Raad Oegstgeest beslist begin juli over vergunning McDonald’s Restaurant

5

Het getouwtrek tussen de gemeente Oegstgeest, omwonenden van de plek langs de Rijn waar het nieuwe hamburgerrestaurant van McDonald’s moet komen en de restaurantketen zelf duurt nog even voort. Een omstreden aanlegsteiger houdt de gemoederen al maanden bezig. Inmiddels dringt de tijd voor McDonald’s. Per 1 januari moet het bedrijf de deuren van het restaurant bij het Transferium A44 in Leiden sluiten om plaats te maken voor de RijnlandRoute. Met een bouwtijd van een half jaar moet komende maand echt de schop in de grond om te voorkomen dat straks circa honderd personeelsleden tijdelijk naar huis gestuurd moeten worden en het bedrijf enorme schade oploopt door een tijdelijke sluiting. Het restaurant bij het transferium ontvangt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen bezoekers. Dat worden er naar verwachting op de nieuwe locatie niet minder.

Het leek zo’n mooi idee van de gemeente Oegstgeest. Bij de inrichting van het terrein waar de komende maanden het nieuwe restaurant moet verrijzen, kon meteen mooi de verbinding met het water worden hersteld. Onder andere met een aanlegsteiger voor grotere schepen en openingen in de begroeiing langs het water, zodat opvarenden van sloepjes die aanleggen om even een broodje te halen makkelijk van en naar het restaurant kunnen lopen.

Chris de Waard sprak met Frank Hendriks die aan de andere kant van het water tegenover de nieuwe restaurantlocatie woont. De omwonenden zitten niet te wachten op een eindeloze stroom bootjes en de daarmee gepaard gaande overlast.

Omwonenden klommen in de pen en maakten bezwaar tegen het afgeven van de omgevingsvergunning voor een restaurant met steiger, aanlegplaatsen en openingen in de heg langs het water. Wethouder Jos Roeffen ging al op 19 april met alle partijen om tafel en had al snel een oplossing. “McDonald’s hecht niet aan een steiger en de bezwaarmakers zijn bereid om hun zienswijzen in te trekken als we de steiger schrappen”, kon de wethouder de gemeenteraad nog diezelfde avond melden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Roeffen over de moeizame besluitvorming over de komst van het restaurant.

Maar daarmee bleek de kwestie nog niet opgelost. De raad moet nu een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven, maar op het voorliggende besluitstuk blijken de steiger, de aanlegplaatsen en de gaten in de heg nog gewoon te zijn ingetekend. En dus kwamen ook de omwonenden opnieuw inspreken meet heet verzoek aan de raadsleden niet akkoord te gaan op basis van een verouderde tekening. Dat doet de raad ook niet. Er komt alsnog een aangepast voorstel en in de raad van 5 juli, de laatste voor het zomerreces, moet het dan alsnog goed komen. Net op tijd voor de restaurantketen om op tijd open te kunnen.

 

Delen

5 reacties

  • Zeur niet zo / Stop de dwingelanden op

   Over zeuren gesproken…U heeft het artikel niet of slecht gelezen. Houdt uw klep dan dicht. De komst van McDonalds gaat door, dat is het punt niet van het bericht, een onschuldig komkommertijdnieuwtje. Maar dat dwingerige “Wat ik vind, is de waarheid / moet gebeuren” van de gemiddelde reageerder! Zo onverdraagzaam, stampende kleuter-niveau.

   • Eus de Watergeus op

    Je slaat de spijker op zijn kop. Ik vrees alleen dat je scherpe bespiegelingen aan Peter Hockx niet besteed zijn. Sleutelstad.nl heeft een facebook-connection die ik niet helemaal begrijp, maar die maakt dat veel reacties van bezoekers slechts bedoeld zijn voor de inner-crowd. Waarschijnlijk leest hij jouw reactie helemaal niet, nog minder dan het onderhavige artikel.
    De FB-link maakt jammer genoeg dat deze website niet het discussieplatform is dat het zou kunnen zijn. Een enkel keertje dienst zich een onderwerp aan waarbij op enig niveau gediscussieerd wordt, maar het blijven de uitzonderingen.

    • Zeur niet zo (even niet in functie) op

     Ik deel je mening dat ‘iets met die Facebook-connectie’ onhandig is. Ik vind het prima dat Marietje Sofietje via Facebook op een interessant Sleutelstad-artikel kan wijzen. Maar hun conversatie komt dan ook hier te staan. Dat kan zijn dat men elkaar oproept om naar Werfpop te gaan. Of men herkent een kennis op een foto en converseert daar met elkaar en die kennis over – allemaal hier ook te lezen. Ik zou denken dat Sleutelstad iets verkeerd ingesteld heeft, want kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline