Exodus opent app-lijn voor kinderen van gedetineerden

Was er maar iemand voor mij geweest. Voor kinderen die een vader of moeder achter de tralies zien verdwijnen is een luisterend oor van groot belang. Iemand bij wie ze terecht kunnen met hun vragen, frustraties, angst en woede. Belangenvereniging voor (ex)gedetineerden en hun families Exodus Nederland opent voor die kinderen een speciale app-lijn. Elke dag van 15.00 tot 23.00 is 06 – 10 92 76 97 bereikbaar.

De app-berichten worden vesrtuurd via de Signal-app een soortgelijke service als Whatsapp, maar dan zonder de koppeling met Facebook om de privacy van de appende kinderen te beschermen. Winie Hanekamp, landelijk coördinator Ouders, Kinderen en Detentie-programma van Exodus Nederland zegt dat app-berichten hooguit zes maanden worden bewaard zodat als een kind binnen die periode meerdere malen contact zoekt, hij of zij niet steeds het hele verhaal hoeft te doen, maar dat er zeker geen sprake is van dossiers. Hanekamp denkt dat de app-service voorziet in een behoefte in deze tijd. Ze zegt dat het voor kinderen meer anonimiteit biedt en dat ze daardoor meer vrij-uit kunnen schrijven.

Gerry van Bakel in gesprek met Winie Hanekamp van Exodus Nederland.

Marion van de Laar was bij de presentatie van de app in de Leidse Zijlpoort. van der Laar werkt bij Bonjo, een belangenvereniging van ex-gedetineerden en hun families die onder andere zes keer per jaar de Bonjo verspreid, ook in gevangenissen. Van de Laar is zeer positief over de nieuwe app-service van Exodus en zal het telefoonnummer zeker verspreiden onder de leden van Bonjo. Van de Laar is ervaringsdeskundige en zegt dat ze deze app wel had gewild voor haar kinderen toen zij zelf werd gearresteerd.

Gerry van Bakel in gesprek met Marion van de Laar van Bonjo.

Madhu was negen jaar toen haar vader in Servië in een gevangenis terecht, het eerste contact was alleen per brief mogelijk. Later konden ze ook bellen. Hoewel zijzelf erg gesteund werd door haar moeder en vriendinnen op school, denkt zij dat deze app-lijn van grote betekenis kan zijn voor kinderen met een ouder in de gevangenis. Haar advies aan jongeren die in deze situatie zitten: “Denk niet dat het jouw schuld is. Je vader of moeder heeft iets gedaan wat niet mag, niet jij.”

Gerry van Bakel in gesprek met Madhu wier vader twee keer in het buitenland in de gevangenis zat.

Op het YouTube kanaal van Exodus Nederland komen jongeren zoals Madhu aan het woord over hun ervaringen. Ga voor meer informatie naar de website van Exodus Nederland.

Voor meer informatie over Bonjo, ga naar hun website www.bonjo.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline