Internetmuziekradio vanuit het hart van de Leidse Haarlemmerstraat

2

UIteindelijk werd het dus woensdag 25 juli dat De Nachtwinkel, zoals de zender heet, echt ‘de lucht in ging’. Op woensdag tot en met zaterdag vanaf 16.00 uur. De aantallen kijkers en luisteraars naar de (test)opnames maken duidelijk dat er publiek is voor De Nachtwinkel.

Het plan
Vrijdag gaan het gebeuren. Vandaag, maandagmiddag, zien ze het pand voor het eerst. Het wordt nog buffelen voor Marcel van Schooten (o.a. Van Onderen) Sebastiaan Schoenmaker (o.a. Leidse Nachtraad) om een gestript winkelpand om te toveren in een online uitzendstudio. Veel is nog onbekend of onbeslist, maar het voordeel dat ze hebben is dat van flexibiliteit.

Klein
De plek waar we het over hebben, is de voormalige lederwarenwinkel van Van Os in de Haarlemmerstraat in Leiden. Een diepe winkel “en we hebben eigenlijk alleen de eerste twee meter nodig”, zegt Van Schooten. Internetradio is namelijk niet zó complex “een dj-set, een cameraatje en een goede verbinding naar het Internet”. “We gaan het een maand doen. Om uit te proberen hoe dit bevalt, maar zeker ook om weer wat leven in die stille en lege etalages te brengen”. Dát er veel winkels leegstaan, kan niemand ontgaan.

Gratis
Eigenaar Arcon Vastgoed en zijn makelaar Basis zagen wel iets in zo’n tijdelijk gebruik van de ruimte. Ook het Centrummanagement ziet er de voordelen van voor de Haarlemmerstraat en ondersteunt het initiatief. Wel zijn er beperkingen. Zo wordt het geen inloopstudio, met publiek en live muziek “hoe we dat gaan doen met verzoekjes en zo, moeten we ook nog uitpuzzelen”. Evenmin zullen de uitzendingen buiten in de Haarlemmerstraat te horen zijn. Dat zijn de consequenties van een gratis ter beschikking gestelde locatie.

Veelvormig
Het idee is veel soorten muziek – maar wel alleen muziek – aan de beurt te laten komen. De mensen van de Leidse Nachtraad hebben daar ideeën over. Maar ook iemand als Pieter van Vliet (o.a. Folk Road Show) is betrokken. Schoenmaker heeft al “een aantal jonge dj’s op het oog die nu niet in bijvoorbeeld De Nobel terecht kunnen”. En Van Schooten vult dat “iedereen met goede programma-ideeën zich natuurlijk kan melden”. Want de heren zijn állang verder in hun gedachten; tot en met studio-opstellingen in winkelhoekjes, maar met contact met het publiek. Schoenmaker zal binnenkort ‘zelfs’ vanuit huis gaan werken.

Experiment
Er zullen nog veel dingen moeten worden uitgeprobeerd. De belangrijkste vraag is echter hoe de potentiële luisteraar weet dat er een programma te beluisteren is. Vaak zal dat zijn rond winkeltijden. Schoenmaker denkt aan zaterdags van 12.00 uur tot 18.00 uur, en donderdag en vrijdag van 17.00 uur tot 19.00/20.00 uur. Maar ook dat staat nog niet vast. Voor wie is geïnteresseerd, is de veruit beste informatiebron de Facebookpagina van de Leidse Nachtraad.

Delen

2 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline