Leidse Bed-bad-broodvoorziening wordt mogelijk Landelijke vreemdelingenvoorziening

13

De gemeente Leiden heeft een project afgerond waarbij in een intensieve samenwerking tussen de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden, de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is gewerkt aan individuele toekomstplannen voor de illegale vluchtelingen die sinds twee jaar in Leiden worden opgevangen.

In de Leidse Bed-, Bad- en Broodvoorziening (BBB) worden vluchtelingen opgevangen die in principe niet in ons land mogen blijven. Deze ‘ongedocumenteerden’ kunnen echter vaak niet uitgezet worden, omdat het land van herkomst niet meewerkt. Met de BBB-voorziening aan het Maansteenpad in de Hoge Mors voorkomt Leiden dat deze mensen een zwervend bestaan moeten leiden.

Maar dat heeft wel een prijs. En die is de afgelopen jaren ook nog eens flink opgelopen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Marleen Damen (PvdA, gezond, jeugdzorg en welzijn). Doordat zich met enige regelmaat incidenten voordeden met vluchtelingen die niet wilden accepteren dat ze geen recht op verblijf hadden, werd al in 2016 overgeschakeld naar 24-uurs beveiliging van de BBB-voorziening. Dat kostte de gemeente uiteindelijk een slordige 80.000 euro extra (van 245.000 euro naar 325.000 euro).

Ook is per 2018 de Rijksbijdrage voor de voorziening weggevallen. Het kabinet wil niet dat gemeenten tegen het rijksbeleid in opvang voor illegale vreemdelingen in stand houden en heeft daarom de geldkraan dichtgedraaid. Het gaat hierbij om 180.000 euro per jaar die Leiden nu zelf moet ophoesten.

Vorige maand is staatssecretaris Mark Habers van Justitie en Veiligheid op werkbezoek in Leiden geweest. Daarbij is hij door burgemeester Lenferink uitgebreid bijgepraat over de opvang in Leiden en de samenwerking die de gemeente heeft met het ministerie op het gebied van migratie.

De Rijksoverheid wil de effectiviteit van het terugkeerbeleid verbeteren en kijkt daarvoor ook naar de ervaring die de afgelopen jaren in gemeenten is opgedaan. Met het opzetten van Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s) wil het kabinet een antwoord geven op de ongewenste BBB’s. Of ook de BBB in Leiden op termijn wordt omgevormd tot LVV is nog niet bekend, maar de kans daarop lijkt groot. Voordeel voor Leiden is daarbij dat het rijk de bekostiging weer overneemt.

De vorming van LVV’s laat naar verwachting nog wel enige tijd op zich wachten. Omdat de gemeente Leiden tot die tijd de BBB wil handhaven, is de gemeente nu op zoek naar het openhouden van de voorziening tegen lagere kosten. Daarbij wordt gekeken of de beveiliging overdag kan worden afgeschaald, dat levert 75.000 euro op, en ook of er meer met vrijwilligers kan worden gewerkt. Ook probeert Leiden via de VNG om het wegvallen van de rijksbijdrage ongedaan te maken.

Delen

13 reacties

 1. Een Leids burger op

  Voor uitgeprocedeerden hoort geen BBBB-opvang(=Bed,Bad,Brood en Bieropvang) te zijn. Hoge kosten door strenge beveiliging omdat ze ook nog eens, zoals te verwachten was, problemen veroorzaken. Wie echt buiten eigen schuld niet uitgezet kan worden kan via de buitenschuldprocedure alsnog verblijfsvergunning krijgen.
  .
  Maar dat geldt natuurlijk niet voor mensen die bijvoorbeeld hun paspoort weggooien omdat ze dan zo moeilijk uitzetbaar zijn en op die wijze trachten verblijf af te dwingen. Dat zou men niet ook nog eens moeten belonen met BBBB-opvang.
  .
  Zo ´n BBBB-opvang zou nog enigszins te rechtvaardigen zijn als het daadwerkelijk nu eens zou gaan functioneren als uitzetcentrum.
  Hoeveel van de opgevangen binnengepamperde onaangepaste uitgeprocedeerden zijn daadwerkelijk uitgezet? (naar het land van herkomst of elders)……..

 2. Leiden, stad van uitgeprocedeerden?
  Ook echt iets om trots op te zijn…
  Je kunt deze economische gelukszoekers ook gewoon in vreemdelingendetentie gooien als ze niet meewerken aan hun vertrek. Oh nee, links stadsbestuur.

  • Gerard van der Veer op

   Leiden stad van economische gelukszoekers? O nee, patjepeeër meent goedkoop succes te moeten halen over de rug van.
   *
   Een vooroordeel herhalen (herhaling is de vervelende kracht van propaganda) of in de kern de eenvoudige mededeling doen “Lezers, ik heb gelijk”, zoals u hierboven, draagt niet bij aan de maatschappelijke meningsvorming.

   • Je hebt natuurlijk altijd leeghoofdige (eier)doppen zoals hierboven die denken dat alles gratis is op deze wereld. Gelukkig is de maatschappelijke meningsvorming daar niet van afhankelijk en neemt eindelijk de realiteitszin toe dat de door Frau Merkel verkondigde kletspraat “wir schaffen das” slechts ertoe geleid heeft dat Europa nu het humanitaire afvalputje is geworden van gelukszoekend Afrika. En dat het zo dus niet langer meer kan.

 3. wordt echt tijd dat uitgeprocedeerden asielzoekers gewoon uitgezet worden zij zijn niet voor niets uitgeprocedeerd dit kost Leiden handen vol geld terwijl dit alleen maar gelukszoekers zijn en geen echte asielzoeker maar helaas hebben wij een stadsbestuur met partijen die dit allemaal goed keuren en geen maatregelen nemen dit heeft niets met discriminatie te maken maar uitgeprobeerd is terug naar eigen land

  • Eus de Watergeus op

   Al die miljarden belastinggeld kunnen beter gestoken worden in talenonderwijs, zodat Nederlanders zoals jij leren hoe ze een steekhoudend betoog voeren in correct Nederlands. De situatie is echt schrijnend!

 4. Valse hoop geven. Dat is het. Hoe lang ga je dit volhouden? Dit systeem heeft alleen maar een aanzuigende werking. Gelukszoekers zou ik adviseren: Ga verder met zoeken, hier ben je klaar. Het geld kunnen we heel goed gebruiken voor mensen die het echt nodig hebben.

 5. Gerda de Vink

  Leiden zal niet voorop lopen, toeslagen worden gekort of afgeschaft en waar het rijk de geldkraan voor dicht draait vang leiden weer op, gezinnen OK maar zijn meestal die gelukzoekers anders worden ze niet uitgezet.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline