Rekenkamer Leiden en Leiderdorp onderzoekt woningbouwopgave

9

De Rekenkamercommissie (RKC) Leiden en Leiderdorp gaat de komende tijd onderzoek doen naar de woningbouwopgave van de twee gemeenten. De Leidse regio wil tot 2030 zo’n 11.000 woningen bijbouwen, Leiden neemt er daarvan zo’n 8.500 voor haar rekening. Het rapport dat de RKC in april hoopt te presenteren moet de raadsleden in de twee gemeenten helpen bij de realisatie van die woningbouwambitie.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Hans van Egdom van de Rekenkamercommissie Leiden en Leiderdorp over het komende onderzoek naar de woningbouwopgave.

De raadsleden moeten bij het beoordelen van allerlei woningbouwplannen rekening houden met allerlei belangen en ambities. Wensen van omwonenden en vergroening bijvoorbeeld. Van Egdom: “Raadsleden moeten dus bij de beoordeling van al die losse plannen ook steeds het grote geheel in het achterhoofd houden, om zeker te stellen dat ook die totale ambitie wordt gerealiseerd.”

Delen

9 reacties

 1. Absurd hoog aantal voor de stad Leiden. Onze stad is al enorm volgebouwd.
  De leefbaarheid staat door zoveel hoogbouw, wegen en verstening al zwaar onder druk.
  Ruimte voor een normaal stukje groen is er nauwelijks nog….

 2. Mee eens, Volkers. Helaas zitten politici, economen, ambtenaren en veel anderen gevangen in het dogma van “groei is altijd goed”. Dat er grenzen aan de groei zijn snappen ze (nog) niet.

  • De groei is er nog lang niet uit! We hebben nog heel wat huishoudens te huisvesten.

   • Een Leids burger op

    Mee eens, maar dat besef is blijkbaar nog niet bij iedereen doorgedrongen….. Juist als men niet wil dat straks elk nu nog groen stukje grond bebouwd gaat worden moet men de hoogte in.

 3. Die huishoudens hoeven niet allemaal in Leiden te wonen. Er is elders in de regio, in de provincie en Nederland meer ruimte. Je kunt de stad natuurlijk vol bouwen met wolkenkrabbers, maar dan ontstaan weer allerlei andere problemen, en het is bepaald niet goedkoop. En niet alles hoeft samen te klonteren in de randstad. Wat echter ontbreekt in ons land is een [goed] ruimtelijk ordeningsbeleid en daarmee samenhangend economisch beleid en een goede, toekomst-gerichte visie op infrastructuur. Dat dit besef niet is doorgedrongen tot iedereen is begrijpelijk, want het is best ingewikkeld en je moet er over lezen en nadenken en je niet richten op de waan van de dag. Dat is allemaal heel moeilijk, niet alleen voor politici. Bovendien hebben we een premier die er heel trots op is geen enkele visie te hebben.

  • Een Leids burger op

   Juist wie zich niet richt op de waan van de dag en nadenkt zou moeten beseffen dat die woningen in Leiden heel hard nodig zijn. Mensen willen nu juist graag wonen in de randstad (i.v.m. werk e.d.) en niet bijvoorbeeld verder weg in Rijpwetering. Daarom is het logisch dat Leiden het merendeel van die 11.000 woningen voor haar rekening neemt tot 2030. Daarna zal men moeten uitwijken naar de regiogemeenten als die dan inmiddels al niet in Leiden zijn opgegaan.

 4. Een inwoner van Leiden op

  @Frits2019: mee eens.

  @een Leids burger: Rijpwetering ligt ook in de Randstad…Aangezien het gros van de mensen tegenwoordig een auto heeft en Leiden nog steeds niet echt haast maakt met het autoluw maken van o.a. de binnenstad (sterker nog..zelfs daar willen ze nog huizen bij gaan bouwen), kunnen mensen best in de omliggende gemeentes wonen als ze in Leiden werken.

  • Een Leids burger op

   @Een Inwoner van Leiden.
   Het punt blijft dat veel mensen dat niet willen: in omliggende gemeenten gaan wonen. En voorlopig hoeft dat ook nog niet.
   [ Het nog verder autoluw maken van de binnenstad is overigens een onzalig plan dat alleen maar meer verkeer en overlast gaat opleveren voor mensen die langs de Hooigracht en Langegracht wonen.]
   .
   Men kan bovendien vooralsnog nu niet de woningnoodproblemen van Leiden bij de buren over de schutting gooien. Die zitten daar ook niet op te wachten. Bedenk daarbij dat gemeenten door het rijk worden gefinancierd op basis van het aantal inwoners.
   Dus van die geplande 11.000 woningen tot 2030 zou Leiden er dan 124.000*11.000/( 124.000 +27.000) = ongeveer 9000 woningen moeten realiseren en Leiderdorp de rest. Dus de verhoudingen (8500 voor Leiden en de rest voor Leiderdorp) is niet zo vreemd.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline