Gemeente denkt over jury voor Lucas van Leydenfonds

4

De komende jaren wordt steeds 250.000 euro gereserveerd voor kunst in de openbare ruimte. Op die manier komt er deze raadsperiode een miljoen euro beschikbaar voor kunstwerken in de stad. En dat is hard nodig, vindt cultuurwethouder Yvonne van Delft: “Als je veel meer gaat verdichten door woningbouw en groen gaat toevoegen, kan ook kunst in de openbare ruimte een enorme toevoeging zijn”.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Susannah Herman over het Lucas van Leydenfonds.

Het gaat daarbij niet om traditionele ‘sokkelkunst’. Daar zit niemand meer op te wachten. Wat dan wel is onderwerp van gesprekken die de gemeente voert met cultuurmakelaar Mirjam Flik en het Cultuurfonds Leiden. Mogelijk komt er een stadscurator, maar waarschijnlijker is een jury die gaat beoordelen welke aanvragen van kunstenaars gehonoreerd worden. “Dan ben je niet zo afhankelijk van één persoon,” zegt Van Delft die ook graag zou zien dat de inwoners van Leiden een stem krijgen in het geheel”.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft over het Lucas van Leydenfonds.

Raadslid Susannah Herman van D66 vroeg de wethouder samen met PvdA-duoraadslid Marc Newsome naar de voortgang van het Lucas van Leydenfonds zoals de pot met geld voor kunst in de openbare ruimte is genoemd. De vragenstellers waren vooral bezorgd dat de eerste 250.000 euro zouden vervallen als het geld niet nog in 2018 wordt uitgegeven. Dat blijkt niet het geval. Het geld blijft beschikbaar en Van Delft komt volgende maand met een tijdspad voor de uitrol van de plannen. “En dan willen we daarna een vliegende start maken”.

Delen

4 reacties

 1. Wat is er eigenlijk tegen een blote man (of vrouw) op een sokkel? Of mag dat ook al niet meer sinds de #MeToo discussie? Pfff…

  • Zeur niet zo op

   Wat is er eigenlijk tegen een beetje seksisme? Of mag dat ook al niet meer sinds Mijn Verzonnen Excuustruus? [Geluid van leeglopende opgezwollen krop]

 2. ‘Het gaat daarbij niet om traditionele ‘sokkelkunst’. Daar zit niemand meer op te wachten.’
  Een stelling die mij niet te onderbouwen lijkt.
  Fact Free Politics is here to stay.

 3. Misschien wat offtopic, maar toch… Ik vraag me eigenlijk al een poosje af waar dat leuke beeldje is gebleven daar bij het oude postkantoor op de Breestraat. Stond bij de zij ingang. Deed mij als kind altijd denken aan de verhalen van Annie MG Schmidt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline