Science071: Zeg jij ook ‘ja’ tegen stress?

Science071 is terug van de zomerstop! In deze uitzending: hoe de twee Leidse studenten Carli Koster en Tim de Jong samen met de elf leden van hun team iGEM op zoek gaan naar de ‘stressbacterie’ om antibioticabehandelingen te vergemakkelijken. Verder vertelt redactrice Wilke over het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws: van een ‘gigantische Pac Man’ die de plastic soep opruimt tot de rel over een artikel over besmettelijke transseksualiteit. Redacteur Hidde legt tot slot uit waarom wolken nu eigenlijk zo plat zijn aan de onderkant.

Studenten Carli Koster, Life Science and Techology, en Tim de Jong, Molecular Science and Technology, doen mee aan de grootste competitie in de synthetische biologie: de iGEM in Boston. Hun motto: Say Yes to Stress.  ,,Onze medicijnen werken steeds minder goed tegen de bacteriën die ons ziek maken”, vertelt De Jong. ,,Bij het zoeken naar nieuwe antibiotica worden nieuwe kandidaatsmedicijnen getest op hun dodelijkheid. Maar je mist daarmee een goudmijn aan stofjes die bacteriën niet meteen doden, maar wel stress geven of enigszins schade oplopen.” Hun idee is een bacterie maken die laat zien welke stress deze ervaart, zodat ze uiteindelijk bacteriën kunnen doden via verschillende kanten. Hoe dat precies werkt, luister je hieronder terug.

Begonnen op zijn zestiende is voor de 24-jarige Boya Slat nu écht zijn plan van start gegaan. Redactrice Wilke legt uit wat zijn ‘Ocean Cleanup’ precies inhoudt. Zijn eerste opruimsysteem, dat afgelopen zomer werd getest voor de kust van San Francisco, vangt ronddrijvend plastic op. Wilke vertelt over de vuurdoop van het project over een paar weken in de Stille Oceaan. Daarnaast in het nieuws: Pluto is tóch een planeet en een enorme schat aan gouden munten werd ontdekt in het Italiaanse Como. Ook vertelt Wilke over de relatie tussen regen en zonnepanelen in de Sahara, de revolutionaire gentechniek van cassave en de academische rel omtrent een artikel over ‘besmettelijke’ transseksualiteit. 

Ooit eens op een bewolkte dag liggend naar de wolken gekeken? Dan heb je je misschien weleens afgevraagd hoe het kan dat wolken zo plat als een pannenkoek zijn aan de onderkant. Redacteur Hidde zocht het voor je uit.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline