Marepieten spelen niet meer bij Leidse intocht

113

De Marepieten hebben hun medewerking aan het sinterklaasfeest zoals dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Centrummanagement Leiden stopgezet. Dit jaar spelen de Maretoeters daarom voor het eerst sinds de start van het Huis van Sinterklaas in 2003, toen nog in het Trouwstraatje, niet bij het tijdelijke verblijf van de goedheiligman in Leiden. Volgens de Marepieten denken andere Leidse Pietenbands er net zo over.

“Er is een einde gekomen aan een jarenlange traditie. Dit jaar zullen wij niet meer bij het Huis van Sinterklaas in Leiden optreden. Er is dit jaar door het Centrummanagement besloten dat bij de intocht en het Huis van Sinterklaas in Leiden de hulpjes van Sint voor vijftig procent uit roetveegpieten bestaan en volgend jaar zelfs voor honderd procent,” aldus de Pietenband in een verklaring. “Zwarte Piet gaat dus bij de intocht en het Huis van Sinterklaas in Leiden verdwijnen.”

De Marepieten zeggen voor de Sinterklaastraditie te staan, inclusief Zwarte Piet,  en willen niet als roetveegpieten optreden. “We hebben een leuke en gezellige tijd bij het Huis van Sinterklaas gehad en heel veel kinderen en ouders laten zingen en dansen maar roet, kleur en smaak, daar willen De Marepieten niet aan mee doen,”zegt woordvoerder Leo de Vogel namens de Maretoeters. “We gaan ons concentreren op andere leuke sinterklaasevenementen in Leiden en ver daar buiten, waar Zwarte Piet wel nog welkom is!”

Delen

113 reacties

 1. Prima toch. Tijden veranderen nu eenmaal. Ik denk dat heel veel volwassen mensen in Leiden wel blij zijn met wat minder of geen ´blackface-pieten´. En de kinderen hebben helemaal geen moeite met de roetveegmannen.

  • Tegen de “meerderheid” (witte mensen zijn een grote minderheid maar ok) ingaan laf? Hartstikke moedig juist!

 2. Evert Aartse

  Jammer…in zo’n multi culti stad als Leiden
  “Niet Apart maar Samen’ heeft helaas een andere wending gekregen omdat de Mare voorbij kwam en een mooi kinderfeest ten gronden wordt geholpen.
  O…Kom er eens kijken; Kunnen ze ook weer bijschrijven in het ‘Grote Boek’ van de ~Goed Heiligman~Sint Nicolaas~ uit het Turkse Mira.

  • Voldoet dat Grote Boek van de schijnheiligman wel aan de regelgeving op het vlak van de bescherming van persoonsgegevens? Geldt daar ook een opt-out?

  • Maarten Bakker op

   Goed gezegd. In een multiculturele samenleving moet plaats zijn voor ALLE culturen. Rechts identitairen zeuren over het offerfeest, links identitairen zeuren over zwarte piet. De enige juiste oplossing is van elkaar te accepteren dat je een bepaald feest viert op de manier die bij jouw cultuur past, en daar niets negatiefs tegenover een ander mee bedoelt. Liefst moeten we natuurlijk elkaars cultuur omarmen, maar als dat niet gaat op zijn minst respecteren of accepteren.

   • Maarten Bakker op

    Zo voorkomen we dat we alleen nog de grauwste en saaiste aspecten uit elke cultuur overhouden – maar zelfs dan heb je nog wel mensen die ervoor leven om daar aanstoot aan te nemen.

 3. edwin.ransijn@gmail.com op

  Als je geen racist bent maakt het toch niet uit wat voor kleur het hulpje van Sinterklaas heeft?

 4. Peter Siebert

  Dank jullie wel voor alle jaren gezelligheid. Helaas is het feest totaal verziekt door een heeeeeel erg klein clubje multiculturele azijnpissers en laffe politiek correcte politici en andere “bestuurders”!

 5. Het valt me op dat de volwassene altijd zo’n hevige mening hierover hebben, terwijl het de kinderen absoluut niets kan schelen hoe de pieten eruit zien!

  • Zeur niet zo op

   Uw reactie is agressief, een poging anderen het zwijgen op te leggen. Waarom dat volgens u gerechtvaardigd is, is nauwelijks op te maken. U vindt uw gelijk vanzelfsprekend, de discussie zou beslecht zijn (“Hoe vaak moet hier nog over gepraat worden?”). Dat verklaart misschien waarom een begrijpelijk argument voor uw onverdraagzaamheid ontbreekt. U lijkt iets te beweren als: “Sinterklaas is een kinderfeest, dus bek dicht, volwassenen” (u sluit uzelf in dat geval uit van dat spreekverbod). Of: “Sinterklaas is een Nederlands feest, dus bek dicht buitenlanders”. Niet iedereen die met u van mening verschilt is een buitenlander. En buitenlanders (die op bewonderenswaardige wijze zich het Nederlands eigen hebben gemaakt) kunnen best wel eens iets zinnigs op te merken hebben. Hun bij voorbaat uitsluiten is wederom onverdraagzaam.
   Uw onvermogen spreekt, tot slot, uit de bewering dat Sinterklaas, omdat het een kinderfeest of Nederlands feest is, hetzelfde zou moeten blijven tot in den eeuwigheid (“Afblyfen”). Ten eerste is de huidige Sinterklaasviering al anders dan zeventig jaar geleden en zou u uzelf dus moeten afstraffen voor uw goedheiligmanschennis. Ten tweede is de bewering dat dingen niet mogen veranderen nogal extreem.
   Maar het ergste is uw wens anderen het zwijgen op te leggen, een machtswoord uit te spreken: “bek dicht, jullie, ik en de mijnen bepalen”.

 6. Marije de Koning

  Ik zal de Maretoeters missen, voor mij, als oud muzikant, horen ze erbij, maarja voor mij geld dat ook voor de zwarte piet. Dank je wel maretoeters voor alle gezellige jaren in de Waag waar ik jaren “onherkenbaar” mee heb staan dansen zingen en doen!

  • Ach, je kunt “Rise of an empire” toch gewoon opzetten wanneer de weemoed overheerst? Blackfaces EN KKK in de hoofdrollen, gegarandeerd genieten voor racisten.

   • Maarten Bakker op

    Tsja, als je zulke associaties met Zwarte Piet hebt, dan is daar ook weinig aan te verhelpen ben ik bang. Ook niet met roetveegpieten of andere symboolpolitieke oplossngen, want dan is er wel weer wat anders om daarna aanstoot aan te nemen. Als je die energie nou eens richt op discriminatie (wat nog steeds een probleem is) en moderne slavernij (niet alleen in China een probleem)?

 7. Prima zaak dat ze niet meer komen. Het is een feest voor alle kinderen, niet alleen witte. Met zo’n band hou je vreselijke stereotypen in leven.
  Als je niet met je tijd wilt meegaan, heb je er niks meer te zoeken.

  • Top reactie! En anders inderdaad wegwezen. Dodelijk vermoeiend en oijnlijk deze reacties. Het is een kinderfeest voor iedereen. Kinderen en volwassenen met een andere huidskleur dan wit, ondervinden sowieso al pijnlijke ervaringen vanwege racisme in onze maatschappij, daar helpt zwarte piet niet bij. Het vergeleken of uitgescholden worden voor deze figuur elke December is vreselijk. Ik met een witte huidskleur kan daar niet over meepraten, maar luister naar de akelige ervaringen van vele vrienden. Hoe moeilijk is dit nou te begrijpen voor iedereen? Laat je witte oogluiken nou ook eens vallen, net als ik ooit gedaan heb, en denk aan een ander, breng 1 verandering aan zodat iedereen feest viert met elkaar. Zoals het hoort♥️

   • Eus de Watergeus op

    Kijk we hebben een verlichte geest in de zaal die meent dat haar verheven moraal de Leidenaars tot voorbeeld strekt en neerkijkt op ieder die het niet met haar eens is.
    Ik ben niet per se gehecht aan de figuur zwarte piet maar vind dat er vooral ruimte moet zijn voor een diversiteit aan meningen en belevingen. Dat tegenstanders hun moraal proberen op te leggen door zich constant als beledigd en gekwetst te manifesteren is wat mij betreft even afkeurenswaardig als het gescheld van de voorstanders.

  • Zomaar gebeuren? Ben je alle racistische haat, bedreigingen en geweld vanuit het pro blackface kamp vergeten? Jullie hebben ontzettend jullie best gedaan om.KKKPiet te behouden. Zo hard zelfs dat de wereld ervan schrok en jullie keihard veroordeelde.

   Ach het heeft het proces wel versneld, kudos daarvoor.

   • Maarten Bakker op

    Het moet erg zwaar zijn om zo te leven. Zie mijn andere reactie, want je kunt waarschijnlijk ook best constructief met discriminatie en misstanden aan de slag. Uiteindelijk geeft dat veel meer voldoening dan elkaars cultuur aanvallen en de boel op scherp zetten.

 8. Waar komt het zwart dan vandaan? Uit de schoorsteen toch? Breng het gewoon vlekkerig aan, dan ben je toch klaar?
  En iedereen die zegt, gelijk hebben ze, Denken de kindertjes daar ook zo over? Het is hun feest en zij weten toch niet beter dan dat het zwart, roet uit de schoorsteen is.
  Je moet het alleen wel zo aanbrengen dat je niet ziet wie het is.

 9. De tijden zijn veranderd! Wij accepteren geen racistische toneelstukjes meer waarin zwarte mensen belachelijk worden gemaakt met racistische karikaturen. Dus voor deze droeftoeters geldt: aanpassen of opkrassen!

 10. Jolanda Antes op

  Wat een overgevoelige reactie om niks. Het ging toch om het plezier van de kinderen? Want het was toch een onschuldig kinderfeestje?

 11. Een Leids burger op

  De Marepieten zeggen voor de Sinterklaastraditie te staan, inclusief Zwarte Piet, en willen niet als roetveegpieten optreden. Prima!
  .
  Gelukkig zijn er nog mensen die niet willen toegeven aan stelletje idioten die de zwarte pieten willen inruilen voor een stelletje neproetveegpieten. En dat alleen maar omdat die idioten zich tenonrechte hebben laten wijs maken dat zwarte piet racistisch zou zijn of iets met het slavernijverleden te maken zou hebben.

  • Zeur niet zo op

   Ongerijmde beweringen:
   1. Mensen die het zwarte piet-personage willen aanpassen zijn idioten.
   2. Mensen die het zwarte piet-personage willen aanpassen discussiëren niet maar drammen (vandaar dat andersdenkenden weinig overblijft dan “niet toegeven”)
   3. Mensen die het zwarte piet-personage willen aanpassen zijn dom of verstandelijk beperkt. Ze hebben zich van alles laten wijsmaken.
   4. Een zwart geschminkte piet is echt, een piet met roetvegen daarentegen nep.
   De Sinterklaasdiscussie schijnt zeer belangrijk voor u te zijn. Dan zou het passen zindelijk te argumenteren. Anders lijkt u zelf op die geestelijk minvermogenden waarvoor u mensen met een andere mening dan de uwe uitmaakt. In oude tijden zat u nu al in Spanje, in de jutezak van een van Sints hulptroepen daarnaar vervoerd.

   • Een Leids burger op

    Zeur zelf niet zo en leer nu eerst zelf eens inhoudelijk te argumenteren en goed begrijpend te lezen.
    .
    Mensen met een andere mening zijn in het algemeen niet dom, maar de anti-zwarte-piet-personen hebben geen goede argumenten om zwarte piet te willen veranderen. Het is idioot|dom als die mening gebaseerd is op verkeerde beginselen want Zwarte Piet is helemaal NIET racistisch en heeft ook NIETS met het slavernijverleden te maken. Dat mag men vinden natuurlijk maar daarom is het nog niet zo. Dat wordt nu juist TENONRECHTE aan Zwarte Piet toegeschreven door de anti-zwarte piet personen.
    .
    Waar is het einde als men aan dit soort figuren tegemoet komt? Gaat men straks in meer zwarte personen of zwarte dingen TENONRECHTE racisme zien of een link met het zwarte slavernijverleden?
    .
    Racisme en slavernijverleden moet men niet projecteren op Zwarte Piet. (symbool van een kinderfeest)
    Daarom zou men hier niets moeten toegeven aan een stelletje anti-zwarte-piet-personen die op verkeerde gronden zwarte piet willen veranderen en zou Zwarte Piet dus gewoon zwart moeten blijven en dus geen neproetveegpieten.
    .
    Maar dat zal allemaal wel weer te moeilijk zijn voor die zeur. Gelukkig hebben de Mare-pieten dit wel goed begrepen en doen zij niet mee met die neproetveegpieten.

    • Zeur niet zo op

     Nee nu wordt hij fraai. U gaat gewoon voort met maar raak beweren. Lees mee en controleer:
     U krijgt vier door u gedane stellige beweringen voorgehouden. Gemeenschappelijk euvel, is de claim, is dat ze onbeargumenteerd zijn.
     De lezer kan eenvoudig controleren of die vier beweringen in uw betoog te vinden zijn. En of er argumentatie aan te treffen is, een of meer redenen waarom het gestelde juist zou. Het is geen hogere wiskunde. Aandachtig lezen volstaat. De antwoorden: ja en nee.
     Wat doet u, als direct aangesprokene? Een superieure toon aanslaan en voortgaan met zonder argumentatie doen van stellige beweringen:
     (1) ik zou uw tekst verkeerd gelezen hebben.
     (2) (juist) in mijn reactie zou argumentatie ontbroken hebben.
     (3) het zwarte piet-personage zou niet racistisch zijn en niets met het slavernijverleden te maken hebben.
     Als het niet zo zorgelijk was, zou uw verliefdheid op uw eigen gelijk een komisch nummer zijn. Wat een lege bewering herhaalt u tot drie keer toe met steeds iets andere woorden, alsof het daardoor aan overtuigingskracht of waarheid wint: “Piet is helemaal NIET racistisch en heeft ook NIETS met het slavernijverleden te maken. Dat mag men vinden natuurlijk maar daarom is het nog niet zo. Dat wordt nu juist TEN ONRECHTE aan Zwarte Piet toegeschreven door de anti-zwarte piet personen.”
     Omdat het zorgelijk is, herhaal ik uw zinnen in een variant met een andere lege inhoud: “Gebak is helemaal NIET smakelijk en heeft ook NIETS met banketbakkers te maken. Dat mag men vinden natuurlijk maar daarom is het nog niet zo. Dat wordt nu juist TEN ONRECHTE aan gebak toegeschreven door de anti-gebakpersonen”.
     De spreekwoordelijke ‘gek’ die beweert “Ik ben Napoleon” verontschuldigt men gewoonlijk – hij kan niet beter weten. U doet uit de hoogte en beleert, maar bent niet in staat de eenvoudigste kritiek op uw opinies zonder vertekening tot u door te laten dringen of erop te reageren zonder ook op de man te spelen. Nogal een verschil tussen zelfbeeld en man zoals hij zich feitelijk toont.

     • Een Leids burger op

      Zeur niet zo want ik heb slechts trachten aan te geven waarom Zwarte Piet niet naar een roetveegpiet veranderd zou moeten worden. Maar dat schijnt niet tot die zeur door te dringen.

 12. Een hele diepe buiging en respect voor de Marepieten dat ze gewoon nee durven te zeggen… 🙂
  En wat betreft Comité Leiden. Het wordt tijd dat jullie kennis gaan opdoen over het Sinterklaasfeest. Want als je de ware geschiedenis kent van/over het ontstaan van Zwarte Piet, dan weet je dat er totaal niks racistisch aan is.

 13. Alda Dekker-van Amsterdam

  Kijk dit is een goed standpunt Paullus ZwaanPaullus zooo komen we in opstand tegen die gekken die onze traditie omzeep helpen zo maak je ook een vuist naar de gemeente top allemaal mee doen graag voor onze kinderen geweldig 💪👍

 14. Toi van Gelder

  dat is een zeer ernstige ontwikkeling. vreselijk dom van dat Centrummanagement. en een keigoed besluit van de Marepieten die we heel veel plezier en heel veel succes wensen. Zwarte Piet blijft ZWART!

 15. P. Messemaker op

  Goed statement !!! Blijf knallen op de juiste plaats(en) !! 😃👊🏻✨😘✨❤️

 16. Jammer dat er geen leuke muziek zal zijn, maar ik ben niet verdrietig om minder blackface in Leiden te zien. Het was beschamend hoeveel er nog in onze opgeleide stad was.

 17. Anja Meijaard Raven

  “Geachte reiziger” i.p.v. dames en heren, geen jongens- en meisjeskleding meer bij de Hema, maar genderneutraal, geen ” negerzoenen” meer, geen “jodekoeken” het woord “Pasen” wordt omzeild door voorjaar en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan en nu gaan ook de “Zwarte Pieten” verdwijnen, heel triest. Zo krijg je alleen maar meer agressie. Het is een onschuldig kinderfeest, je kunt overal wel iets achter zoeken. Respect voor de Marepieten. Dit speelt overigens alleen in het westen

 18. Al de huidige zwarte Piet ellende is veroorzaakt door Amnesty International. Waarom doen zij niks nu zwarte Piet in gevaar is. Razend snel actievoeren als iemand in gevaar is, dat is toch de kracht. van spoedacties. Waar is de vuist tegen het onrecht. Waarom nu geen landelijke e-mailactie??

  • Een Leids burger op

   Nou, beste KwetsAll 🙂

   Van dat amestieuze lichtVEERdige clubje valt natuurlijk niet te verwachten dat zij Zwarte Piet in bescherming zouden nemen. Dat clubje moet eerst maar eens leren dat er naast mensenrechten ook mensenPLICHTEN zijn.
   .
   En dat niet iedereen die zich gekwetst voelt door het uiterlijk van Zwarte Piet maar tegemoetgekomen zou moeten worden. We gaan aan zwarte mensen toch ook niet vragen of ze maar een beetje minder zwart willen zijn? (zoals die roetveegpieten nu) .Dat zou pas racistisch zijn.
   .
   Amnesty vindt, zoals te verwachten was en net als de tegenstanders van Zwarte Piet, dat er ¨discriminatoire aspecten¨ aan zouden zitten.
   Verder wijzen zij op het demonstratierecht van anti-zwartepiet demonstranten maar geen woord natuurlijk over het demonstratierecht van de voorstanders van Zwarte Piet…..
   zie :https://www.amnesty.nl/wie-we-zijn/contact/veelgestelde-vragent

   • Een Leids burger op

    Kleine correctie: Amnesty wijst er wel op dat zowel voorstanders als tegenstanders moeten kunnen demonstreren maar zinnetje als ¨Daarnaast is Amnesty bezorgd over beperkingen die de overheid aan de vrijheid van meningsuiting van met name anti-zwartepietdemonstranten oplegt.¨ laten wel zien bij welke groep hun prioriteit ligt.

 19. Ton Polane

  Ga zo door verziek alles maar voor de Nederlandse kinderen geef die buitenlanders maar hun zin zoals altijd geen wonder dat iedereen een hekel aan die lui hebben de schuld van het kabinet die zorgen voor haat en nijd zielig hoor

  • Zeur niet zo op

   U heeft gelijk, je bent je leven niet meer zeker met die anti-Zwarte Piet- en andere activisten overal. Het zijn bruten die het hebben gemunt op gewone Nederlanders die geen vlieg kwaad doen terwijl ze hun kinderfeest verdedigen. Zie ze paraderen door de straten, met hun machinegeweren en hakmessen, huizen binnenvallen en ouden van dagen het oversteken bemoeilijken . U kunt maar beter uw koffers al vast pakken, voor als wordt aangebeld of op straat die ingemene strikvraag wordt gesteld: “In welk land bevinden we ons?”

 20. Johanna Van Buren Landleven

  Wat hebben buitenlanders met zwarte piet te maken? Ik meen me te herinneren dat die discussie opgang is gebracht door grachtengordelfiguren. Beide partijen verzieken de boel met hun fanatieke gedoe. Persoonlijk vind ik het prima dat bepaalde tradities sneuvelen. Er zijn in de loop der jaren wel meer achterlijk of wrede tradities verdwenen. Kinderfeest, de volwassenen zijn het hardst aan het blèren.

 21. Marlon Pricken

  Hulde om dit statement in te nemen, alhoewel veel kleine (en grote 😊😊!) kindjes deze fantastische aanvulling op de gezelligheid in de stad rondom het feest van de Sint gaan missen..

 22. Peter Elfrink op

  Groot gelijk Marepieten, 100% achter zwarte piet staan.
  Daar sta ik ook 100% achter, het was altijd zwarte piet en nu en ook over 100 jaar ook.
  Het heeft helemaal niets met racisme te maken, maar onze Nederlandse cultuur onder vuur nemen.

 23. Groot gelijk Marepieten, op een kinderfeest hoort een bekrompen racistische fanfare club zoals jullie niet thuis. Daar wil je je kinderen niet mee in aanraking laten komen.

  • Een Leids burger op

   Is zo´n neproetveegpiet, die altijd toch ook nog een beetje zwart is, dan opeens niet meer ¨racistisch¨? Ha,ha,ha.
   .
   Het is nu juist bekrompem om te denken dat Zwarte Piet en diens medestanders racistisch zouden zijn.
   .
   Racisme komt zeker voor bij zwarte personen, maar dat is niet de schuld van Zwarte Piet en diens medestanders hoor maar van diegenen die racistische scheldwoorden gebruiken.
   Nu is het Zwarte Piet die door de tegenstanders blijkbaar moet veranderen. Wat zal het volgende zijn?
   Ik zou zeggen: Hoe zwarter Zwarte Piet is des te beter. 🙂

  • Maarten Bakker op

   Als je racisme ziet in een positieve figuur zoals zwarte piet zeker tegenwoordig is, dan ga je nog heel vaak je hoofd stoten voordat je doorhebt dat dat niemand gaat helpen. Het werkelijke racisme speelt zich nog overal af. Zwarte Piet als symbool daarvoor nemen, leidt gruwelijk af van het echte werk dat er nog te verzetten is, en is naast contraproductief ook gewoon onterecht. Zwart verven of juist zelfs wit, komt in zeer vele culturen voor. Het verven opzich is simpelweg niet racistisch, al kun je het zodanig gebruiken of voorstellen (een racist gaat iets natuurlijk altijd racistisch invullen en iemand die overal racisme ziet gaat het racistisch uitleggen, ongeacht of het racistisch ingevuld is).

 24. Ferry Rigault op

  Leerzaam artikel van Sjoerd Huismans van NPO Focus onder de titel: Waar komt Zwarte Piet vandaan?
  (https://npofocus.nl/artikel/7472/waar-komt-zwarte-piet-vandaan-)

  een citaat:
  “Zwarte Piet ontstaat pas in de negentiende eeuw. In 1850 wordt hij voor het eerst afgebeeld in een prentenboek van onderwijzer Jan Schenkman.

  De inspiratie haalt Schenkman waarschijnlijk uit de Moorse pages die bedienden waren van de adel in die tijd. De Moorse pages vormen een indirecte link tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland.”

  • Een Leids burger op

   Er zijn heel wat speculaties geweest waar Zwarte Piet vandaan zou komen.
   .
   Uit het geciteerde stuk:¨Het is ONDUIDELIJK waar Schenkman (of de onbekende illustrator van zijn boekje) het idee van een Moorse page als assistent van Sinterklaas vandaan heeft.¨
   .
   Desalniettemin klinkt het idee van Zwarte Piet als afkomstig van een Moorse bediende wel aannemelijk en het is al sinds jaar en dag, ook bij kinderen, bekend dat Zwarte Piet de knecht|bediende|assistent van Sinterklaas is. Maar dat rechtvaardigt, mijns inziens, nog steeds niet een directe link met het slavernijverleden. Immers bij dat slavernijverleden denken veel mensen toch aan de zwarte slaven die uit afrika werden gehaald om op plantages te werken. Vergeleken daarbij hadden die Moorse pages het goed.
   .
   Het volgende citaat uit wikipedia:
   ¨Door sommigen wordt in Zwarte Piet een slaaf gezien. Schenkman stelde de helper echter voor als een knecht. Slavernij bestond nog in Suriname, maar was in Nederland zelf ongebruikelijk.Dat Piet al bij Schenkman schoeisel draagt, pleit eveneens voor een status als vrij man.¨
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet#Bezwaren

   Kortom: de link met het slavernijverleden is TE ver gezocht en kinderen zien Zwarte Piet toch als de knecht van Sinterklaas en daar is niets mis mee. Men kan overal wel iets ongewenst in willen zien. Als men goed zoekt vind men altijd wel wat. Slavernijverleden moet men niet projecteren op Zwarte Piet. Wat zal dan het volgende zijn waar men zich aan meent te moeten ergeren en men wil veranderen?……

  • Maarten Bakker op

   Als je teruggaat tot Schenkman, dan heb je Piet misschien te pakken, maar juist het zwarte gedeelte is een veel ouder aspect wat je in andere culturen tegenkomt, niet alleen in zwart schminken, maar ook in zwarte metgezellen zoals raven. Piet is veranderd sinds Schenkman, het zwarte is gebleven. Ik denk dat dat niet voor niets is. Bruin is wat dat betreft veel racistischer op te vatten.

 25. Ik begrijp deze reactie heel goed en juich hem toe, zwarte Piets is gewoon zwart. Voor mij hebben anti-zwart Piet groepen ieder begrip verspeeld op het moment dat men tussen de kinderen tijdens de intocht stond te protesteren. Ga op het Malieveld demonstreren als je dat nodig vindt maar neem niet het risico dat tussen de kinderen de vlam in de pan slaat. Mijn zwarte Piet zal dus altijd zwart blijven als hij bij onze achterkleinkinderen op bezoek gaat. Dat zwarte Piet nu op de medemens met een donkere huid lijkt heeft men over zichzelf afgeroepen door juist de kenmerken die zwarte Piet onderscheidt van de gemiddelde mens met een gekleurde huid met drogredenen weg te relativeren, precies, de fel rode lippen, de grote oorbellen en de dikke kroespruik. Hoeveel normale mensen lopen er in Nederland rond met een git zwarte huid, knalrode lippen, een kroespruik en grote oorringen? Mijn complimenten voor de Maretoeters!

  • P.S. Dat zwarte Piet bij ons zwarte blijft heeft álles te maken met het feit dat dan opa onherkenbaar is, Ik zet het er maar bij want veel mensen lijken dat niet te begrijpen.

 26. Ach, de Marepieten… jammer dat de kleur van een pipo op een kinderfeest zwaarder weegt dan het plezier van die kinderen.

 27. Vorig jaar kwam er een meisje naast me zitten: ‘Juf’, zei ze, ‘Ik begrijp het niet. Er zijn mensen die zeggen dat zwarte Piet slecht is. Waarom?’ Goed…, en wat zeg je dan tegen een donker meisje van 7 dat zelf een groot fan is van zwarte Piet? Dat die mensen een hekel aan hem hebben omdat hij zwart is??? Ik dacht het niet.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline