Definitief geen financiële steun van gemeente voor Leiden Helpt

28

De Stichting Leiden Helpt die minima aan zaken als kleding en speelgoed helpt, krijgt definitief geen extra geld van de gemeente Leiden. De organisatie huurt aan de Willem Barentzstraat op bedrijventerrein De Waard voor 23.000 euro per jaar een pand van de gemeente Leiden en ontving sinds 2016 een tijdelijke subsidie van datzelfde bedrag. Die vervalt over vier maanden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het aflopen van de subsidie voor Leiden Helpt.

Gisteravond werd in de raadscommissie Werk en Middelen urenlang over het Leidse armoedebeleid gesproken en in de marge van die discussie vroeg GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North mede namens de fracties van de SP, de Partij Sleutelstad, de PvdA, de Partij voor de Dieren en het CDA of wethouder Damen nog ruimte zag om Leiden Helpt tegemoet te komen.

De partijen wilden ook van de wethouder weten wat de stichting zelf nog kan doen om te anticiperen op het wegvallen van de subsidie en ook of Leiden Helpt de activiteiten kan overdragen aan andere organisaties als het niet lukt om voldoende geld te vinden om door te gaan. De partijen vinden het belangrijk dat armoede in Leiden effectief wordt bestreden en ook dat minima moeten worden geholpen om actief mee te doen in de maatschappij. “Dat zijn belangrijke kaders”, zei North die ook graag wilde weten wat de activiteiten van Leiden Helpt opleveren voor de doelgroep.

Damen had niet op alle vragen antwoord, maar benadrukte nog maar eens dat de huursubsidie echt altijd als opstartsubsidie bedoeld is geweest. “We hebben altijd aangegeven dat het gaat om een tijdelijke subsidie”. Ze gaat wel met de Stichting Leiden Helpt in gesprek over de uitvoering van het Leidse armoedebeleid, maar daar hoort geen geld bij. “De taken en functies die Leiden Helpt uitvoert, worden ook door een hele reeks andere organisaties in de stad uitgevoerd”, kon Damen de commissieleden nog melden. Daarbij gaat het om organisaties met en zonder subsidie van de gemeente. Een lijstje krijgen de raadsleden toegestuurd. Damen hoopt vooral de Leiden Helpt de samenwerking zal zoeken met een of meer van de andere organisaties.

Chris de Waard in gesprek met coördinator Ron Flippo van Leiden Helpt over het voortbestaan van de organisatie.

Leiden Helpt blijft ondertussen op een wonder hopen. Daarbij zijn de ogen nu vooral gericht op de ‘Leidsche Maatschappij van Weldadigheid‘ met wie Flippo gaat praten over een oplossing voor de huurkosten die per juli dit jaar betaald moeten gaan worden. Komt daar niks uit, dan zegt de stichting per 1 april de huur op en gaan twee maanden later de lichten uit in het Leidsch Trefpunt, zoals het onderkomen van Leiden Helpt heet. “En dat is geen grap”, besluit Flippo.

Delen

28 reacties

 1. Nessy Shepherd

  Schandalig! Nu komen er zoveel mensen in de kou te staan, ik weet wel waar ik op ga stemmen en op wie niet! PvdA helpt liever anderen. Ik stem dus NIET PvdA! nooit meer. Pand is mooi opgeknapt en is vast al aan een ander beloofd. Schurken zijn het

 2. Kathy Bamborough

  Zitten er eigenlijk wel leidenaren in de gemeenteraad vast niet want ze geven geen reet om de stad en zijn inwoners (behalve als het om geld innen gaat) 😠😠😠

  • Eus de Watergeus op

   Praat voor jezelf ja. Ik betaal ook belasting en zie geen heil in die stichting met die nogal pretentieuze naam.

 3. Alie Oudshoorn Oudshoorn

  Hoop dat jullie er ook een keer voor de deur staan dan weet je wat het is als je niets hed dan zijn jullie ook blij denk ook aan onze mensen gemeeten wij vinden dat je nog even moet na denken voor jullie onze stad naar de kloten laat gaan dat is mijn gezegden denk ff door zin voor je beginghet blijf tog onze mensen

 4. Een Leids burger op

  De taken en functies die Leiden Helpt uitvoert, worden ook door een hele reeks andere organisaties in de stad uitgevoerd”, kon Damen de commissieleden nog melden.
  .

  Als dat zo was rijst de vraag waarom de gemeente dan al die jaren wel subsidie heeft verleend. Blijkbaar vond men het toen wel nuttig genoeg om subsidie aan Leiden Helpt te geven. Het was natuurlijk niet te verwachten dat na een paar jaar die stichting Leiden Helpt de huur ineens wel zelf zou kunnen betalen.
  .

  750 gezinnen die door de stichting Leiden Helpt geholpen worden helpen is toch niet niets….
  https://sleutelstad.nl/2019/01/15/leiden-helpt-stopt-waarschijnlijk-per-1-juli-aanstaande/

 5. Jorg Menger

  Heel erg triest voor leiden helpt die mensen zijn goed bezig om mensen die het niet kunnen betalen een keer een lekkere maaltijd of wat dan ook te bezorgen de gene die dit heeft beslist is niet goed bij zijn hoofd leiden helpt moet gewoon blijven

 6. Misschien eens praten met de ondernemersvereniging vd Haarkemmerstraat die lege panden een bestemming willen geven.

 7. Drie vragen:
  Wat is het probleem?
  Wat moet eraan gedaan worden?
  Wat kan JIJ eraan doen?

  De teller van de crowdfunding staat nog op nul euro.

 8. Joop J.Gijsman op

  Valt er niet wat te combineren met andere organisaties, Oude Rijn 44 b.v.. Het was tenslotte een startsubsidie.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline