Leiden mogelijk eerste vuurwerkvrije stad van Nederland

161

Een ruime meerderheid in de Leidse raad voelt wel voor een zo goed als vuurwerkvrije stad. Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. In plaats van consumentenvuurwerk zou er dan mogelijk een groot feest tijdens de jaarwisseling georganiseerd kunnen worden bij de Lammermarkt. Inclusief centrale vuurwerkshow. Binnen een paar jaar kan het al zover zijn. De raad gaat nadenken over een stappenplan.

Bas Schreuder van het Leidse evenementenbureau De Collectie wil graag een centraal feest organiseren tijdens de jaarwisseling. De eerste jaren is daarvoor wel een flinke subsidie van de gemeente nodig.

Waar het geld, naar schatting zo’n 55.000 euro, voor zo’n centraal vuurwerk vandaan moet komen is nog niet duidelijk. “In de portefeuille veiligheid is zo’n bedrag niet vrij beschikbaar”, wist burgemeester Lenferink. “Maar als we dit met z’n allen willen vinden we daar wel een oplossing voor.”

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over een stadsbreed vuurwerkverbod in Leiden.

Een centrale viering komt er op z’n vroegst volgend jaar. En veel partijen willen dat samen laten gaan met de eerste stappen op weg naar een stop op de verkoop van consumentenvuurwerk. “Anders krijg je alleen maar meer vuurwerk”, zo vond SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen. Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren viel hem bij en ook GroenLinks, D66, de ChristenUnie en de PvdA sloten zich daarbij aan. Raadslid Abdel Jermoumi van die laatste partij hield een pleidooi om eerst stoppen met verkoop van knalvuurwerk. “Het is gewoon gevaarlijk. Nederland is er wel klaar mee. laten we er in Leiden een start mee maken.”

Het CDA is wel voor een centrale show, maar wil geen vuurwerkvrij Leiden. Wil moet volgens duoraadslid Jonathan Provoost harder worden opgetreden tegen illegaal vuurwerk. De VVD wil geen vuurwerkshow die wordt betaald met belastinggeld van de Leidse burgers, zo betoogde raadslid Tom Leest.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over een centrale vuurwerkshow in Leiden

Burgemeester Lenferink toonde zich gelukkig met de vuurwerkdiscussie: “Hier gaat het naar toe de komende jaren. We hebben wel ook aantal fervente vuurwerkliefhebbers en we weten niet precies hoe mensen reageren op een verbod. Beginnen met een verbod op knalvuurwerk is volgens Lenferink geen goed idee: “De meeste slachtoffers vallen juist door siervuurwerk, zoals vuurpijlen die alle kanten op schieten.”

Wanneer Leiden precies vuurwerkvrij kan zijn weet niemand. Ook Lenferink niet. “We zouden de eerste gemeente in Nederland zijn die deze stap maakt.”

Delen

161 reacties

  • Wauh, ik zie altijd zó tegen die herrie, stank èn het gevaar op…
   Plus een feest op de Lammermarkt … er zijn vast dj’s te vinden die dit feest willen voorzien van de mooiste sounds. Zorg ik wel voor … zonder subsidie!

   Contactgegevens bekend,

   Monica Stipdonk
   Leiden

 1. Leiden “een zo goed als vuurwerkvrije stad” willen maken is een goed besluit, maar er mag wel wat meer haast mee worden gemaakt.
  Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt milieuvervuiling: veel fijnstof, zware metalen in de bodem en het water, veel afval op straat en akoestische vervuiling. Bovendien is het gevaarlijk. Mensen kunnen ernstig verwond raken door vuurwerk, en dat gebeurt ook vaak. Op veel plaatsen lijkt Nederland met oud en nieuw op een een oorlogsgebied. Hulpdiensten en ziekenhuizen zijn tijdens de jaarwisseling in hoogste staat van paraatheid. Er komen dan binnen een paar vele patiënten binnen met oogletsel, kapotte oren, vingers of zelfs hand eraf of zwaardere verwondingen.
  Een verbod op consumentenvuurwerk is daarom verstandig en hoognodig. De VVD moet niet zo zeuren: wel miljoenen euro’s in parkeergarages smijten (ten gunste van bouwend Nederland) en geen piepkleine fractie van die bedragen willen uitgeven ter verhindering van veel ellende is hypocriet; ook het CDA laat zich weer eens van zijn gebruikelijke gristelijk-hypocriete kant zien. Overigens hoeft dat centrale vuurwerk van mij ook niet, maar misschien moet men sommige mensen jaarlijks zo’n luidruchtige uitlaatklep gunnen.

  • Och och het is toch wat he dat vuurwerk,1x per jaar en het zit te klagen over het millieu,mensen zonder handen door vuurwerk enz enz.Ga verhuizen naar een hutje op de Hei heb je nergens last van.Overdrijven is ook een vak zullen we maar zeggen

 2. Nikos van Aelst

  Een aantal vuurwerk vrije zones ok… Maar in de hele stad lijkt mij een beetje te ver doorschieten…daarmee werkt de raad de oprichting van de VPL (vuurwerk partij Leiden) in de hand met nog meer versplintering tot gevolg 😉

 3. Sven Bakker

  Zwarte Piet weg, vuurwerk weg, huisvestingslasten omhoog. Lekker bezig gemeente Leiden maar niet heus. Op naar de meest linkse stad van Zuid Holland!!

  • Een inwoner van Leiden op

   Goed plan om BBQ-en ook te verbieden (net als open haarden) en zeker waar de huizen heel dicht op elkaar staan en op balkons. Je wordt er compleet uitgerookt, je kunt niet meer buiten zitten en je mag ramen en deuren dicht doen om niet al die stank in huis te krijgen. Vuurwerk op zeer ruime plekken is nog wel oké, in smalle straten etc veel te gevaarlijk. Heb er genoeg ellende van gezien. Diegenen die tegen een zo goed als vrije vuurwerkstad zijn, moeten eens meelopen op spoed in de ziekenhuizen…

  • Zeur niet zo op

   “Nederland”? Geslachtsorganen (m/v) die een holletje wroeten in onwillige Nederlandse bodem (“land verkrachten”)? U mag van alles vinden over vuurwerk afsteken. Maar feiten verkrachten en dom schelden is zwaktebod. Wat u zelf ook mag voorstaan, neutraal feit is dat een democratisch gekozen méérderheid in de lokale gemeenteraad genegen is tot realisatie van deze plannen. Hoe de verhoudingen landelijk liggen weet ik even niet – maar in elk geval niet zwartwit. Er is verscheidenheid. Een betrekkelijk kleine meerderheid tegenover een grote minderheid, waarschijnlijk. Oftewel: u bent Nederland niet en uw uitingen die van een onverdraagzame drammer, die iedereen die net als hij een mening heeft, voor “land”verrader/-verkrachter uitmaakt. Alleen omdat hij of zij zo brutaal is er anders over te denken.

  • Zeur niet zo op

   Misschien is u reeds opgevallen dat u niet zelf de verkeersregels mag bepalen? Zo niet, dan boft u. Maar ik zou mij snel op de hoogte stellen hoe zij dat in Nederland geregeld hebben, want het kan uw geld en eventueel gevangenisstraf schelen. Een andere keer het onderwerp ‘belasting betalen’ en ‘Wie bepaalt of ik rond oud en nieuw naakt op straat mag lopen’.

 4. killRdevil op

  Mij gaan ze niks verbieden, zal ik nu vast verklappen… Ik zal mijn vuurwerk elders gaan halen en gewoon in Leiden afsteken… Geen mens die mij ook maar met 1 vinger aanraakt dat verzeker ik je nu al…

 5. Ronald Oerlemans

  De Vliegershop Leiden. Daar gaat jullie diepte investering in special bunkers en opslagplaatsen. Deze eisen zijn opgelegd door dezelfde gemeente die nu jullie die inkomsten om die investering terug te verdienen willen afpakken.

 6. Dick de Vos

  Super. Jaren voor gepleit. Het kan ook niet anders. De overlast voor mens en dier, de milieuvervuiling, het letsel aan oog en handen, de astmapatiënten, de levensgevaarlijke productiewijze in verwen-landen….

  • Goed idee. Hoe meer voorstanders verhuizen, des te beter. Zijn wij ze kwijt.

 7. Jannie Schrijer-Webster

  Geen vuurwerk maar wel vreugdevuren .Nu jullie toch bezig zijn doe dan iets aan de Terrassen loopt de spuigaten uit !!!! Het is niet normaal komt bijna het centrum niet meer in of uit. Leiden is aan het verloederen.

 8. Aleida Josephina Moespot

  Nou knalvuurwerk mag wel verbannen worden. Maar gewoon mooi vuurwerk moet kunnen.
  Ben blij dat ik niet meer in m’n geboorte stad woon.. het wordt per maand steeds saaier 😞

  • Eus de Watergeus op

   “…saaier”: De oogartsen en orthodontisten zijn het vast met je eens als ze rond oud en nieuw ineens niets meer om handen hebben.

  • Eus de Watergeus op

   Het staat je uiteraard geheel vrij om een eventueel vuurwerkverbod niet te acCepteren. Wat ga je doen?

 9. 364 dagen van het jaar:
  – denkt iedereen aan ouderen
  – denken we aan het milieu
  – vinden we dieren erg lief
  – klagen we dat de zorg duur is
  – vangen we vluchtelingen op
  – klagen we dat we veel belasting betalen
  – hebben we respect voor hulpverleners
  – ruimen we onze troep op

  1 dag in het jaar:
  – laten wij ouderen de oorlog herbeleven
  – is onze smog vergelijkbaar met Mexico-city
  – geven we diverse dieren een trauma
  – hebben alle zorgverleners het druk met vuurwerkslachtoffers
  – denkt onze vluchteling dat hij weer in oorlogsgebied zit
  – mag de gemeente alle prullenbakken vervangen
  – schieten we vuurpijlen naar hulpverleners
  – mag de gemeente onze troep opruimen

 10. Goed idee. Ben wel klaar met die vuurwerk-terreur, jaarlijks terugkerende ellende…. Goed nieuws ook voor onze ouderen, dieren en kleine kinderen.

 11. Marc Land

  Mag een plaats de hele stad vuurwerkvrij maken? Dacht dat er alleen bepaalde gebieden vuurwerk vrij mochten zijn. Hopelijk volgt alle andere plaatsten dit besluit.

 12. Carla Binnerts-Bouter

  Graag groen,groener,groenst,en geef die vuurwerkverkopers maar een milieuvriendelijk cadeautje voor de kleinkinderen voor meer zuurstof naar de hersentjes.Iemand een suggestie?

 13. Thijsiie van de Tuf

  “Maar als we dit met z’n allen willen vinden we daar wel een oplossing voor.” En in deze zin is ‘we’ hetzelfde als ‘de raad’, neem ik aan? Want ik kan mij zo voorstellen dat een Leidenaar, die tegen afschaffing is, niet bepaald staat te popelen om dit te financieren 🤔

 14. Nathalie Van Kuilenburg

  Leiden je bent goed bij je hoofd eerst het Sint feest verpesten door witte pieten in te zetten en.nu het vuurwerk waar gaan we als gemeente toch heen wat is het volgende Leidse ontzet maat verbieden ofzo tjonge tjonge waar gaan we toch heen 😤😡😠😞

  • Eus de Watergeus op

   Ik ben geneigd te denken dat een eventueel vuurwerkverbod het eindresultaat is van een democratisch proces waarbij niet iedereen zijn zin krijgt. Lees eens een paar andere reacties en je zult zien dat een heleboel Leidenaren juist voor een vuurwerkverbod zijn. Als je denkt dat Leidens Ontzet wordt afgeschaft snap je democratie niet. Verdiep je eens in besluitvorming én de fascinerende geschiedenis van het Beleg van Leiden in 1574.

 15. Hoe wil de Gemeente Leiden dit verbod in vredesnaam gaan handhaven? Dit gaat de komende jaren veel extra inzet van politie ambtenaren kosten, die vele nachtdienst uren moeten draaien.

  • Eus de Watergeus op

   Denk je dat er nu niet gehandhaafd wordt op bijvoorbeeld illegaal vuurwerk en vuurwerk afsteken voor of na de afgesproken tijdstippen? Wat denk je van de inzet brandweer en EHBO? Daar betaal jij aan mee door je belasting respectievelijk je zorgpremie. Volgens mij drukt een vuurwerkverbod juist de kosten. Ik ben voor.

 16. Na het sinterklaasfeest wordt ook oud en nieuw afgeschaft. Godverdomme wat is dit land de weg kwijt.

  • Eus de Watergeus op

   Ach misschien kun je je vrouw weer eens ouderwets gelukkig nieuwjaar wensen met een dikke zoen in plaats van haar een paar vuurpijlen om de oren te jagen. En Sinterklaas vier je toch al jaren niet meer.

 17. Leiden-Noord op

  Verbaasd me helemaal niets met dat kakkerige tyfûs bestuur wat er zit!

 18. Laat Leiden het voortouw nemen. Een vuurwerkverbod is in het dichtbewoonde en dichtbebouwde Nederland noodzakelijk. De veiligheid staat immers voorop. Maak een einde aan illegale import van allerlei gevaarlijk knalwerk uit het buitenland. Dit zal een gevoelige slag zijn voor deze illegale handen. Vuurwerk afsteken is leuk maar er gaat gewoon teveel mis. Wij overleven zo’n verbod echt wel en een centrale show is even wennen, maar niet onmogelijk.

 19. kut gemeente hoe denken jullie dit te handhaven !!! Gezamenlijk op een plijn mensen die alcohol op hebben in het verkeer !! Samen scholing jeugd tegen politie !! Meer relletjes !! Gezellig leiden !! Haal je hoofd uit het zand en kom met goede oplossingen !! Vuurwerk uit polen België tegen houden lukt al niet !!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline