Start boren tunnel Rijnlandroute steeds dichterbij

5

Een meter of twintig onder het maaiveld ligt in de Oostvlietpolder het diepste punt van de startschacht van de te boren tunnel onder Voorschoten. Een tunnel die met een snelheid van ongeveer vijftien meter per dag wordt geboord door aannemerscombinatie Comol5.

Chris de Waard ging mee op excursie door de startschacht en maakte bovenstaande reportage.

Die boorinstallatie meet ongeveer 102 meter en is elf meter hoog. Begin april wordt de installatie in delen aangevoerd vanuit Duitsland. Drie maanden later is het gevaarte gemonteerd en kan heet daadwerkelijke boren van de noordbuis beginnen.

Eenmaal begonnen, vreet de boor zich 24 uur per dag door de drassige bodem en bereikt daarbij een maximale diepte van 35 meter. Een half jaar later moet de boor in de polder bij de Stevenshof weer bovenkomen. Vervolgens gaat de boorkop op transport richting startpunt en wordt de boorinstallatie in de tunnel weer naar het begin gesleept. Daar wordt de hele installatie verplaatst om de zuidbuis te boren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

5 reacties

  1. Het frustreert (mij) enorm dat er miljoenen, zo niet miljarden, worden besteed aan de aanleg van deze weg, met tunnel en al en dat er beknibbeld wordt op OV die een stad als Leiden echt nodig heeft. Een enkel spoor tussen Leiden en Woerden. Dat is niet meer van deze tijd, maar deze RijnrouteTunnel mag wat kosten. Stadsbussen die met een kruipsnelheid van 15 km achter de traagste fietser aansjokken richting Centraal Station door de Breestraat!
    Hoe verkopen we dit aan generaties na ons?
    Voor de mensen van Voorschoten ben ik erg blij dat zij deze tunnel “krijgen”, want het scheelt herrie, stank, etc. Betekent wel dat ze er zelf niet direct van profiteren.

    • Inderdaad we hebben jarenlang ingesproken bij de Provincie en Leiden. Los eerst de knelpunten op bij de Lammerschansbrug, Europaweg en Leiden-West. En investeer in het OV in de stad en interregionaal om de “prop” in de spits te verminderen. Spaar het schaarse groen in de Papenwegse en Oostvlietpolder.
      Vele pogingen gewaagd om zelfs na de RvS uitspraak de inpassing van deze groenvernietigende (9000 bomen weg, twee weidevogel gebieden kapot), vervuilende, herrie makende asfaltstrook nog te verbeteren. Er werd veel beloofd in Den Haag en Leiden, maar helemaal niets gedaan. Na 10 jaar inspreken, meedenken, lobbyen is het niet gelukt. Met name door de macht en de tegenwerking van de arrogante VVD Gedeputeerden en hun autoverslaafde aanhang in de regio. Na 2023 zal ook deze verkeersriool vrij snel dichtslibben zoals elders in de regio (A4 Midden Delftland b.v.). Want meer wegen zijn meestal doodlopende wegen. Klimaataccoorden en de hypocriete politiek hieromtrent, daar geloven wij allang niet meer in. Punt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline