Leiden Helpt vraagt wethouder Damen haar hart te laten spreken

19

Stichting Leiden Helpt overhandigde wethouder Damen een map met handtekeningen en steunbetuigingen in een ultieme poging de subsidie van de gemeente veilig te kunnen stellen na 1 juli van dit jaar. Wethouder Damen laat zich niet verleiden tot beloftes. Ze blijft met iedereen in gesprek, maar Leiden Helpt zal echt op eigen benen moeten gaan staan.

Wethouder Damen is vol lof over het werk van stichting Leiden Helpt. Ze vindt dat de groep goed werk doet. Maar de afspraak was dat de gemeente alleen tijdelijk een subsidie zou verlenen en dat loopt nu af.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Marleen Damen.

Vrijwilligster Yvonne Geers die zelf ook gebruik maakt van het aanbod van stichting Leiden Helpt heeft een speech voorbereid waarbij ze de wethouder op alle mogelijke manieren probeert duidelijk te maken hoe onmisbaar Leiden Helpt is in de strijd tegen armoede in Leiden. “We werken met alle andere stichtingen en organisaties samen, maar dat levert ons geen geld op. Wij geven alleen maar. Stichting leiden Helpt is uniek omdat het alles onder een dak heeft. Kleding, huisraad, speelgoed, noem maar op. En tegenover de Leidse Voedselbank.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Yvonne Geers van Stichting Leiden Helpt.

Een andere wekelijkse bezoekster van Leiden helpt, mevrouw Blansjaar, komt het de wethouder ook nog even uitleggen. Leiden Helpt is er echt voor de mensen die niks te besteden hebben. “Van 40 euro per week doe je niet veel.” Voor mevrouw Blansjaar is Leiden Helpt niet alleen een plek om een jas te krijgen maar ook wat aanspraak. “Ik ga altijd op donderdagmiddag, dat is echt een uitje. En met kerst kregen we een hele tas vol boodschappen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met mevrouw Blansjaar over stichting Leiden Helpt.

De wethouder neemt de map met handtekeningen mee naar binnen. Een nieuw gesprek is altijd mogelijk en het laatste woord is zoals altijd aan de Leidse gemeenteraad.

Delen

19 reacties

    • Inmiddels staan er 780 huishoudens ingeschreven die gebruik maken van de stichting,

  1. Een Leids burger op

    Damen legt de bal bij de gemeenteraad.
    Vragen aan wethouder Damen haar hart te laten spreken ?
    Dat is ongeveer hetzelfde om aan Baudet vragen om meer asielzoekers toe te laten of nog meer EU-bemoeienis. Kansloos dus.
    Welk hart ? Haar SLinkse hardvochtige Partij voor de Armoede-hart welicht? 🙂

    • Rien van Vliet op

      Beste Leids Burger, kan het niet zo zijn dat er duidelijke afspraken waren gemaakt met Leiden Helpt? Dus dat er geen verwachtingen waren gewekt? De gemeente kan niet met ons belastinggeld alle initiatieven van burgers gaan en blijven financieren. Jouw argument is niet valide oftewel het slaat nergens op wat je schrijft.

      • Een Leids burger op

        Nee Rien. ik hoef mij immers niet te verdedigen op wat ik NIET gezegd heb over afspraken of over verwachtingen m.b.t. Leiden Helpt. Maar ik wil er nu dan toch wel iets over zeggen hoor:
        1. De gemeente vond het initiatief uitstekend en heeft daarom steeds aan Leiden Helpt subsidie verstrekt voor de huur.
        2. De bedoeling was inderdaad dat Leiden Helpt na verloop van tijd zelf de huur zou kunnen betalen.
        Dat dat tot nu toe niet gelukt is hoeft niemand te verbazen voor een stichting die alleen maar (weg)geeft maar geen inkomsten heeft.
        .
        Vele jaren geleden had de voedselbank een zelfde soort probleem.
        zie:https://sleutelstad.nl/2010/04/23/huursubsidie-voor-voedselbank/

        • Rien van Vliet op

          Ik vraag je niet om je te verdedigen over afspraken tussen de gemeente en Leiden Helpt. Ik probeer te laten zien dat je schrijverij over Damens hart geen valide argument is maar slechts geroeptoeter.

          • Een Leids burger op

            Nee, mijn ¨schrijverij over Damens hart¨¨ is helaas wel valide.
            1. Immers van een Linkse wethouder mag verwacht worden dat die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving:.zie wat ik hieronder schreef over keuzes m.b.t. subsidieverstrekkling.
            2. Ook een bezuiniging op het minimabeleid door dezelfde wethouder onder het mom ¨maatwerk leveren¨ komt eerder uit een slinks hart dan een links hart.

  2. Eus de Watergeus op

    De tijd en energie die mensen gestoken hebben in demonstreren voor het gemeentehuis hadden ze ook kunnen gebruiken om een echte baan te zoeken.

  3. Rien van Vliet op

    Leids Burger, dat de wethouder links is, hoeft niet te betekenen dat zij per se geld moet geven aan een initiatief om zwakkeren te helpen. Dat is geen regel die in beton gegoten is. En vooralsnog zijn er alleen zorgen geuit over het nieuwe minima-beleid van de gemeente; er heeft nog geen evaluatie plaatsgevonden. Cijfermateriaal op basis waarvan een criticaster kan beweren dat het minima-beleid onrechtvaardig is, is er dus niet.

    • Een Leids burger op

      Ga je nu eerst maar eens in de zaak verdiepen voordat je weer maar wat roeptoetert.
      Natuurlijk mag je van een linkse wethouder andere keuzes verwachten, van een slinkse niet. . Zie bijvoorbeeld de keuzes waarnaar ik eerder verwees.
      Hier iemand die dat wel goed begrepen heeft:
      https://sleutelstad.nl/2019/03/25/leiden-trekt-bijna-zeven-ton-uit-voor-doorlichten-subsidies/#comment-288901
      Nu al een feit is dat de huidige declaratieregeling halverwege dit jaar wordt afgeschaft en mensen nog maar de helft van het oorspronkelijke bedrag krijgen (105 euro i.p.v. 210 euro) Het is niet te verwachten dat de wijkteams dat zullen gaan repareren. Duidelijk is de bedoeling dat minder mensen gebruik gaan maken van het minimabeleid . Staat ook in de berichtgeving. Zie ook de reacties van anderen aldaar .

      • Rien van Vliet op

        Ik lees vooral heel veel aannames, vooronderstellingen en gescheld. Ook de heren van de SP en PS komen niet met concrete feiten over bezuinigingen of over achteruitgang in het armoedebeleid. En dat het bedrag van € 210,- wordt verlaagd naar € 105,- is geen indicatie da het de armen het slachtoffer zijn. Er kunnen in het nieuwe armoedebeleid namelijk veel hogere kostendeclaraties worden ingediend indien dat leidt tot bijvoorbeeld kans op werk of vergroting van de sociale contacten.

        Maar goed, we worden het niet eens. Tot ziens bij een volgend onderwerp.

        • Een Leids burger op

          Citaat:¨Daaruit blijkt dat de gemeente met de nieuwe regeling verwacht nog maar aan vier tot vijfhonderd huishoudens vertrekkingen te hoeven doen, terwijl dat er in de huidige situatie potentieel tweeënzestighonderd zijn¨
          https://sleutelstad.nl/2019/01/14/zorgen-over-nieuw-armoedebeleid-er-wordt-bezuinigd-over-de-hoofden-van-de-armen/

          .
          Echter het concrete feit blijft dat het minimabeleid voor AL de minima is verlaagd van 210 naar 105 euro. Een duidelijke achteruitgang dus dat veel armen wel degelijk het slachtoffer zijn. Slechts een enkeling zal met succes gebruik kunnen maken van de hulp van de sociale wijkteams die een veel hogere barriere vormen dan de oude declaratieregeling.
          .
          Dat kun je nu al bedenken evenals dat die Stichting Leiden Helpt niet zelf de huur kan betalen….

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline