Oud-olympiërs worden ambassadeur van Leidse topsporters

Al 92 keer reisde er een Leidse topsporter af naar een olympisch dorp en niet zonder succes. Een aantal van hen is bereid gevonden hun kennis en expertise als ambassadeur in te zetten voor de huidige generatie. Zoals roeister Femke Dekker die graag een helpende hand uitsteekt naar de nieuwe talenten.

De eerstvolgende Olympische Spelen zijn de zomerspelen in Tokyo in 2020. Van 24 juli tot en met 9 augustus. Om deel te kunnen nemen aan het vierjaarlijkse hoogtepunt draait het de komede anderhaldf jaar om fit blijven, trainen, verbeteren en kwalificeren. De ambassadeurs van Topsport Leiden hebben allemaal deze weg (meerdere keren) afgelegd. Tijdens de avond dat Topsport Leiden hun Leidse Olympische Ploeg presenteerde, werden ook deze ambassadeurs voorgesteld.

Middenlangeafstandloper Han Kulker is een van hen. Veel Leidenaren kennen hem van ‘Hollen met Han’, het jaarlijkse trainingstraject in de aanloop naar de Singelloop (vrijdag 5 april) en de Leiden Marathon (zondag 19 mei). Maar Kulker haalde in de jaren tachtig vele titels en werd zesde op de 1500 meter bij de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. “Ik hoop op een kruisbestuiving binnen dit netwerk.”

Gerry van Bakel in gesprek met  1500meter-loper Han Kulker.

Jeroen Straathof noemt zichzelf een wielrennende schaatser. Hij deed mee aan drie soorten Olympische Spelen. In 1994 als schaatser in Lillehammer tijdens de Winterspelen, zes jaar later als piloot op de tandam bij de Paralympics in Sydney, waar hij goud won met Jan Mulder op de vier kilometer achtervolging en vier jaar later in Athene als baanwielrenner. Jeroen Straathof vindt sport een inspiratiebron. “Iedereen die sport inspireert daarmee een ander.”

Gerry van Bakel in gesprek met wielrennende schaatser Jeroen Straathof. 

Stan van Belkum was Olympier in de jaren tachtig en nam deel aan de Spelen in Moskou (1980) en Los Angeles (1984) als lid van het Nederlandse waterpoloteam dat beide keren beslag legde op de zesde plaats. Stan van Belkum had als bijnaam de ‘Witte Tornado” en was drie seizoenen achter elkaar de topscoorder in de hoofdklasse. Hij zegt dat plezier in de sport belangrijk is, maar dat je wel moet meedoen om te winnen. “Je kunt niet meer naar de Olympische Spelen gaan in de anonimiteit, daar moeten jonge sporters zich wel tegen wapenen.”

Gerry van Bakel in gesprek met waterpolo-er Stan van Belkum.

Femke Dekker stopte in 2013 met wedstrijdroeien en heeft een indrukwekkende erelijst. Ze nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en was in 2008 in Beiing het meest succesvol met een zilveren medaille in de Acht met stuurvrouw. Femke Dekker wil zich graag inzetten voor jonge sporters zowel binnen als buiten het roeien. “Het is ook belangrijk om ouders van de topsporttalenten te ondersteunen.”

Gerry van Bakel in gesprek met roeister Femke Dekker.

Andere ambassadeurs zijn 400meter-loopster Yvonne van Dorp, roeitrainer Ed Maan, voetballer Wim Rijsbergen, waterpoloster Iefke van Belkum, taekwondo beoefenaar Gerard van den Berg en Leids Topsportcoordinator Tjeerd Scheffer is nog op zoek naar meer ambassadeurs.

De Leidse Olympische ploeg bestaat uit een vijftiental sporters die een kans maken zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. Hun verrichtingen kun je volgen op de speciale olympische website van Topsport Leiden.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline