Poel, duo-fractievoorzitter van Progressief Zoeterwoude, aan bij wat er eerder werd gezegd. Mathieu Paardekooper (fractievoorzitter VVD) is onlangs ’s nachts opgestaan om met de jongeren in gesprek te gaan. Opvallend is dat ook zij niet blij zijn met de locatie van de hangplek; ze zouden liever aan het Molenpad gefaciliteerd worden. Paardekooper ziet mogelijkheden langs het pad, zolang de hangplek vlakbij de bebouwde kom wordt neergezet. Burgemeester Bloemen vreest voor onveilige situaties. Zij vindt het Molenpad te afgelegen: “je moet er niet aan denken dat er een meisje wordt lastig gevallen en dat niemand haar hoort gillen”, verklaarde Bloemen bezorgd.

Deze week zal het college van B&W zich beraden over de hangplek bij de Klaverhal. Bloemen is van plan om hem voorlopig weg te halen. Over een nieuwe plek kan dan rustig worden gedacht.

Robbert Beurse in gesprek met Burgemeester Bloemen en de fractievoorzitters van PZ, CDA, VVD en SBZ.

Delen

6 reacties

 1. Een Leids burger op

  ¨de nodige herrie¨?
  Die herrie is helemaal niet nodig hoor. 🙂
  Maar schijnbaar vinden die jongeren van wel en de burgemeester van niet.
  ,
  ¨Bloemen(burgemeester) is van plan om hem(die hangplek voor jongeren) voorlopig weg te halen. Over een nieuwe plek kan dan rustig worden gedacht.¨
  En ondertussen verwacht men zeker dat die jongeren zich opeens goed zullen gedragen en geen nieuwe hangplek zullen zoeken. 🙂

 2. Els Raaphorst op

  Wat zouden jullie denken van dealers die op deze tieners/jongeren afkomen. Een kwetsbare groep die beschermd moet worden. Stop ze dus niet ergens waar de burgers er geen last van hebben. Neem als gemeente en burgers je verantwoordelijkheid en zorg dat er aandacht is voor deze groep.

 3. Drugdealers in Zoeterwoude? Zelfs in dat voorheen zo idyllische polderdorpje? Dan is de beschaving ten einde en is ook daar het tijdperk der barbarij begonnen. De ondergang van het avondland is nu onontkoombaar.

 4. Er staan genoeg prullenbakken die ook niet worden gebruikt. Met je hond er langs lopen is gewoon onveilig zoveel zooi aan bijvoorbeeld glas dat er ligt. En richting het molenpad lijkt mij geen optie. Dat is het ‘probleem’ verplaatsen . Met nog minder overzicht.. Ben benieuwd. Moeilijk!

 5. Hangjongeren van 30+ 😂 misschien moet die achterlijke gemeente eens wat jongeren woningen bouwen. en niet alle huurhuizen verkopen. dan kunnen die jongeren die uit ellende nog thuis wonen. Bij elkaar thuis een jointje roken i.p.v. onder een afdakje op een parkeerplaats. Dat dit overlast zou geven had iedereen kunnen bedenken.

 6. In de gemeenten kom je dikwijls sociale controle door buurtbewoners als middel tegen om een hangplek te faciliteren. Van de hangjongeren die aanwezig zijn, wonen de meeste jongeren vaak niet direct in de omgeving. Vreemd genoeg vind je dit soort plekken dan ook nooit in de buurt van de woningen van bestuurders en/of raadsleden.
  Overigens is mijn ervaring dat je altijd een praatje kan maken met jongeren. Soms zelfs een animerend gesprek en met de juiste toon kun je jongeren ook goed aanspreken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline