Leids medeleven met slachtoffers aanslagen Nieuw Zeeland

31

Ook in Leiden wordt met afgrijzen gereageerd op de aanslagen in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland. daar kwamen 49 mensen om het leven en vielen tientallen gewonden toen met automatische wapens het vuur werd geopend om moskeegangers.

Onder andere het Levensbeschouwelijk Platform Leiden heeft een oproep gedaan aan alle Levensbeschouwingen in Leiden om in hun samenkomsten aandacht te schenken aan deze verschrikkelijke gebeurtenissen, stil te staan bij alle slachtoffers en zich uit te spreken tegen elke vorm van geweld tegen welke Levensbeschouwing en waar dan ook. “Laten we ook onze islamitische medemens in Leiden in deze moeilijke tijd niet vergeten”, schrijven voorzitter Ad Alblas en secretaris Lex Ras van het platform.

Bij Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden-Noord houdt de politie vandaag een extra oogje in het zeil. Ook bij de Al hijra moskee aan de ter Haarkade en de Mimar Sinan moskee rijden surveillancewagens vaker voorbij.(Foto’s: Wilco Devilee).

Bij het stadhuis van Leiden hangt vandaag de vlag halfstok. Op die manier wil ook het stadsbestuur medeleven tonen met de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland en hun naasten. Burgemeester Lenferink brengt vandaag een bezoek aan de Leidse moskeebesturen.

Burgemeester Lenferink: “Onze open samenleving is natuurlijk kwetsbaar voor dit soort aanslagen, maar wij zullen onze manier van leven er niet door laten ontregelen. Wat dat betreft zullen de daders hun doel nooit bereiken.”

Delen

31 reacties

  • Een Leids burger op

   Inderdaad !
   Al zou ik het woord ¨nooit¨ willen vervangen door veel TE weinig.

   • Stemming maken doe je zo op

    Inderdaad! Al zou ik “nooit/veel TE weinig gebeurd bij de vele aanslagen vanaf de andere kant” willen vervangen door “vaak genoeg gebeurt maar door stemmingmakers die alles aangrijpen om moslims wereldwijd gebrek aan loyaliteit toe te schrijven wordt misbruikt om “moslims” op een mondiale hoop te gooien (“de andere kant”). Geen massamoord brengt hen tot de piëteit hun gestook tijdelijk te staken. Een beetje zoals zij ‘moslims’ verwijten zijn zij “altijd/te vaak” de morele steuntroepen van Brenton Tarrant.

    • Een Leids burger op

     Geen stemmingmakerij maar gewoon de hypocriete realiteit hoor.
     .
     ¨Vaak genoeg gebeurt?¨
     .
     Geef maar eens aantoonbare voorbeelden dan met bewijzen waarbij na een moslimaanslag wel de vlag op het Leidse stadhuis werd gehesen voor de slachtoffers veroorzaakt door moslimterrorisme.

     • Een Leids burger op

      Voor alle duidelijkheid:die voorbeelden zijn er wel maar veel te weinig in vergelijking met de vele aanslagen veroorzaakt door moslimterrorisme.

 1. Gijsbert Groenveld

  Heb de Jemenitische vlag wel gemist afgelopen jaar. ….. Nederland lijdt aan selectieve verontwaardiging, herdenking en rouw naar mijn mening. Óf je vlagt voor alles, óf je vlagt niet ,,,, Dit is het gevlag van Deugmensen: “kijk eens hoe goed en solidair we zijn”…

 2. Ik zie mensen schrijven waarom de vlag niet half stok is gehangen bij andere aanslagen. Zou het verschil niet zitten in het feit, dat het de terrorist bij deze aanslagen zoals in Breivik of de aanslagen door IS niet uitmaakt wie er dood gaat? Bij al deze aanslagen zijn er mensen met verschillende geloven overleden. In New Zeeland is de aanslag gericht op de moslims.
  Waarom de vlag nu half stok hangt is daarom niet belangrijk, respect voor de gemeente Leiden. Het is toch te zot voor woorden, dat mensen vergelijkingen gaan trekken over een vlag half stok hangen in zo een situatie. Waar gaat het met de mensheid naartoe…

  • Een Leids burger op

   Waarom de vlag halfstok hangt begrijpen de mensen wel hoor Yilmaz. Dat is het punt helemaal niet. En natuurlijk is dit een vreselijke aanslag , maar dat geldt evenzo voor aanslagen die gepleegd zijn DOOR moslims.
   In New Zeeland was de aanslag gericht tegen de moslims maar bij heel veel andere aanslagen waren het juist moslims de daders die het leed veroorzaakten. Daarom is het hypocriet om nu wel de vlag halfstok te hangen en bij de vele andere aanslagen niet. En waarom moet Lenferink nu naar de moskeeen toe? Doet hij dat ook bij slachtoffers veroorzaakt door moslimterrorisme.?…..

   • Leidse burger. Mogelijk zou u uzelf eens kunnen verdiepen in o.a. de cijfers. rondom de aanslagen die u noemt. Bij b.v. de aanslagen die gepleegd zijn door de IS, zogezegd de moslims, (wat niet zo is) zijn circa 80% van de slachtoffers moslim. Wat ik zo jammer vind aan uw bericht is, dat u schijnbaar nadenkt over waarom de vlag halfstok hangt voor de moslims en waarom de burgemeester naar de moskeeen gaat, wat ik overigens een heel mooi gebaar vind van de burgemeester.
    Vindt u het daarom geen beter idee, dat de mensheid zijn tijd en energie zou moeten steken in de samenleving, de samenhorigheid en hoe we alle aanslagen op de wereld zouden kunnen voorkomen, ongeacht wat de religie is?

    • Een Leids burger op

     Alle aanslagen voorkomen zou mooi zijn maar is helaas een utopie Yilmaz. Denk ook eens aan de recente berichten rondom het Haga lyceum die banden zou hebben met terroristische organisaties…
     .
     Dat er bij de aanslagen van IS ook veel moslims zijn was mij natuurlijk al lang bekend. (soennieten versus sjiieten) zie ook: https://www.trouw.nl/home/met-deze-vier-vragen-bepaalt-de-isis-strijder-of-hij-je-moet-doden~aecebc6e/
     Maar als Yilmaz goed gelezen had hij kunnen zien dat de lijst waarnaar ik eerder verwees niet alleen maar over IS terrorisme maar ook over ander moslimterrorisme ging waarbij aanslagen werden gepleegd uit een soort afkeer van de westerse samenleving en verbreiding van de islam met geweld. (Jihaat-gedachte) Nu in Nieuw-Zeeland was het eens een keer andersom en meteen is de hele moslimgemeenschap in paniek, moet de vlag halfstok en de burgemeester naar de moskee …

 3. Beste Leidse inwoner, wat is nu precies uw punt. Dat er vanuit o.a. bijna alle religies aanslagen worden gepleegd is een feit. Ook in de lijst waar y naar verwijst staat dit aangegeven. De vlag heeft overigens vaker half stok gehangen bij de gemeente Leiden o.a. Na de aanslagen in Manchester en Berlijn. Dat mijn idee een utopie blijft is niet gek, als er mensen zich al druk maken over het half stok hangen van een vlag.

  • Een Leids burger op

   Dat het idee van Yilmaz een utopie blijft komt niet doordat mensen zich druk maken over het halfstokken hangen van de vlag. Dat is immers slechts symbolisch.De lijst waarnaar ik verwees gaat duidelijk over moslimterrorisme en dan nog alleen in Europa.
   Het punt was dat er vanuit het islamitische geloof gericht tegen de westerse samenleving veel meer terroristische aanslagen worden gepleegd dan omgekeerd uit afkeer tegen de islam.

 4. Henk Hannemann

  Selectieve verontwaardiging. In 2018 werden door moslims 238 christenen afgeslacht in kerken in Nigeria. Over heel 2018 werden alleen al in dat land duizenden christenen door moslims vermoord. Geen vlag halfstok gezien op welk gemeentehuis in Nederland dan ook. Kennelijk is het ene slachtoffer belangrijker dan de andere.

 5. Deze argumenten gelden voor alle vormen van streng georganiseerde religie. Die drijven mensen meer uit elkaar dan dat mensen worden verenigd. Je hoort erbij, of je valt er buiten.

 6. Het zou wel erg wrang zijn als de gemeente een dodenquotum zou aanhangen voor het halfstok vlaggen. Bij deze gruwel voelen veel mensen zich betrokken omdat in Christchurch een samenleving is die lijkt op de onze. Er is nu geen wij contra zij, en de gemeente brengt dat symbolisch tot uitdrukking. Is dat nu weer zo kwalijk?

 7. Eus de Watergeus op

  Na de verschrikkelijke aanslag in Utrecht vandaag lijkt het jachtseizoen geopend. Laat voorlopig maar halfstok hangen die vlag.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline