Ingewikkelde discussie Leids armoedebeleid in raadscommissie

12

Gisteravond om 21.00 uur zou wethouder Marleen Damen haar beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning bespreken in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Het uur daarvoor zou ze dan met de leden van de commissie Werk en Middelen over de veranderingen in het Leidse armoedebeleid kunnen praten. Dat liep anders. Pas om 23.00 uur werd de discussie over armoedebestrijding voorlopig afgesloten. Toen had OS-commissievoorzitter Antoine Theeuwen een verdieping lager zijn commissieleden noodgedwongen al naar huis gestuurd. Die vergadering vindt nu aanstaande dinsdag alsnog plaats.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het het nieuwe armoedebeleid van de gemeente Leiden.

Dat de discussie over het Beleidsplan Armoedebeleid Leiden 2019-2022 uren langer duurde dan was voorzien, had vooral te maken het de voorgestelde afschaffing van de zogenaamde Declaratieregeling. Leidse minima kunnen voor een aantal zaken aanspraak maken op een bedrag van 210 euro per jaar. “Maar dat haalt mensen niet uit de armoede en draagt dus niet bij aan onze doelstellingen op dat vlak”, zo motiveert wethouder Marleen Damen haar voornemen om de regeling te schrappen.

Verschillende partijen, de SP en de Partij Sleutelstad (PS) voorop, vinden dat minima door de plannen worden gedupeerd. “Er wordt bezuinigd over de hoofden van de armen”, zei PS-voorman Kersten onlangs al tegen Sleutelstad. Momenteel kunnen zo’n 6.200 Leidse huishoudens gebruik maken van de declaratieregeling. In praktijk zijn dat er zo’n 4.000 per jaar. Na de hervorming van het Leidse armoedebeleid verwacht het college dat er nog zo’n vier- tot vijfhonderd huishoudens worden geholpen. “Maar de doelgroep verandert niet”, bezweert wethouder Damen die de nieuwe aantallen baseert op ervaringen in andere gemeenten die de werkwijze al eerder veranderden.

Of Leiden de afgelopen jaren dus duizenden mensen via de declaratieregeling geld heeft toegestopt, terwijl ze dat niet nodig hadden, zoals PS-fractievoorzitter Kersten aanvoerde, zegt Damen niet te kunnen beoordelen. “Maar we hadden als gemeente een bedoeling met die declaratieregeling. Namelijk mensen uit de armoede helpen en mee laten doen. Onderzoek heeft nu aangetoond dat we niet weten of dat geholpen heeft. We willen het nu efficiënter gaan doen”.

Damen hoopt met het nieuwe beleid honderden mensen structureel uit de armoede te kunnen helpen. “En we leggen echt geen barrières bij de toegang tot de sociale wijkteams die het beleid gaan uitvoeren. Als zich meer mensen melden dan we nu denken, dan kan dat. Of ze de raad dan om meer geld moet vragen hangt er nog maar helemaal vanaf. “Nu gaan we uit van 4.000 mensen die allemaal 210 euro krijgen. Bij maatwerk komen er misschien wel hele andere bedragen uit.

Delen

12 reacties

 1. Een Leids burger op

  De vraag is welk perspectief dan?
  .
  Als ´t Damentje van de Partij VOOR de Armoede echt wil dat de positie van minima structureel verbeterd zal worden zijn lagere woonlasten, hogere uitkeringen of hogere lonen (zodat het loont om uit te uitkering te komen) nodig. Maar op dat soort zaken heeft zij geen grip op. Op het minimabeleid wel. Eerder was de Leidse PvdA juist zo trots op het minimabeleid. Of waren dat alleen maar Holla fratsen?….
  .
  ¨En we leggen echt geen barrières bij de toegang tot de sociale wijkteams¨ Die wijkteams vormen op zich al eeen barriere. Het is immers veel makkelijker om per formulier of internet een aanvraag te doen dan afhankelijk te zijn van de goodwill van zo´n geitenwollensokkenbreier uit het sociale wijkteam.
  ¨Na de hervorming van het Leidse armoedebeleid verwacht het college dat er nog zo’n vier- tot vijfhonderd huishoudens worden geholpen.¨”En daarvoor dus ongeveer 4000.
  Gewoon een pure bezuiniging dus ten koste van de armen.

 2. Een gemeente kan de mensen niet structureel uit de armoede halen, tenzij ze aan echte banen met een toekomstperspectief en, indien van toepassing, uit de zware schulden, worden geholpen. Voor veel mensen is echter een goed en ruimhartig minimabeleid, binnen de grenzen van de wetgeving en zonder onnodige bureaucratische drempels en obstakels, het hoogst haalbare dat een gemeente kan doen. Het neemt de armoede niet structureel weg, maar kan die tijdelijk wel enigszins verlichten. De wethouder, het college en een raadsmeerderheid willen dit echter niet en werpen totaal overbodige drempels op. Wees dan eerlijk en geef toe dat je geld liever aan iets anders uitgeeft.

 3. Als je het sociaal wijkteam nodig hëbt ben je eerst 4 weken aan het bellen emtrerugbel verzoeken aan het doen waar nooit op gereageerd wordt

  • Eus de Watergeus op

   Vervelend zeg. Je moet dus nog moeite doen voor hulp & bijstand in plaats van dat het je allemaal nagedragen wordt?

 4. Ingewikkelde discussie? Hoezo? Het gaat er toch gewoon om dat het college van B&W en een raadsmeerderheid verwachten dat het aantal toegekende aanvragen voor het minimabeleid zal dalen van ongeveer 7.000 tot enkele honderden? Dat zou vervolgens een jaarlijkse besparing van ongeveer anderhalf miljoen euro op moeten leveren. Zoals al eerder opgemerkt, het is een bezuiniging verpakt in bestuurlijke en politieke blabla-praat.
  De armen beschikken uiteraard niet over goedgebekte lobbyisten die de weg in het stadhuis weten. Bovendien is de ethiek al lang uit de politiek verdwenen. Dan krijg je dus dit.

 5. Je zou toch mogen verwachten dat vooral de SP, PvdA en Groen Links het voortouw zouden nemen m.b.t. de armoede bestrijding in Leiden. Het is dan ook hartverwarmend te lezen dat een jonge partij als Sleutelstad, zich wél het lot van betrokkenen aantrekt…!

  • Een Leids burger op

   Niet alleen PS maar ook SP nemen juist hier het voortouw. Van PvdA en GL hoor je tot nu niets.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline