Leiden Helpt stopt waarschijnlijk per 1 juli aanstaande

40

De Stichting Leiden Helpt stopt over enkele maanden vrijwel zeker met helpen. Per 1 juli moet de organisatie die Leidse minima bijstaat met levensmiddelen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen huur gaan betalen aan de gemeente Leiden voor het pand aan de Willem Barentzstraat.

De afgelopen drie jaar kreeg de stichting de huurkosten in de vorm van een tijdelijke subsidie vergoed. Die subsidie van 23.000 euro per jaar loopt op 30 juni aanstaande af. “En zonder subsidie geen pand en geen pand is geen stichting”, liet initiatiefnemer Ron Flippo al eerder weten.

De SP en de Partij voor de Dieren vroegen vorig jaar nog aan wethouder Marleen Damen of het besluit om de subsidie stop te zetten kon worden heroverwogen. Dat wil Damen niet. “Er is de afgelopen tijd gewerkt aan nieuw beleid waarbij de focus verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een laag inkomen naar maatwerk voor inwoners die extra ondersteuning nodig hebben,” zo schreef ze in november vorig jaar aan de vragenstellers.

Damen heeft Leiden Helpt nu laten weten dat de subsidie echt afloopt. “Ik betreur het dat het Stichting Leiden Helpt niet gelukt is om financieel zelfstandig te worden. Zoals we u eerder hebben aangegeven was onze eerdere subsidie bedoeld als opstapsubsidie, met als doel de Stichting op eigen benen te laten staan. Binnen de huidige subsidies zien wij om dit moment geen mogelijkheden om nogmaals een subsidie aan Stichting Leiden Helpt te verstrekken,” schrijft Damen aan de stichting. Als handreiking wil de gemeente wel meewerken aan het voortijdig beëindigen van het lopende huurcontract zodat de stichting niet vast zit aan het pand als de subsidie is afgelopen.

Flippo reageert teleurgesteld op de mededeling van de gemeente dat het stopzetten van de subsidie nu echt definitief is. “Wij hebben bewezen dat we nodig zijn. De gemeente laat niet óns vallen maar wel de 750 gezinnen – ruim 3200 mensen – die wij ondersteunen. Dit zal de gemeente meer kosten dan de huur voor ons pand”.

Delen

40 reacties

 1. Een Leids burger op

  Leiden helpt wordt niet meer geholpen door de gemeente en tegelijkertijd de declaratieregeling van het minimabeleid afgeschaft. En welke coalitie zorgt daarvoor : juist ja, een slinkse asociale coalitie van o.a. GL en PvdA.(= Partij VOOR de Armoede).

 2. Schandalig! Er word zoveel gedaan voor mensen, er is veel armoede in Leiden, en veel mensen vallen tussen wal en schip, kunnen niet bij de voedselbank ofzo terecht.Flippo en vrijwilligers hebben het hele pand mooi opgeknapt en nu moeten ze weg?! Ik vind dat de Gemeente die subsidie gewoon moet blijven geven.

 3. Paula van Heijningen

  Aan het Maansteenpad in de Mors is een e bed, bad, brood-voorziening van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) voor uitgeprocedeerde Asielzoekers wordt die subsidie ook ingetrokken dan , we hebben het namelijk over Asielzoekers die gewoon terug moeten naar hun land van herkomst omdat ze geen verblijfsvergunning krijgen dat kost ook tonnen wordt dit ook ingetrokken dan

 4. Wouter van der Loo op

  Als de huur niet zelf opgebracht kan worden is het starten van een crowdfunding ook mogelijk. Ik denk dat via diverse internetmedia dat geld zo binnen is. Bijv. via facebookgroep…je bent Leienaar als…
  Samen met wat reclame op de locale media en mond op mond reclame is de huur zo binnen voor een jaar.
  DIT MAG NIET STOPPEN!

 5. Daniëlle Van Zelst

  Leiden gaat voor een armoedebeleid op maat wordt er gezegd..beetje jammer dat dit dan moet stoppen omdat ik van mening ben dat het voor veel mensen/gezinnen die het niet breed hebben een uitkomst is. Erg jammer😒
  Zou mooi zijn als er toch nog een manier gevonden kan worden dat het blijft bestaan!!

 6. Stichting Leiden Helpt krijgt € 23000,- aan subsidie. De stichting heeft 3200 arme mensen die er gebruik van maken. Als je dit omrekent kost het de gemeente per persoon € 7,08 per jaar. Ik durf de stelling aan dat Leiden bij lange na niet datgene kan bieden aan de armen (die Leiden niet heeft?!?!) als wat Leiden Helpt nu biedt. Mocht Leiden het als bezuiniging zien, dan is het maar beter dat niet uitspreek wat ik denk. Het is te triest voor woorden.

 7. Dit is echt te triest voor woorden….. Ik denk dat als “Leiden Helpt” er straks niet meer is, omdat ze geen subsidie meer krijgen voor het pand, of geen ander pand krijgen, dat de gemeente dan veel meer kwijt is en veel mensen in de kou laat staan, want veel van de mensen die door “Leiden Helpt” worden geholpen, vallen dan tussen wal en schip en raken dan steeds verder aan lager wal…
  Wethouder Marleen Damen moet zichzelf diep gaan schamen.., maarja.. waar zal zij zich druk om maken? Zij heeft een riant inkomen, dat betaald wordt door de belastingbetalende Leidenaren en lekker naar feestjes en recepties kan gaan wat haar geen ene stuiver kost en lekker overal der buikje kan vullen met een hapje en een sapje, wat overigens ook weer allemaal betaald wordt door de belastingbetalers…. Ik vind het echt een schande als de gemeente Leiden de stichting “Leiden Helpt” laat vallen , zodat de stichting straks opgeheven gaat worden…. Ik hoop dat er mensen op het stadhuis zitten die de stichting wel een warm hart toe dragen en dat er ruim op tijd met een oplossing gekomen gaat worden, zodat de stichting gewoon op de huidige locatie de ruim 750 gezinnen (ruim 3200 mensen) kan blijven helpen….. Dit kan en mag toch nooit verloren gaan zo’n geweldige stichting met zijn vele vrijwilligers, die er dagen, maanden, jaren zichzelf inzetten voor hun minder bedeelde medemens….. Ik hoop echt dat er ruim op tijd een oplossing komt ….

  • edelsteentje op

   beslist mevrouw Damen dat alleen of met goedkeuring en meerderheid van de gemeenteraad??????

  • Ingeborg Westerhoff .Stop deze waanzin.Je derde oproep.Leidenaren hebben meer verstand dan jij.

 8. Eus de Watergeus op

  Wat een gejammer en geklaag weer hier. Volgens mij verliezen we erg weinig aan stichting “Leiden Helpt”:
  .
  1. Het voegt weinig toe aan de pal ertegenover gelegen voedselbank.
  .
  2. Er lijkt vrij veel energie gestoken te worden in intern gekibbel bij de stichting. Het viel mij bijvoorbeeld onder eerdere berichtgeving op dat een voormalig compagnon van Ron Filippo een persoonlijke powerrant tegen hem afstak die door Sleutelstad inderhaast verwijderd werd.
  .
  3. Belangrijkst: gratis spullen weggeven lenigt de ergste nood voor armen maar helpt niet structureel. Juist nu het economisch goed gaat en de banen voor het oprapen liggen heeft de onderkant van de samenleving veel meer baat bij een stukje maatwerk, zodat sommigen wellicht zelfstandig worden en niet meer beschaamd hoeven aan te kloppen bij allerlei weggeefprojectjes.

  • Eus vaar jij zo snel mogelijk met je schip de stad uit terug naar spanje leiden helpt is veel meer dan weggeef winkel mensen worden financieel doorgeligt en krijgen evt budgethulp om problemen op te lossen de voedselbank deeld geen kleding ect ja sommige mensen zouden met baan geholpen zijn maar niet iedereen is in staat om.aan het arbeidsproces deel te nemen deze mensen zijn noodgedwongen aangewezen op een veel te lage uitkering

   • Eus de Watergeus op

    Leuk dat je erover begint. Wij watergeuzen zijn echte Hollanders en dus GEEN SPANJAARDEN. Je bent misschien in de war met Sinterklaas. Armoedig Leiden zou er goed aan doen de geschiedenis te bestuderen en een voorbeeld aan ons te nemen. De Spanjaarden hadden alles van ons afgepakt en jaagden ons op. Er waren geen weggeefprojecten of uitkeringen maar we behielden onze trots en zaten niet bij de pakken neer. Als we honger hadden kaapten we gewoon een Spaans schip. Vond Willem van Oranje ook leuk.
    Uitkeringen anno 2019 zijn voldoende om een sober bestaan te leiden. Ze moeten ook niet te hoog worden want dat moedigt niet aan om het heft in eigen handen te nemen.

  • Een Leids burger op

   Niet voor iedereen (denk bijvoorbeeld aan 50+) liggen de banen voor het opscheppen ondanks dat het met de economie beter gaat. Juist omdat er niet voor iedereen een structurele verbetering is zijn sommige mensen aangewezen op de voedselbank en die stichting Leiden helpt. En dat zal er ook niet beter worden als de gemeente nu gaat bezuinigen door het minimabeleid drastisch te versoberen onder het mom van meer maatwerk:dat zal er alleen maar toe leiden dat minder mensen van dat minimabeleid gebruik kunnen maken.
   En dus zijn de voedselbank en zo´n stichting Leiden Helpt nodig.
   https://sleutelstad.nl/2019/01/15/leiden-helpt-stopt-waarschijnlijk-per-1-juli-aanstaande/#comment-284751

  • Er bestaan ook werkende armen die niet voor het armoedebeleid in aanmerking komen en toch gebruik maken van de stichting

 9. Yasing El Ballouti

  De Leidse gemeenteraad is krenterig in vergelijking met andere gemeenten in Nederland en om niet meer geld te hoeven bijleggen kiezen zij voor ‘maatwerk.’ In de gemeente Den Haag hebben minderbedeelden met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (netto) recht op bijstandsregelingen van de gemeente. In Leiden geldt een norm van 120% en die wordt strikt toegepast.

 10. Piet Pekelharing op

  Wethouder Damen. “Er is de afgelopen tijd gewerkt aan nieuw beleid waarbij de focus verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een laag inkomen naar maatwerk voor inwoners die extra ondersteuning nodig hebben,”

  Waarom niet allebei: maatwerk en algemene voorzieningen?

  • Een Leids burger op

   Gewoon een bezuiniging. Men wil de huur van stichting Leiden Helpt niet meer van subsidie voorzien. Men vindt blijkbaar dat de armen maar naar de voedselbank moeten.

 11. Nou mevrouw Damen dan mogen de mensen zeker voortaan bij u aankloppen en aanschuiven…. neem aan dat u er lekker warmpjes bij zit! Leiden helpt geeft alles aan z’n hulp behoevende logisch dat er niks over blijft!

 12. Gemeente heb weer geld nodig want het stadhuis moet weer vebouwd worden en dat kost geld ze gaan weer in de oude staat doen dat is pas weggegooid geld 🤬

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline