Leiden nog niet op locatielijst Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen

6

De rijksoverheid gaat acht steden aanwijzen voor de vestiging van een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV). Leiden staat vooralsnog niet op die lijst. “Dan moet je echt denken aan de grote steden,” weet wethouder Marleen Damen die voor het eerst na de zomervakantie met de raad in gesprek ging over de Leidse vluchtelingenopvang.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Damen over de kosten voor de vluchtelingenopvang.

Kort voor het reces stuurde Damen een brief aan de raad waaruit bleek dat de Bed-Bad-Broodvoorziening (BBB) aan het Maansteenpad in de Hoge Mors de gemeente veel meer geld kost dan was voorzien. De Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) vangt daar enkele tientallen zogenaamde ‘ongedocumenteerden’ op. Dat zijn vluchtelingen die niet in ons land mogen blijven, maar niet kunnen worden uitgezet. Bijvoorbeeld omdat het land van herkomst niet meewerkt.

Chris de Waard in gesprek met STUV-voorzitter Henk Boting over de kosten voor de vluchtelingenopvang.

De BBB komt sinds dit jaar helemaal voor rekening van de gemeente Leiden, omdat het rijk de bijdrage van 180.000 euro per jaar heeft stopgezet. Het kabinet wil namelijk niet de gemeenten zelf dit soort voorzieningen in stand houden. Naast het wegvallen van de rijksbijdrage, vallen ook de kosten voor beveiliging hoger uit. Na een aantal incidenten is besloten tot 24-uurs beveiliging.

Bezuinigen op beveiliging niet goed mogelijk
Wethouder Damen wil met STUV kijken of de beveiliging toch weer kan worden teruggeschroefd om de oplopende kosten in de hand te houden. STUV-voorzitter Henk Boting vindt het prima om daarover in gesprek te gaan, maar ziet niet hoe de BBB-opvang met minder beveiliging toe zou kunnen. “Eerder was er overdag geen beveiliger aanwezig, maar zonder beveiliging kan STUV de veiligheid van personeel en bewoners niet garanderen”, zegt Boting.

Om dat te illustreren somt hij enkele ernstige voorvallen op, waaraan de opvang al is blootgesteld: “De mensen die we in huis hebben zijn getraumatiseerd en hebben een kort lontje en kunnen ploffen. Maar we hebben ook last van jongens uit de buurt die binnen willen komen, mensen die in drugs handelen en onze mensen voor hun karretje proberen te spannen en vluchtelingen die in het hele land lopen te shoppen bij de BBB-opvanglocaties en giga-geïrriteerd zijn geraakt omdat ze nergens terecht kunnen. En als ze dan bij ons geweigerd worden, dan worden ze pisnijdig. Zonder Leidse binding wordt namelijk geen opvang verleend.”

De beveiliging goedkoper inkopen kan volgens de STUV-voorman ook niet. “We kopen al het laagst in van de hele stad. Onze hele manier van werken is sowieso dat als iets goedkoper kan, we het ook goedkoper doen. Iedere beslissing die we genomen hebben daar is drie keer over nagedacht, dus ik weet niet waar de rek zit. Vrijwilligers inschakelen voor beveiliging kan ook niet en zonder beveiliging zou je extra personeel moeten aannemen voor toezicht en dat kost ook weer geld.”

Extra locatie voor opvang vrouwen
Aan het Maansteenpad vangt STUV ongeveer dertig vluchtelingen op. Dat zijn alleen mannen. Voor de vrouwelijke vluchtelingen is een apart huis, verderop in de wijk. Dat zit momenteel vol. STUV werkt daarom aan een extra opvanglocatie voor vrouwen.

Delen

6 reacties

  • U lijkt gehecht aan klagen maar vermeldt niet dat u uw hobby uitoefent op kosten van de Leidse en landelijke belastingbetaler. Sleutelstad wordt immers (vooralsnog) van onze belastingcenten betaald.
   Men kan uw nalatigheid ‘hypocriet’ noemen. En medehobbyisten doen dat natuurlijk direct, laten geen kans onbenut, zoals een goaltjesdief een neus voor het doel heeft. Het woord ‘hypocriet’ brengt de klager in de aangename staat van verongelijktheid waar de hobby om draait.
   Inhoudelijk is uw gebruik van ‘hypocriet’ hierboven onzinnig. De gemeente ‘hypocriet’ noemen omdat in dit Sleutelstadbericht niet staat dat de gemeente het gat in de financiering van STUV voorschiet/betaalt is vergezocht. Wethouder Damen heeft het voor de vakantie in een brief aan de gemeenteraad gemeld. En de discussie over die kosten start nu. Hoe open wil je het hebben?

   Klaas-Jan Huntelaar is een goaltjesdief. Toch aanvaardt niemand van hem dat hij iedere bal op het vijandelijk doel schiet, laat staan dat hij op zijn eigen doel mikt, alleen omdat hij zo graag goals maakt. Ik raad u aan hieraan te denken, wanneer u in het vervolg uw hobby uitoefent. De ideale klager heeft er reden toe, en legt de lezer/omstander die in geuren en kleuren uit, op zodanige wijze dat er geen speld er tussen te krijgen. Dat is pas genieten.
   Een beetje in het wilde weg klagen lijkt minder een hobby dan een verslaving. Het wordt zeuren. Zeur niet zo.

   • Jan van der Sluis
    Jan van der Sluis op

    Kleine, maar belangrijke correctie (omdat het vaker wordt gedacht) over de zin “Sleutelstad wordt immers (vooralsnog) van onze belastingcenten betaald”. Dat klopt niet. Sleutelstad krijgt geen cent, noppes, nada subsidie.

    • Dag Jan,

     Je hebt gelijk, ik vertrouwde iets teveel op mijn geheugen / had geen zin het precieze bericht op te zoeken. Ik doelde op de nog niet toegewezen vergunning, https://sleutelstad.nl/2018/08/27/commissariaat-voor-de-media-stelt-omroepbesluit-weer-uit/.

     Juiste formulering was geweest: “Sleutelstad wordt binnenkort mogelijk van onze belastingcenten betaald” – met bijbehorende aanpassing van de omringende zinnen. Strekking blijft hetzelfde (de landelijke en decentrale overheid komt aan behoorlijk wat inkomsten via belastingheffing. Iedereen kan een besteding die hem of haar niet zint beklagen met “Van mijn belastingcenten”).

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline