Gemeente presenteert plannen nieuwe campus rond Witte Singel

24

De gemeente Leiden heeft de plannen gepresenteerd die de universiteit heeft laten maken voor het gebied Witte Singel Doelencomplex. Daar moet over een jaar of vijf een binnenstadscampus verrijzen ten behoeve van de Faculteit Geesteswetenschappen. Deze zogeheten ‘Humanities Campus’ moet een internationale kennis-hub worden. De Universiteit Leiden steekt er een slordige honderd miljoen euro in.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de nieuw campus voor de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de alternatieve locaties voor de bewoners die voor de plannen moeten verhuizen.

Voor het campusplan worden twee bestaande bouwblokken afgebroken. Het Witte Singel Doelencomplex met daarin 58 sociale huurwoningen en het Lipsiusgebouw waarin voorheen onder andere het LAKTheater was gevestigd. De overige gebouwen worden grondig onder handen genomen.

Op de plek van de woningen komt in de campusplannen een nieuw onderwijsgebouw. De locatie van het Lipsius wordt een park met de gebouwen daar omheen. Langs het water komt een nieuw wandelpad door het Singelpark. Langs het Reuvensgebouw wordt een wandelvlonder aangelegd, omdat daar geen ruimte is tussen de bebouwing en het water.

Tussen de twee bestaande bruggen, wordt een derde brug aangelegd om de twee delen van de campus beter met elkaar te verbinden. Links en rechts van de Universiteitsbibliotheek worden namelijk ook de bijgebouwen aangepakt en gaan deel uitmaken van de nieuwe Humanities campus.

Op de campus wordt ook in de toekomst nog gewoond. De gemeenteraad nam dat op in het programma voor het gebied. Er komen vijftig woonruimtes voor studenten van elk zo’n vijftig vierkante meter groot.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

24 reacties

  • Een Leids burger op

   Nee in dit geval niet.
   De universiteit heeft ruimte nodig om te kunnen uitbreiden.

 1. De universiteit hoeft natuurlijk niet in de binnenstad uit te breiden. En uitbreiden voor wie, voor al die buitenlandse studenten? De binnenstad hoort van en voor de burgers te zijn en mensen moeten er kunnen wonen, ook op de Doelenlocatie.

  • Eus de Watergeus op

   Zijn studenten geen burgers? Ik heb de plannen niet bestudeerd maar ‘campus’ betekent volgens mij dat er studenten komen te wonen, of zijn studenten nu ook al geen mensen meer? Je gesputter in dit stadium van de planning komt over als donquichotterie.

  • Een Leids burger op

   1. De universiteit breidt OOK uit BUITEN de binnenstad: denk aan BioScienePark bijvoorbeeld.
   2. Minder buitenlandse studenten is wel gewenst. Nu al is 1 op de 6 studenten een buitenlandse (internationale) student. Eigen (studenten)volk eerst. Maar ook bij een ander toelatingsbeleid zou op iets langere termijn toch ook uitbreiding noodzakelijk zijn.
   3. Vroeger zat de universiteit juist in de binnenstad. Nu is die verspreid over de stad.
   [ Chemie (Gorlaeus Laboratorium) en Natuurkunde (nu het Huygens gebouw) bijvoorbeeld zijn nu in het Biosciencepark. ]
   En vergeet niet dat een (klein) deel van de universiteit ook al in Den Haag zit…..

 2. Carla Schlagwein

  Ja ja het sociaal wonen in de binnenstad verdwijnt stukje bij beetje. Tenslotte hoort de elite alle weelde en ruimte bemachtigen zodat ze geen last hebben van mensen met empathie.

  • Allert Goossens

   Sociaal wonen in de binnenstad. Op de duurste locaties in een stad is geen ruimte voor sociale woningbouw, wat volkomen logisch is omdat geen ontwikkelaar geld wil verliezen. Het is een beetje geweeklaag waar ik erg moe van word. Leiden doet naar verhouding veel voor sociale woningbouw, maar als iedereen, ook zij met minimale inkomens, op dure locaties willen blijven wonen loopt het systeem vast.

   • Eric van 't Groenewout op

    Waarom zou op de duurste locaties van een stad geen ruimte voor sociale woningbouw mogen zijn? Tot dusverre zaten er op deze locatie bijna veertig jaar 58 huishoudens. De ontwikkelaar is nota bene de universiteit zelf. De universiteit draait op gemeenschapsgeld. En zou dus best wel wat meer terug mogen doen voor de gemeenschap en vooral voor de 58 huishoudens die gedwongen worden te verhuizen.
    Je kunt je ook afvragen waarom een universiteit per se op de duurste locaties collegezalen wil hebben. Uw argumentatie volgende, zou dat neerkomen op het nodeloos duur maken van het onderwijs. En ja, dan loopt het systeem vast…
    De afgelopen eeuwen hebben bewezen dat wonen door alle groepen én de aanwezigheid van de universiteit heel goed in het centrum samen gaan. De binnenstad moet geen reservaat voor miljonairs worden.
    Het is jammer dat in de nieuwbouw geen ruimte voor sociale woningbouw is. In de jaren ’80 was dat geen enkel probleem. Het is geen goede ontwikkeling als ‘het systeem’ zich dusdanig ontwikkelt, dat sociale woningbouw meer en meer naar de randen van de stad wordt verplaatst.

  • Rien van Vliet op

   Dat is iets te makkelijk, Carla. Vergeet niet dat er op dure stukken grond in Leiden sociale woningbouw staat.

   Dit neemt natuurlijk niet weg dat het voor de bewoners van het Doelencomplex bijzonder vervelend is.

 3. Allert Goossens

  Gave plannen. Ziet er heel fraai uit. Hopelijk goede aandacht voor kostenbeheersing, want het onderwijs geeft wel heel veel geld aan stenen uit in het land. Dat Leiden een sprongetje moet maken om de ‘competitie’ aan te kunnen als oudste universiteit van het land is een gegeven. Prachtige locatie, hopelijk straks even prachtig onderwijs.

 4. In 1574 kregen de Leidenaars als beloning de universiteit.
  de universiteit krijgt nu de stad Leiden.

  • Een Leids burger op

   Niet overdrijven Sjaak, de universiteit krijgt slechts een groter stukje van de stad Leiden.

  • Marcellus_B op

   Eens met Sjaak.
   Binnen 3 jaar na oplevering van dit complex zal er een actieve -om niet te zeggen activistische- contrôle zijn op het waarom iemand op dit terrein aanwezig is. Binnen 5 jaar na oplevering zullen er hekken en toegangspoortjes verschijnen op de bruggen, waarmee het terrein keurig afgesloten zal worden buiten college-uren. De gemeente Leiden zal er, net als bij Leiden CS, ook hier achter gaan komen dat ze ‘vergeten’ zijn om het recht van overpad goed veilig te stellen.
   Het enige dat de universiteit tot nu toe heeft weerhouden om dit plan voor een safe space voor de sneeuwvlokjes uit te voeren is de aanwezigheid van de woningen op het doelenterrein. Maar gelukkig voor hun hebben ze een wethouder van een sociaal liberale [sic] partij in hun zak.

 5. Een ECHTE geboren en getogen Leidenaar op

  Hahaha sociale huur in Leiden, is het meer of minder dan 20 jaar geleden??!! Geboren en getogen Leidenanren in alle kleuren en maten verhuizen met pijn in het hart noodgedwongen naar randgemeenten of verder omdat er in hun eigen stad geen ruimte meer is voor hun tenzij je genoeg poen hebt om een huis te kopen of een “sociale” huurwoning van 800/900 kunnen betalen! Leiden word aan alle kanten kapot gemaakt!

 6. Het is 34.4 jaar geleden. De visie dat alleen met een dikke beurs recht hebben op een mooi plekje weerspiegelt een mensbeeld waar een samenleving niet van opknapt

 7. Huizen weg, maar wel een teringgrote tuin ter grootte van een appartementencomplex!!!!!!!!!!!!!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline