Leidse onderzoeker vraagt hulp bij voorkomen beroertes

Arts-onderzoeker Hine van Os van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een project gestart om beroertes bij vrouwen te voorkomen. Met de slimme software die hij wil ontwikkelen, kan worden bepaald hoeveel risico iemand loopt op een beroerte en daarmee kunnen op tijd preventieve maatregelen toepassen. Voor het onderzoek is 50.000 euro nodig en samen met de Hartstichting is hij een crowdfunding gestart.

Jaap van Sandijk sprak met arts-onderzoeker Hine van Os van het LUMC over het onderzoek.

Elk jaar overlijden zo’n 43.000 mensen aan een beroerte. In het verpleeghuis waar Van Os werkte tijdens zijn studie geneeskunde zag hij voor het eerst hoeveel impact een beroerte kan hebben. Vooral bij vrouwen is het vaak niet bekend hoeveel risico ze lopen op een beroerte. De nieuwe software laat zien hoeveel risico iemand persoonlijk loopt en hoeveel het risico daalt als iemand bijvoorbeeld bloeddrukverlagers slikt of stopt met roken. Van Os:  “Ik verwacht dat dit vrouwen motiveert om de nodige medicijnen te slikken of gezonder te leven.” De software wordt op maat gemaakt voor huisartsen. Met één druk op de knop kunnen ze het beroerterisico voor hun patiënt inschatten. 

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline