Schakers eisen hoofdrol op bij Leidse Sportprijzen

2

Zowel de individuele titel ‘Sportman van het jaar’ als de ‘Sportploeg van het jaar’ viel in handen van schakers. Schaakgrootmeester en geboren en getogen Leidenaar Erik van den Doel mocht zich voor de derde keer in zijn carrière Leids ‘Sportman van het jaar’ noemen en de mannen van LSG IntelliMagic prolongeerde hun titel als beste ploeg van Leiden.

De voorzitter van de honderdjarig wielervereniging Swift Frans van Rijn mocht de Sportman van het jaar onthullen. Voordat hij dat deed, nodigde hij de drie genomineerden: roeier Stef Broenink, atleet Noah Schutte en de later winnaar grootmeester Erik van den Doel uit deel te nemen aan de Joop Zoetemelk-klassieker die op 23 maart gereden wordt.

LSG Intellimagic veroverde in 2018 voor het eerst in het bestaan van de club (123 jaar) de landstitel en kreeg daarom de voorkeur van de jury boven medegenimineerden ZVL-1886 vrouwenwaterpolo en Zorg en Zekerheid Leiden basketballteam.

Sportvrouw van het jaar
Maar er werden meer prijzen uitgereikt, winnares bij de vrouwen werd Laurine van Riessen, die helaas niet aanwezig kon zijn om haar prijs in ontvangst te nemen, maar haar vader kwam de honneurs waarnemen. Hij kreeg de prijs uit handen van ex-topwaterpoloster Iefke van Belkum. Andere genomineerden in deze categorie waren tafeltennisster Kim Vermaas en roeister Karolien Florijn.

De strijd om de titel Sportcoach van het jaar ging tussen twee waterpolocoaches en een tafeltenniscoach, Jacob Spijker van ZVL-1886, Ron van der Wild van AZC en Gerard Bakker jr. van Scylla. Van der Wild mocht uiteindelijk de prijs gaan ophalen bij ADO Den Haag trainer en rasleidenaar Fons Groenendijk.

Aanmoedigingsprijzen
Ruim aandacht was er ook voor de jonge sporttalenten. Die Leythe-roeister Isabel van Opzeeland werd vorig jaar Talent van het Jaar en reikte de prijzen dit jaar uit aan: Jannieke Oosting (waterpolo), Amina Maatoug (atletiek), Victor van der Net (tennis), U18 BS Leiden (basketbal), Bilal Elasri (kickboksen) en Tom van Loon (rugby).

Een ereprijs was er voor judolegende Aad van Polanen die al vijftig jaar een van de meest bekende judoscholen van Leiden heeft en al sinds 1963 les geeft. Veel van de aanwezige (oud)sporters vertelden dat zij ook bij Aad van Polanen ooit met sport waren begonnen. Aad kreeg de prijs uitgereikt door taekwondo-grootheid Gerard van der Berg.

Publieksprijs
Naast de prijzen die de Leidse Sportfederatie uitreikt op deze avond is er ook de door het leidsch Dagblad georganiseerde publieksprijs en in deze categorie wist parazwemster Jonne Moleman alle concurrenten inclusief de mannen van ZZ Leiden met duidelijke cijfers te verslaan. Zij kreeg 31% van de stemmen.

LSF-voorzitter Rolf Marselis vond het een geslaage avond, waarop Leiden laat zien dat het zijn (top)sporters waardeert. “Mensen vinden het een eer om genomineerd te worden in hun eigen stad. Dat hoor ik keer op keer.” De jury bestond uit oud-voetballer Wim Rijsbergen, Leidsch Dagblad-journalist Gert-Jan van Geen en oud-topschaatser /wielrennerJeroen Straathof. Presentator van de avond was voormalig toproeister Femke Dekker die suggereerde dat het misschien ook een idee zou zijn om de winnaars te laten kiezen door de Leidse sporters in plaat van door een jury. Marselis zegt dat hij het een charmant idee vindt, dat zeker bekeken gaat worden.

Interviews door Reanne van Kleef en Gerry van Bakel.

Tussendoor trad voormalig stadsdichter Wouter Ydema op met een gedicht over sporters en Leiden en werd er een kennisquiz gespeeld met het publiek in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal.

Delen

2 reacties

  1. Wim de Leeuw op

    Op persoonlijke titel. Wanneer gaan we met deze onzin stoppen? Natuurlijk mogen we trots zijn op de indrukwekkende gezamenlijke en individuele prestaties van de Leidse schakers.Maar dat maakt schaken nog geen sport. Schaken is een intellectuele prestatie, een tactisch en mentaal spel, waarbij een goede conditie ongetwijfeld zal helpen om op topniveau te kunnen spelen. Maar datzelfde geldt voor bridge, poker, (bij voorkeur Leids) klaverjassen en e-sports. Ook het Europees Hof is de mening toegedaan dat schaken geen sport is. Onze kamerleden spraken in dit verband over schaken als ‘culturele dienst’. En dat laatste moet goed nieuws zijn voor de schakers van LSG. Want als het over sport gaat, dan kan je in Leiden hooguit rekenen op net-niet faciliteiten, maar als het om cultuur gaat dan gaat de geldkraan gegarandeerd ongelimiteerd open…

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/denksport-is-volgens-eu-hof-geen-sport-en-dus-moeten-bridge-schaak-en-damclubs-voortaan-btw-betalen~bdf1b8fc/

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline