Joop Zoetemelk Classic voor dertiende keer door het Groene Hart

9

Dertien is voor de Joop Zoetemelk Classic geen ongeluksgetal. Rond de 4200 deelnemers stonden vanochtend aan de start voor een van de vier toertochten door het Groene Hart, het trainingsgebied van wielergrootheid Joop Zoetemelk. Zelf is hij ook van de partij en geeft het officiële startschot voor de 100 km rijders. De vroege vogels die de langste afstand willen rijden (150 km) zijn dan allang op pad.

Het is bewolkt, maar droog met hoop op zon later op de dag en zeker niet zo koud als vorig jaar. Daar zijn de organisatoren blij mee en verschillende rijders bekennen dat ze de 12e editie hebben overgeslagen. Maar vandaag staat iedereen vrolijk aan de start voor dé voorjaarsklassieker in Leiden en omgeving. Al komen er ook renners van ver daarbuiten zoals Marion en Floris. Marion woont in Noord-Holland en haar zoon Floirs momenteel in Brussel, Leiden ligt redelijk in het midden. Floris traint voor de Ronde van Vlaanderen over twee weken. Daar zal het ook wel heuvel op gaan, maar vandaag traint hij zijn duurvermogen.

Joop Zoetemelk is elk jaar de trotse deelnemer en starter. Voor hem blijft het Zuidhollandse landschap een prachtig fietsrondje. Al is er wel veel veranderd sinds de jaren zeventig dat hij er trainde voor de grote wedstrijden. In 1979 zegevierde Zoetemelk in de Ronde van Spanje en een jaar later wist hij ook de Tour de France te winnen. Om twee van zijn meest aansprekende overwinningen te noemen, maar zijn erelijst is vele malen langer. Deze Classic die zijn naam draagt is daar een mooi eerbetoon aan.

100 of 150
Vroege starters Thijs Werkman en Dennis Kuipers vinden het vroege opstaan ook wel lekker. Zij gebruiken de 150 km variant van de Joop Zoetmelk Classic als training voor de AlpHuzes in juni. Jeannette en Sandra willen ook best wel 150 km fietsen maar niet zo vroeg in het seizoen. Vandaag houden ze het op 100 km. Als Swift de Joop Zoetemelk Classic verplaatst naar de zomer mag het van deze fietssters zelfs wel 200 km worden.

Wethouder Paul Dirkse rijdt voor de derde keer mee en vindt 50 km al een mooi tochtje voor deze eerste zaterdag in de lente. “Ik fiets hem samen met mijn vrouw, wij zijn echte zomerfietsers.”

Omdat wielrenvereniging Swift dit jaar 100 jaar bestaat is er een speciale bidon voor alle deelnemers en een feestje bijj de finish, waar de band ‘Komen lopen’ de renners zal opwachten en aanzetten tot een dansje om de vermoeide spieren weer los te krijgen.

Delen

9 reacties

 1. R.acer helaas doen ze het ook in swift shirts niet z.n goede reclame vd club
  Wat mij bereft komt er rijbewijs v wielrenners bij aso gedrag rijbewijs kwijt en met de benenwagen ! Ben al keer door groep van swift op mijn eigen stoep vd sokken gereden omdat men te beroerd was om.af te stappen

 2. Gerard van Hees op

  Vorig jaar was ik ook een van die afvallers. De drie mensen van buiten de stad die zouden meerijden hadden al afgezegd. Ik reed de avond ervoor van het centrum naar huis en besloot de wekker niet te zetten. Vandaag echter was het gelukkig goed weer. Een vriend uit Eindhoven was speciaal overgekomen en samen reden we de 100km. Ik had dit jaar nog weinig kilometers in de benen en had het zwaar en kwam min of meer uitgewoond over de finish. Maar eenmaal klaar geeft het ALTIJD een goed gevoel. We hebben de jubileumbidon in ontvangst genomen. Een leuk aandenken. Wat een schitterend evenement toch in onze stad. Swift bedankt. En aan alle azijnpissers zou ik willen zeggen; rij volgend jaar een keer mee en ervaar de samenhorigheid.

 3. Tuurlijk geef de wielrenners maar weer de schuld. Kijken jullie eerst eens naar je zelf Martine en Peter. Jullie doen zeker nooit wat fout. Schijnheilige,grootste aso op de weg zijn automobilisten (uit landelijk onderzoek gebleken)

 4. Piet van Leeuwen op

  Een mooie tocht ,die goed georganiseerd is met prima verzorging.Dit door een mooi stukje Z-H. En wat ik gezien heb werd er door de deelnemers netjes gereden .Er zullen er altijd zijn die denken dat de weg van hun is ,zowel automobilisten als wielrijders. Respect Ik heb genoten
  Piet van Leeuwen

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline