Lucas van Leydenfonds zoekt bevlogen stadscurator

1

Het nieuw opgerichte Lucas van Leydenfonds is op zoek naar een bevlogen en inspirerende stadscurator. De stadscurator is verantwoordelijk voor het opstellen van een nieuw plan voor beeldende kunst in de openbare ruimte én voor het organiseren van de Lucas Art Award.

“Nieuwe, autonome beeldende kunst in de openbare ruimte draagt bij aan het stadsprofiel van Leiden, is in principe tijdelijk aard en getuigt van een ruime opvatting van het begrip beeldende kunst. Kunst in de openbare ruimte helpt Leiden om zich te profileren als internationale kennisstad en stad van ontdekkingen”. Deze kernwaarden staan centraal in de nota ‘Visie op beeldende kunst in de openbare ruimte’ (BKOR), die door de Leidse gemeenteraad werd opgesteld.

Daarnaast heeft Cultuurfonds Leiden in samenspraak met kunstenaars en de gemeente Leiden de Lucas Art Award in het leven geroepen. De prijs moet zorgen voor een spannende inhoudelijke dynamiek op de grens van beeldende kunst en wetenschap. Tegelijkertijd moet de prijs het Leidse klimaat rondom beeldende kunst in de openbare ruimte stimuleren. Criteria die aan de prijs worden gesteld zijn onder andere een link met de wetenschap en de werken moeten van hoge kwaliteit zijn. Voor de selectie, beoordeling en het uitreiken van de prijs zal worden gewerkt met scouts en een jury.

Geïnteresseerden in de functie van Stadscurator kunnen het uitgebreide functieprofiel bekijken op www.lucasvanleydenfonds.nl. Het Lucas van Leydenfonds is bestuurlijk ondergebracht bij Cultuurfonds Leiden.

Delen

1 reactie

  1. Ferry Rigault op

    Het lijkt wel of in Leiden kunst in de openbare ruimte vooral belangrijk is voor de buitenwereld, om zich te profileren als internationale kennisstad terwijl de functie die het voor de bewoners heeft wordt vergeten.

    Met bijzondere kunst(objecten) in de openbare kunnen de leefbaar- en herkenbaarheid van de stad en wijk verbeterd worden. Het blijkt dat voornamelijk het publiek dat het meest regelmatig met een kunstwerk in contact komt het werk als een bijzondere bijdrage aan de omgeving ziet.
    Door gebruik te maken van de openbare ruimte wordt kunst zo voor een ieder toegankelijk, niet alleen voor degenen naar musea gaan. Het brengt ieder mens samen; de kunstenaars, opdrachtgevers, bewoners én toeristen. Samen kunnen zij een plek betekenis geven, maar ook de kunst zelf krijgt een geheel andere betekenis in de openbare ruimte dan wanneer zij tussen de witte museale muren wordt geplaatst.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline