Gedwongen stop dreigt voor Leiden Helpt

28

De Stichting Leiden Helpt stopt noodgedwongen haar activiteiten op 30 juni 2019. Dat laat initiatiefnemer Ron Flippo weten. “Volgens de gemeente is er geen armoede in Leiden en zijn we dus overbodig.”

Twee jaar geleden, in oktober 2016, kwam de stichting ook al in de problemen. De huur van het pand aan de Willem Barentzstraat kon niet worden opgebracht. Wethouder Marleen Damen schoot toen te hulp met langere periode waarin de organisatie geen huur hoefde te betalen. De huursubsidie voor Leiden Helpt werd toen toegekend voor drie jaar. In juni volgend jaar loopt dat af en valt volgens de organisatie het doek. “Zonder subsidie geen pand en geen pand is geen stichting”, aldus Flippo.

 

Delen

28 reacties

 1. Deze week krijgen jullie meer informatie zodra wij de brief van de gemeente binnen hebben, deze zal ik 1 op 1 doorsturen Chris, bedankt ieder geval voor de steun.

  • Leidendigiaal op

   De rijken worden rijker en de armen armer

   Natuurlijk zegt gemeente leiden niets te zien van enige armoe want al deze mensen worden weggestopt.

  • Dat is te kort door de bocht. Veel mensen kúnnen niet werken, ga je hun straffen omdat ze beperkt zijn? 🤔

  • Ik ga ervan uit dat je ‘vluchtelingen’ bedoelt. Mensen die je niet kent en waarover je gemakzuchtige spookverhalen herhaalt. Denk even aan Afghanistan en Syrië in het nieuws de laatste jaren – niet echt vakantiebestemmingen. Kort en goed: armoede in Leiden is erg, maar naar beneden trappen door armen (zoals mogelijk u) is een gebrek aan solidariteit van wie onder aan de ladder staan met andere pechvogels.

  • Leidendigiaal op

   Helaas is de voedselbank ook niet zaligmakend, veel spullen hebben de uiterste verkoopdatum al gepasseerd, en of groente en fruit is al verrot. Soms vraag ik me af moeten we verrot eten consumeren, dan liever maar niets. Zelf heb ik ooit een rollade gekregen na het klaar maken even ter controle gekeken of het in het midden gaar was, het zat vol met maden dus kon gelijk de vuilnisbak in.

 2. Geen arremoede in Leiden? Het is één grote schande dat er anno 2018 nog steeds voedsel- en kledingbanken bestaan! O, wat gaat het toch goed in Nederland. Ja, voor die “deskundigen” in Den Haag gaat het heel goed maar het volk kan verrekken!!

  • Eus de Watergeus op

   Het bestaan van voedsel- en kledingbanken bewijst dat er aandacht is voor inkomensverschillen en Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om armenzorg. Ons belastingstelsel is ontworpen voor inkomensnivellering. Je doet alsof er vroegkapitalistische misstanden bestaan maar volgens mij zijn we juist uitermate beschaafd bezig.

 3. We weten inmiddels dat de regering een grote leugenaar onder zich heeft. We zien hem regelmatig met een grote pinokkio neus. Maar dat er bij de gemeente Leiden ook leugenaars zitten valt me tegen, met hun: In Leiden is geen armoe. Sorry maar dan zit je niet op de juiste plaats. OH JA. Helma Baart is toch van de PvdA? Oké das duidelijk.

 4. Eus de Watergeus op

  Uit het bericht wordt niet duidelijk wat de gemeente voor overweging heeft om de subsidiekraan dicht te draaien. Volgens Ron Flippo doen ze dat omdat er naar het inzicht van de gemeente geen armoede is, maar Ron is geen woordvoerder van de gemeente. Sterker nog, Ron is wel de allerlaatste die namens de gemeente in deze zaak het woord moet voeren gezien de kennelijk strijdige belangen. Waarom wordt de gemeente zelf niet aan het woord gelaten? Hallo wederhoor!

  • Een Leids burger op

   Wederhoor zou inderdaad op zijn plaats geweest zijn. Maar zou de heer Flippo liegen dan? Lijkt me niet. Het blijft gissen wat de werkelijke reden is, maar ik sluit niet uit dat de gemeente liever 1 hulporganisatie steunt dan meerdere soortgelijke.

   • Eus de Watergeus op

    Ik denk niet dat hij liegt maar wel dat hij interpreteert. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de gemeente zo stellig zegt dat er geen armoede is in Leiden. Als zelf een links college een initiatiefje als dit de nek omdraait zal het wel echt overbodig zijn. Volgens mij zijn er nog steeds voldoende faciliteiten voor de minder welgestelden in onze gemeente.

    • en Leids burger op

     Als dat zo zou zijn kan men zich dan wel afvragen waarom de afgelopen jaren de gemeente Leiden Helpt dan wel heeft geholpen met huisvesting en dat nu opeens niet meer nodig zou zijn, Het gaat weliswaar dankzij groeiende economie beter met veel mensen maar ook is bekend dat lang niet iedereen daarvan profiteert. De heer Flippo geeft in zijn eerste reactie aan dat de gemeente nog met een brief zal komen.

 5. Er is wel degelijk armoede in Leiden. Waarom is er anders een voedselbank? Veel mensen in de bijstand of met een laag inkomen komen niet meer rond. Een alleenstaande zonder kinderen op bijstandsniveau komt structureel € 100 tekort per maand. Daarnaast is Leiden ook 1 van de weinige gemeentes die geen bijzondere bijstand meer verstrekt voor zorgkosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Hierdoor kan een bijstandsgerechtigde in Leiden tot wel € 1000 per jaar minder geld krijgen dan een inwoner van bijvoorbeeld Oegstgeest of Katwijk. Juist in Leiden is veel armoede omdat de gemeente hier steeds minder vergoed.

 6. Leidendigiaal op

  Ja Ron jij die altijd voor een ander klaar staat word door die zelfde gemeente genaaid.

 7. Mensen die spullen mogen krijgen van Leiden Helpt, moeten toch aantonen dat ze daar recht op hebben? Dan hebben zij daar vanwege ARMOEDE toch daadwerkelijk recht op? Dat is toch HET bewijs dat er wel degelijk ARMOEDE is in Leiden!

 8. Een Leids burger op

  Van PvdA-ers kan men niet beter verwachten.
  Die willen altijd ¨sociaal¨ zijn als een ander maar voor de kosten wil opdraaien.

  • kameraad Baart is de directeur, Maarten Kersten de voorzitter van deze stichting. Twee bijzonder betrouwbare raadsleden dus.
   Overigens is deze stichting nu in nieuwe kantoorruimtes getrokken die met nieuwe spullen zijn ingericht, dus zo armlastig zijn ze niet alhoewel niemand weet wat ze precies doen.

   • Een Leids burger op

    En dus kan die stichting balanszorg haar financiele verplichtingen jegens de heer Flippo (Leiden helpt) toch wel nakomen?

 9. De reden die de gemeente opgeeft kun je hieronder lezen, in mijn antwoord heb ik aan de gemeente aangegeven dat er mondeling diverse keren is verteld dat er niet zoveel armoede heerst in Leiden.

  Geachte heer Flippo,

  U deed op 20 juni 2018 een subsidieaanvraag voor de stichting Leiden Helpt voor het jaar 2019. In deze brief leest u welk besluit wij van plan zijn te nemen over deze aanvraag.

  Wij zijn voornemens stichting Leiden Helpt een subsidie van maximaal € 11.500,- toe te kennen voor 2019.
  U heeft meerdere jaren dezelfde aanvraag ingediend gebaseerd op uw bijdrage voor huur- en nutskosten. De bijdrage had steeds een projectmatig karakter. Het is niet onze intentie geweest de bijdrage in huur- en nutskosten structureel te vergoeden ( zie brief d.d. 31 augustus 2016). Voor het jaar 2018 hebben wij uw stichting ook een subsidie toegekend, omdat wij dat jaar budget hebben kunnen vrij maken. Voor 2019 en de daarop volgende jaren is dat echter niet meer mogelijk. Om u toch tegemoet te kunnen komen in 2019, zullen wij u uit coulanceoverwegingen en ter overbrugging nog eenmaal een subsidie tot en met 1 juli 2019 verstrekken zodat u de gelegenheid heeft om uw huurcontract te beëindigen, op een andere manier te financieren of elders een geschikt onderkomen te vinden.

 10. Ik vindt het zeer jammer dat gemeente de subsidie stopt waarvan de huur van het onderkomen betaald van word.er is zeker armoede maar om deze mensen die op te pakken vindt ik jammer geachte gemeente ga eens kijken in u gemeente en laat u informeren door mensen ook daadwerkelijk in de armoede zitten dan zeg dan nog maar wie u hier pakt .we hebben allemaal wel hulp nodig dan mag je het als gemeente niet laten vallen .
  Als ik redelijk vraag dan ook zeker wederhoor.
  Wie goed doet wie goed ontmoet.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline