Herinrichting Hooigracht vertraagd; ondernemers trekken aan de bel

20

In de maanden januari en februari van dit jaar zouden alle bomen op de Hooigracht worden gekapt. Als start van de herinrichting van de straat die deel uitmaakt van de Centrumroute die loopt tussen de treinstations Leiden Lammenschans en Leiden Centraal. Zouden, want vooralsnog staan alle bomen er nog en is inmiddels het broedseizoen begonnen waardoor ondernemers van de Hooigracht vrezen dat er ook de komende maanden weinig activiteiten te verwachten zijn.

Chris de Waard in gesprek met ondernemer Paul van Ginkel en wethouder Martine Leewis over de herinrichting van de Hooigracht.

Gisteravond kwam eigenaar Paul van Ginkel van biologische supermarkt De Zaailing zijn zorgen en die van zijn mede-ondernemers in de straat delen met de leden van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. “We hebben al maanden helemaal niets van de gemeente gehoord. Vorige week kwam ik erachter dat er wéér een nieuwe projectleider is. De vierde al!” De ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn, zodat ze rekening kunnen houden met de werkzaamheden waarbij de Hooigracht van gevel tot gevel opnieuw wordt ingericht. Werkzaamheden die naar verwachting een jaar in beslag gaan nemen. In verband met die lange periode was de start aan het begin van het jaar belangrijk voor de ondernemers die in de aanloop naar het project met de gemeente afspraken dat de straat rond de feestdagen in december weer dicht is.

Impressies van de Hooigracht zoals die er na de herinrichting uit gaat zien.

Wanneer de herinrichting van de Hooigracht nu alsnog start is onduidelijk. Volgens wethouder Leewis hangt dat af van de aanbesteding van de werkzaamheden die nu is opgestart. Ze wil er daarom niet over speculeren, maar beaamt ondertussen wel dat het heel goed zou kunnen dat er pas na de zomer gestart kan worden.

Delen

20 reacties

  • Pas op met uw woorden. Voordat u het weet staat Comment in uw nek te hijgen met zijn hitsige commentaar waaruit blijkt dat hij gelijk heeft en u niet.

   • Rien van Vliet op

    Het is wel een beetje off topic. Het gaat hier om de herinrichting van de Hooigracht, niet om armoede.

  • Helemaal mee eens. Leiden is al de minst groene gemeente van Nederland en de bomen hebben afgelopen zomer maar eens laten zien hoe fijn schaduw is. Maar belangrijker nog is de opname van co2 en de functie die ze hebben voor de vogels en insecten. Bomen moeten blijven!

 1. Kijk ff beter naar de foto hoe het wordt de oude moeten wijken omdat de wortels van de boom de straat vernachelen en na de herinrichting zetten ze nieuwe bomen terug zoals je kunt zien

  • De bomen moeten weg omdat ze niet van dezelfde soort zijn. Dat vond de vorige wethouder zo slordig. En ja er komen nieuwe bomen maar dat zijn kleintjes.

   • Een Leids burger op

    Zoals Cowin al zegt gaat het ook om de wortels van de huidige bomen (die zorgen o.a. voor een hobbelig trottoir. )
    Dus wat kleinere bomen terugplanten lijkt me geen slecht idee.

 2. Rien van Vliet op

  Inge moppert dat Leiden de minst groene staf is van Nederland. In de eerste plaats worden er op de Hooigracht nieuwe bomen geplant. In de tweede plaats heeft Leiden een kleine oppervlakte. Dus als er huizen gebouwd moeten worden verdwijnt er groen. Dus is het logisch dat Leiden weinig groen heeft.

 3. Als het over ‘verkeer’ gaat, wasr heb je het dan over. Tellen fietsers en voetgangers als verkeer? Die hebben pad echt te weinig ruimte!

 4. En onze centjes vloeien weer weg zonder dat er ook maar een schep de grond in gaat.

 5. Kijk. Het loopt dus voor geen meter. Dat dacht ik al. Laat de Hooigracht met rust en BLIJF VAN DE PRACHTIGE BOMEN af. Deze mankeren in het geheel niets en lopen juist dit voorjaar weer uit. Het is een regelrechte wandaad om deze bomen in de oude Leidse binnenstad te kappen, het idee alleen al! De (zoveelste) projectleider of hoe deze ambtenaar ook heet vind ik een aanfluiting. Heel slecht geregeld dit alles en STOP deze plannen aub!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline