Jules Deelder en Boris van der Lek samen in Scheltema

8

Op donderdag 27 december staat Jules Deelder in Scheltema Leiden op de planken met het programma ‘De derde met Deelder’ waarin hij gedichten voordraagt en verhalen vertelt. De verhalen van Deelder worden afgewisseld met muziek. Op het podium zorgen tenorsaxofonist Boris van der Lek, contrabassist Peter Wassenaar en gitarist Aron Raams voor swingende jazz en lekker blues.

Chris de Waard in gesprek met organisator Eric van ’t Groenewout

Recentelijk verscheen bij Butler Records op wit vinyl het inmiddels unaniem lovend ontvangen album JAZZ, waarop Deelder & Van der Lek worden bijgestaan door topmusici.

Deelder en Van der Lek delen een Leids verleden. De Rotterdamse nachtburgemeester had jarenlang zijn atelier en expositieruimte in de Meelfabriek en Van der Lek woonde boven jazzcafé the Duke. Met de meeste formaties waarin hij glorieerde, zoals the Houdini’s, Herman Brood & his Wild Romance en Tough Tenors (met Hans Dulfer) stond hij vaak in Leiden.

Vooral Van der Lek is aan een opmars bezig. John Schoorl noemde hem in een spraakmakend interview over twee pagina’s in de Volkskrant de beste tenorsaxofonist van Nederland en ook in diverse radioprogramma’s viel hem recentelijk die eer ten deel.

Hiermee is Van der Lek weer aanbeland op een punt in zijn carrière waar hij als voormalig wonderkind veertig jaar geleden ook stond: impresario’s als Paul Acket programmeerden hem op grote festivals en hij deelde het podium met mastodonten als Arnett Cobb, Harry ‘Sweets’ Edison en Joe Pass. Hij reisde de wereld over als co-headliner naast de allergrootste jazzartiesten.

Met het album JAZZ wordt een steengoed visitekaartje afgegeven. Onder leiding van producer/engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) werden de vintage microfoons opgesteld in Theater Walhalla om in drie dagen nieuwe songs en standards op te nemen. Natuurlijk met Boris op sax en Jules op slagwerk en vocalen. Gezamenlijk kwamen ze tot een authentiek jazzalbum dat melancholisch swingt en opwindend blaast, maar vooral smeulend warm aanvoelt.

Naast de door Deelder voorgelezen gedichten en verhalen worden twee sets met stukken van dit album gespeeld. “De derde van Deelder” wordt afgesloten met een Indisch kerstbuffet.

Derde met Deelder, donderdag 27 december, 14.30 uur, Scheltema Leiden. Tickets voor het optreden kosten 15,50 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de deur. Combitickets voor het optreden en het Indisch kerstbuffet zijn verkrijgbaar voor 40,50 euro. Info en reserveren: www.scheltemaleiden.nl/cultuuragenda/derde-met-deelder.

Delen

8 reacties

 1. Johan van der Meer op

  Deze heren worden in Scheltema bijgestaan door contrabassist Peter Wassenaar (o.a. Galaxy-Lin, Bram Vermeulen) en stergitarist Aron Raams (van Gare du Nord). Ik zag hen op de Parade in Amsterdam: was een top-voorstelling. Hele goede liedjes. Jules is de laatste levende legende die we in Nederland hebben.

 2. Eric van 't Groenewout op

  Helaas is saxofonist Ger Sax overleden, René, en daarmee is Trio Me Reet (het grootste trio ter wereld) ook verleden tijd. Erg jammer, want in dit trio zaten naast Jules, Boris en Ger, ook de bekende Leidse musici Chris Koenen (gitaar) en Aad van Pijlen (basgitaar). Ik heb Jules weleens gevraagd om het trio nieuw leven in te blazen maar met het overlijden van Ger kan het niet meer hetzelfde zijn. Chris en Aad zijn gelukkig vaak te bewonderen met de hele goede band Men in Blues in het onvolprezen Praethuys. En als Aad verhinderd is, neemt Peter Wassenaar vaak de honneurs waar.
  Zou erg fijn zijn als het derde kerstdag straks gezellig druk is bij ‘de Derde met Deelder’. Hopelijk tot dan.

 3. Nieuwe album JAZZ is een prachtplaat. Het schijnt dat het in Scheltema integraal wordt gespeeld. Heel benieuwd hoe het klinkt met gitarist Aron Raams. Hele goede gitarist. In ieder geval, niet slecht voor iemand die uit Leiderdorp komt. Jules Deelder is zo geïnspireerd geraakt door deze formatie dat hij weer gedichten en verhalen uit zijn gouden tijd voordraagt. Na Herman Brood, Mulisch, Reve, Wolkers enz. kun je Jules Deelder inderdaad de laatste levende legende van Nederland noemen. Leuk dat hiuj hiermee in leiden staat. Tijdens Jazz in de Kamer zat het steeds propvol in een mooie, grote kamer op de Herengracht. Deelder pakt nog altijd iedereen in. Held!

 4. Zalig zijn
  de digibeten

  Zij erven de
  echte wereld

  De rest de
  virtuele

  De derde met Deelder zou een traditie moeten worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline