Leiden neemt in twee stappen afscheid van Zwarte Piet

229

Vanaf volgend jaar zijn er bij de Sinterklaasintocht in Leiden alleen nog maar roetveegpieten. Dit jaar bestaat de helft van de hulpjes van de sint al uit roetveegpieten. Dat hebben de Stichting Sinterklaas in Leiden (SIL), het Centrummanagement Leiden en de gemeente besloten. Afgelopen maandagavond was er een bijeenkomst met alle vrijwillige pieten. Die stemmen volgens centrummanager Hans Gennotte in overgrote meerderheid in met het doorvoeren van deze aanpassing. “En de vrijwilligers die om deze reden stoppen beslissen dat uiteindelijk zelf”, zegt Gennotte.

Chris de Waard in gesprek met Centrummanager Hans Gennotte over het uitfaseren van Zwarte Piet in Leiden.

Ook burgemeester Lenferink toont zich gelukkig met het besluit. “We praten al jaren over de noodzakelijke verandering, maar tot nu toe hadden we er nog geen termijn aan gehangen. Het is goed dat dat nu wel is gebeurd, zodat we ons weer kunnen gaan richten op het vieren van het feest.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het afschaffen van Zwarte Piet.

Delen

229 reacties

  • Zeur niet zo op

   Je kunt niet altijd winnen. Je betoont je een slecht verliezer door degenen die de beslissing namen zwart te maken (‘hun zin geven’ in plaats van ‘tot een besluit komen’), net zoals de genen met een andere mening dan de jouwe.

  • Maurice van Donk op

   Nog steeds geen antwoord op m’n vraag van een jaar geleden. Ik weet dat als je ouder bent, wel eens dingen kan vergeten. Maar waarom heb jij, als blanke man, een hekel aan zwarte piet? Nog steeds niks in je schoen gehad?

 1. Skywatcher op

  Als je een cultuur wilt afbreken moet je dat natuurlijk geleidelijk aan doen. Er is geen betere stad die ervaring heeft met dat soort zaken. Zoals de koude sanering, een uitvinding van ze !

 2. Skywatcher op

  Ik hoor geen centje Leids in die aardappel stemmen van een burgemeester en centrum manager. Oprossen gullie.

 3. Ton de Vrind

  Stjonge jonge…wat een bestuurders, op zijn Leids oplossen is heel wat anders heer burgemeester. Maar zo te horen komen ze allebei niet uit Leiden.

 4. Jasper Klapwijk

  Jongens hou toch nou eens op meet deze onzin echt gelul is dit hoor slaat echt nergens op als mensen tegen zwarte piet zijn mogen die van mij opdonderen uit dit land dit is verdomme een traditie die al jaren zo gaat een dat wil ik graag zo houden

  • Zeur niet zo op

   Denk eens na ome Joop. Kenmerk van een traditie is dat hij ‘al jaren zo gaat’… Maar tradities veránderen ook, kijk maar naar de 4 en 5 meiviering, https://historiek.net/essentie-van-4-en-5-mei-bestaat-niet/46975/). Je redenering overtuigt niet. Jij meent: ik wil dat alles bij het oude blijft omdat IK (en een groep anderen) daaraan hecht. Maar anderen hechten aan het tegenovergestelde. “De meerderheid drukt zijn zin door” is niet altijd de beste manier om tot een oplossing te komen. Nu is de traditie Zwarte Piet, die van jou niet. Maar in andere streken is ‘vrouwenbesnijdenis’ een door sommigen – ook meerderheden – gewaardeerde traditie. Toch strijden in die streken minderheden voor verandering, soms met succes. Ze noemen die gewaardeerde traditie ‘verminking’ en zijn niet van zins op te rotten omdat lokale Jaspers zo hechten aan hun verminking, door zulke Jaspers iets heel fraais gevonden, en met een geweldige historie. We hebben hier ook vele vormen van wreed volksvermaak gehad. De meeste daarvan zijn verdwenen, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwelspel

  • Eigenheimer op

   Waar moet ik dan naar toe als blanke Nederlandse vrouw. 😂😂😂

 5. Boeit het me, die kleur van Zwarte Piet? Nee, eigenlijk boeit het me niet echt.
  Wat me wel boeit en ongelofelijk irriteert, is de mate waarin toestaan dat een morrende minderheid die het gekwetst-voelen tot kunst heeft verheven haar wil steeds vaker opdringt aan de meerderheid.

  • Eigenheimer op

   Er zijn genoeg blanke mensen die ook vinden dat zwarte piet moet veranderen.

 6. William Voss

  Het is het jaar 2068. Klaas loopt met zijn zoontje Pietje door het verlaten centrum van Leiden. Dan vraagt Pietje aan zijn vader, pap, vertel nog eens dat leuke verhaaltje over het jaar 2018. Toen het nog gezellig was in Leiden en ze nog wisten hoe belangrijk tradities waren. Klaas kijkt met tranen in zijn ogen zijn zoontje aan en zegt, maar Pietje je weet toch dat papa zich daar heel diep voor schaamt. Toen was Leiden nog een sterke stad waar je trots was op onze tradities. Maar dat is nu in 2068 al lang verleden tijd.

  • Zeur niet zo op

   Nadat ik was uitgehuild begon ik met hoofdrekenen. In 2068 is Pietje, behalve vroegwijs (“Papa, vertel me nog eens van vroeger toen grote mensen nog wisten hoe belangrijk tradities zijn”) en ongelukkig (“Vroeger was Leiden gezellig”, “Toe, pap, vertel een leuk verhaaltje”), jong, in de sinterklaasgevoelige leeftijd. Laten we hem maximaal 11 jaar oud geven. Dan is Pietje geboren in 2057. Maar papa heeft weldadige sinterklaasherinneringen uit 2015, op zijn laatst. In 2015 moet papa op zijn jongst twaalf jaar zijn. Hij kent Leiden nog voor het feest hem en anderen wreed ontnomen werd en de stad onherstelbaar veranderde. Vader is van 2003 en Pietje verwekt toen vader 54 was, een nakomertje. In zijn leed dwaalt vader bij voorkeur door verlaten winkelstraten. Misschien heeft moeder papa inmiddels verlaten en viert hij nu eenzame kersten, met of zonder levende kerstboom, want dat laatste mag dan misschien niet meer van het linkse college. “Ach vader lief, toe spuit niet meer!”, fluistert Pietje aanhankelijk maar zachtjes aandringend. “Spuiten!” roept vader luid. “Je herinnert me aan andere mooie tijden, voor cocaïne, XTC en andere pilletjes de boel verpestten!”. Waarop grootvader over nog eerder begint, toen iedereen nog gewoon alcohol dronk en daar liedjes over gezongen werden. Maar ik dwaal af.

 7. Nel Spadon V Gaalen

  En nou maar hopen dat die vrijwillergs uiteindelijk gewoon voor ZWARTE PIET gaan SPELEN,onder de druk van alle LEIDENAARS om dat die zich anders gedriscimineerd voelen,en weer vertrouwen krijgen in onze mooie tradities

  • Ik wou dat niet iedereen steeds ALLE Leidenaren roept!!! Ik voel me niet verwant met jou en al die andere schreeuwende populistische Leidenaren! Ik ben ook een BLANKE Leidenaar!!!

 8. Als ex-Leidenaar wonend in een land waar de NLse gemeenschap al járen gewend is aan allerlei kleuren Pieten, kan ik het alleen maar toejuichen. De cultuur van Sint en Piet is namelijk helemaal niet verbonden aan ‘zwart of niet’.

  • Paul de Kot op

   ….en blanken zijn niet wit en Afrikanen niet zwart. Dus als ZP pikzwart wordt geschminkt dan is er niks aan de hand. Een kind ziet meteen dat die Piet een blanke is, als hij of zij blank is. Nu de neplinkse volwassenen nog die zelfs ook steeds meer mensen indelen in racistische kleuren die niet eens bestaan.

 9. Ruud Koet

  Waarom alleen dan nog maar “roetveegPieten” O.o???? Leiden zwicht weer eens voor een paar donker getinte mensen , die vinden dat zwarte Piet discriminatie is…, honderden jaren vierden onze ouders, grootouders en overgrootouders en bet-overgrootouders Pakjesavond en zetten de kinderen hun schoenen bij de kachel, zodat Piet, die zwart was van het roet uit de schoorsteen, een cadeautje in hun schoen kon doen….:P Zwarte Piet was geen neger of welk ander getinte ras op de wereld, maar was dus gewoon zwart van het roet en was gewoon een geschminkte blanke of van welk ras dan ook….:( Ik vind het een verkeerde beslissing van de gemeente Leiden…, gaat nu straks ook de Sint verdwijnen, als er een boel mensen in opstand komen , die een lange witte baard hebben, …..of met kerst een rode muts dragen met witte rand en ook een witte baard O.o????? Vreselijk ….. , verpest dit kinderfeest maar Leiden en loop maar weer achter een stelletje zeikerds aan, die denken dat ze Nederland op zijn kop kunnen zetten, ik had van “mijn stadje” wel anders verwacht, maar nee hoor….., hier lopen ze weer achter de feiten aan…….., jammer jammer jammer, i.p.v. trots op om Leienaar te zijn, ga ik me nu een beetje schamen ervoor ………… :(!!

 10. Grada Kerkvliet

  Prima besluit Lenferink en consorten. Opstappen jullie allemaal. Iedere Leidenaar past zich al aan. Alleen in Mors wonen al diverse culturen en verwarde mensen. Het wordt tijd dat ze in de achtertuin van Lenferink geplaatst gaan worden. Leiden een stad voor diverse pluimage maar de echte Leidenaar wordt niet meer erkend

 11. Frans Heemskerk

  Papa kijk daar loopt de buurman
  Papa ik wist niet dat de buurman bij Sinterklaas werkte
  Hoe moet je dat nou uit gaan leggen aan een kind !

   • Paul de Kot op

    Veegwit bij Afrikanen ook. Maar die spelen gern Piet. Hoezo feestje voor iedereen?

  • Carla de Rijk

   Hans Tegelaar krijg ik nu gelijk een stempel ? Ik heb mijn Zoon jaren geleden al uitgelegd dat zwarte Piet zwart is door het roet uit de schoorsteen. Hij heeft uren liedjes gezongen voor de schoorsteen, zijn Schoen braaf gezet. Etc etc. Hebben we het hier niet over dezelfde traditie? Het moet mijn inziens alleen niet zichtbaar zijn wie er onder het roet zit.
   Dus ik zal ergens tussen compleet zwart, en wat roetveegjes in zweven. Dus meer vlekkerig zwart, dus geen negroïde typjes. Maar jouw toon staat mij echt niet aan Hans Tegelaar. Alsof ik mij moet verantwoorden, bijzonder dwingend kom jij over, dáár houd ik dus niet van. En dan is het nog maar pas Mei. Vreselijk dit.

   • Piet Pekelharing op

    Vlekkerig zwart? Ja, ik dacht ook in de richting van lijders aan vlektyfus.

 12. Hans Bloem

  Dit is gewoon onzin omdat een paar zeikerds zitten van dit is racistisch rot toch een eind op kan je beter zeggen tyf die tering buitenlanders eruit stelletje zeikerds rot toch op naar je eigen land 🤬

 13. Mehmet Kundak

  Zo zie je maar weer dat de “ mens “ een echte kudde dier is. Vooral mensen in Nederland. De overheid krijgt er alles doorheen, we worden genaaid en uitgekleed en niemand van ons die maar ook sirieus zijn stem laat horen. Wat betreft de zwarte piet gedoe; ik ben geboren en getogen in Nederland, zolang ik me kan herrineren is het een feestje voor de kinderen. Al die jaaaaaren was het geen probleem, was het niet racistisch en vond iedereen het geweldig om op 5 december sinterklaas te vieren en dan staat er iemand op en zegt; het is discriminatie, racistisch bla bla bla” Opeens is het land verdeeld in voor en tegen zwarte piet. Mensen er zijn vele grotere problemen, mensen die onder de armoede grens leven, opa’s en oma’s die eenzaam zijn, kinderen die ziek zijn. Mensen maken elkaar al af voor de gekse redenen. We zouden iets meer toleranter tegen elkaar moeten zijn, elkaar met respect behandelen. Vooral onze ouderen op handen moeten dragen omdat zij door het harde werken mogelijk hebben gemaakt dat we op de dag van vandaag bijna allemaal een goed leven hebben. Het is zelfs zo erg dat er buren zijn die al jaaren naast elkaar wonen en elkaar niet eens kennen of groeten. Er hangt een angst cultuur in onze samenleving, we zijn verwilderd van elkaar. İk zelf vier sinterklaas niet. Heb we respect voor wie het wel
  Doet. İk zeg leef en laat leven. Behandel elkaar met respect en probeer op zijn minst elkaar te begrijpen en elkaar te accepteren zoals we zijn.

  • Veel woorden maar je maakt ze niet waar. “Probeer op zijn minst elkaar te begrijpen” en “Behandel elkaar met respect” schrijf je. Maar je hebt je zelf niet verdiept in degenen met moeite met de oude zwarte piet. Onjuist stel je het voor dat hun moeite pas ‘van gisteren’ zou zijn. Ten onrechte doe je of het om enkelen zou gaan. Nog even ervan afgezien dat sommige geweldige veranderingen beginnen met enkelingen die tegen de mening van de massa in durven te gaan. Zulke enkelingen lijk jij te waarderen als zijnde geen kuddedier. Behalve als het om zwarte piet gaat, want dat onderwerp verklaar jij onbelangrijk.

 14. Jasper de Jeu

  Stelletje aanstellers hier. Gaan de “volwassenen” zich weer druk lopen maken. Kinderen interesseert het geen hol. Maar goed Hollanders moeten wat te zeiken hebben he.

  • Hans Tegelaar

   Jasper de Jeu dus jij bent een voorstander om te stoppen met zwarte piet leuk als je met je kind de intocht gaat en opeens je zoon/dochter zegt papa is dat niet buurman ik wist niet dat hij voor sinterklaas werkte dus ik krijg op 5 december kadotjes van de buurman ik zal hem morgen wel gaan bedanken???

  • Marvin van Ginkel

   Stel je niet zo aan Hans Tegelaar. De magie van het Sinterklaasfeest voor kinderen zit m nu juist in het feit dat de buurman met een mijter op plotseling Sinterklaas is. En als de buurman als piet met wat roetveegjes is verkleed, is er geen normaal (jong) kind dat daar iets van krijgt. Zolang kinderen geloven dat 1 man met wat hulpjes 18 miljoen huizen kan bezoeken in 1 nacht lijkt me dat ook niet zo’n probleem. Behalve als ouders er over lopen te mekkeren. Dat krijgen ze dan weer wel mee.

 15. Carla de Rijk

  Ik heb er geen bezwaar tegen dat het zwart van zwarte Piet er vlekkerig uitziet zodat het verhaal van de schoorsteen stand kan houden, maar dan moet het nog wel zo zijn dat de persoon achter zwarte Piet niet herkenbaar is. Als vaders en bekende geen Zwarte Piet meer kunnen zijn door de duidelijke herkenbaarheid, dan is de lol er snel af.
  En een vlekkerig zwart gezicht heeft niets met van nature donkere mensen te maken , die zijn overigens bruin en niet zwart

  • Paul de Kot op

   Daarom blanken pikzwart schminken en een paar Afrikanen wit.Iedeen blij.

 16. Francis van der Pluym

  het spandoek tegen zwarte piet hing 15 seconden bij hudson bay beelden terug gekeken was Hollands stel met 2 kleine meisjes gewoon rare lui die je hun zin geven

  • Rekening houden met een minderheid is juist het uitgangspunt van een democratie.

   • Paul de Kot op

    Dus als ooit een minderheid voor ZP is voeren we overal ZP weer in?

  • Loes Meerbeek

   Jasper de Jeu ik bedoel het niet beledigend. sorry als dat zo over komt. Ik bedoel dat in een democratie toch gebaseerd is op de meeste stemmen gelden.(dus minderheid in de zin van aantallen en niet in de zin van groepen) Elk jaar opnieuw die hetze op wat gewoon een onschuldig kinderfeest zou moeten zijn. Ik wordt er triest van, het veroorzaakt alleen maar meer verdeeldheid en haat i.p.v verdraagzaamheid en saamhorigheid. En respect is aan beide kanten soms helaas ver te zoeken. Ten koste van de kinderen😢.

  • Jasper de Jeu

   Klopt. Daarom zal dese discussie elk jaar weer terug komen. En zal steeds harder worden als er niets wordt gedaan. Gewoon geen zwarte piet. Kinderen wennen er wel aan. Het zijn de volwassenen van beide kanten die er een hetze van maken. En hoe erg is het nou om zwarte piet af te schaffen. In Amerika zijn ook een hoop dingen al aangepast. Ik noemnde Redskins, blackface logo’s etc. We leven nu eenmaal in een multi culti Nederland. Ik bedoel ritueel slachten, boerkas, hoofddoeken etc worden ook al banden gelegd. Dan gaan wij zeuren over een zwarte of roetpiet. Wat hebben we het toch zwaar….

  • Loes Meerbeek

   Jasper de Jeu Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik snap de associatie met discriminatie gewoon niet. Veel van mijn vrienden in de Antillen lachen om die gekke Nederlandse discussie en smincken hun bruine huid elke 5 december zwart. Het is niet zozeer dat ik me niet aan wil passen (ik kan prima leven met een roetveegpiet) maar meer dat heel veel dingen enorm overtrokken en uit verband worden getrokken en er te pas en te onpas discriminatie wordt geschreeuwd. Maar goed, jij hebt een andere mening en dat is prima. Gelukkig kan dat hier in Nederland.

 17. Danielle Benning-de Vos

  En wie worden er de dupe de kindertjes. Ben blij dat ze niet meer “geloven” alleen al om dit . Zo word een leuk kinderfeest weer eens afgepakt omdat ze hier geen ruggegraad hebben

 18. Erik Plazier

  Nederland, het land van schijn democratie. Het land waar niet “de meeste stemmen gelden” maar waar het woord racisme wat wordt geroepen door een grote minderheid (lees: verhoudingsgewijs zeer weinig mensen) belangrijker is dan wat de meerderheid vind en wil. De tradities moeten wijken, de samenleving moet worden aangepast. Maar lieve mensen, wat nu als ik als Nederlander mezelf gediscrimineerd voel door dit soort aanpassingen? Door dit soort landverraad? U raadt het al, zowel de lokale politiek als de politiek in Den Haag zeggen simpelweg “fuck you, je bukt maar, we gaan er zonder vaseline in, en je zal er van genieten”. Kortom, Nederland is geen democratie, Nederland is een land wat geregeerd wordt door een stel bange idioten die reageren op een klein aantal droeftoeters in dit land zodat ze nog altijd het lievelingetje van de klas zijn voor Brussel. Triest…heel triest…

  • Edwin Hellendoorn

   Democratie betekent niet dat de meerderheid alle rechten heeft maar dat de meerderheid ervoor zorgt dat iedereen zich thuis voelt. Als je alleen maar je eigen zin wil hebben, begin een dictatuur. Hoef je niet zo gefrustreerd te reageren op alles wat evolueert.

 19. Mag Nederland alsjeblieft Nederland blijven, met onze eigen tradities? Ik word hier zo niet goed van, wie word er hier nu eigenlijk gediscrimineerd!! 😡

 20. Koen Reijnierse

  Misschien als tegengeluid via particuliere intiatieven lekker ouderwetse Sinterklaasfeestjes organiseren? Traditie is iets wat we meegeven aan onze kinderen. De waarde hiervan kunnen we zelf invullen. Dat heet opvoeden, dat is democratie.

 21. Carly Klein

  Echt weer walgelijk leiden. Eerst jaren een grote bek en nu in twee jaar op de knieën gaan. De linkse ziekte begint al vroeg.

 22. Wim Brandt

  Hoogste tijd dat leiden dan ook van andere tradities en geloofsovertuigingen afstand neemt en niet alleen over de nederlandse

  • Piet Pekelharing op

   Ja, eerst die Duits-Russisch-Argentijnse familie maar eens afschaffen.

 23. Harry Nijssen

  Je kan beter heel het feest maar afschaffen. Heeft er iemand in de gemeenteraad of B en W in de gaten dat het een kinderfeest is en geen discriminatie.

 24. Janny van Gend

  Weet je wat ik dacht? Je zult maar ’n donkere huidskleur hebben en om de haverklap met ‘Zwarte Piet’ aangesproken worden, of vragen als: “Waar heb je Sinterklaas gelaten?” of: “Vond Sint je niet slaafs genoeg?” te horen krijgen. Voor de duidelijkheid; ik heb dit meegemaakt.
  Los van ons roemruchte verleden, laten we dat maar overlaten aan de geschiedeniskenners voor we blunders maken, maar wat is er mis met ’n roet-piet? Héél aannemelijk als je via de schoorsteen cadeautjes in schoentjes moet doen.
  Blijven we onze kinderen voorhouden dat zwart per definitie knecht betekent of voeden we ze op met wat ruime denkbeelden?
  We hebben ook reden ons te schamen voor onze veel geprezen cultuur.
  Als je de zeden en gewoonten van onze voorouders er op naleest (om dicht bij huis te blijven) rijzen je de haren ten berge.
  Kortom; ik zou me schamen vóór ’n zwarte Piet te zijn.

  • Janny van Gend

   Om de haverklap betekent ‘telkens weer, elk ogenblik’ Pablo Luiten .
   Het heeft vaak een negatieve bijklank. Iets gebeurt zó vaak dat het in al z’n voorspelbaarheid vervelend wordt. De oudste vorm van deze uitdrukking is ‘om een’ haverklap; de vorm ‘met de’ komt pas sinds 1950 (de zevende druk) in Van Dale voor.

   Door wie? Drie maal raden.

  • Janny van Gend

   Schaamte Grada Kerkvliet is een onaangename psychosociale emotie waarvoor de angst om door anderen misprezen of zelfs niet meer door de groep geaccepteerd te worden bepalend is. Schaamte is daarmee een sterk cultureel bepaald fenomeen, dat ongeveer de tegenpool van het eergevoel vormt.

   Die angst ken ik niet, wel het eergevoel.
   Ik hoop van harte jij ook.

  • Eus de Watergeus op

   “We hebben ook reden ons te schamen voor onze veel geprezen cultuur”.
   Hoe kríjg je het uit je toetsenbord? De zelfhaat spat ervan af. Moet jij weten maar hou dit voor jezelf graag.

  • Kaatje Carla Wilkens

   Ik kan me niet herinneren dat kinderen vroeger aan negers iets vroegen over sinterklaas. De zwarte pieten zijn door hun kleding en mutsen makkelijk te onderscheiden van de gekleurde medelander……

  • Morenita Taborda

   Dat kan ook niet want n#gers bestaan namelijk niet Kaatje Carla Wilkens.
   Dat je dat anno 2018 niet weet is heel vreemd.
   En gekleurde medelanders?
   Bedoel je gekleurde Nederlanders?
   Daarnaast gaat het niet om jou ervaringen.

   • Paul de Kot op

    Zwarte en witte mensen bestaan ook niet.
    Er zijn alleen maar blanke lichtbruine tot donkerbruine mensen.
    Iedereen is gekleurd en zwart en wit zijn geen kleuren en geen huidskleuren.

   • Marcellus_B op

    neger bestaat wel, het staat in de van Dale:
    ne·ger (de; m,v; meervoud: negers) > lid van een van de zwarte of donkerbruine rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn (door sommigen als beledigend ervaren)

  • Peet Walraven

   Overdrijven is ook een vak.Om de haverklap bla bla bla.Wat ben je nu aan het doen met al je dure woorden en uitleg.Je doet net alsof elke gekleurde nederlander de hele dag word lastig gevallen met zulke vragen.Vier hoe je het zelf wil en laat andere dat ook doen met al je rare verhaaltjes.Je had pastoor moeten worden.

  • “Voor de duidelijkheid; ik heb dit meegemaakt…… “Of je bent ook een donkere Nederlander of je weet niet waar je het over hebt. Ik kan me haast niet voorstellen dat kinderen aan een donker gekleurd iemand zou vragen “Waar heb je Sinterklaas gelaten”. En het zou zo maar eens een keer zijn voorgekomen. Elke dag? Geloof daar geen barst van. Zeker nu de laatste jaren Nederland wordt overspoeld met jou “Zwarte Piet” aangesproken nieuwkomers. Ze zijn niet vreemd meer. Trouwens Zwarte Piet is geen slaaf van Sinterklaas maar zijn knecht. Iedereen die werkt voor zijn baas is dus een knecht. Ook in 2018 zijn er dus nog nog ontzettend veel knechten en ook veel bazen. Alleen Sinterklaas geeft kadootjes weg deze bazen niet. Dat zijn graaiers maar daar wordt niet tegen geprotesteerd. Zwarte Piet is Zwarte Piet en het heeft nergens mee te maken. Sinterklaas is wit en het heeft nergens mee te maken. Trouwens de Bisschop van Mira was dus ook gewoon wit. Waarom Zwarte Piet zwart moet zijn? Helemaal niet belangrijk. Hij is zwart en daarom heet hij Zwarte Piet. Wat is nu eigenlijk het probleem?

  • Paul de Kot op

   Als je voor Zwarte Piet wordt uitgemaakt moet je blij zijn. Het is een slimme sympathieke man of vrouw. Dat slaafse, hebben actievoerders ervan gemaakt die geen flauw benul hebben wat slavernij inhoudt. Het is een belediging voor de mensen die slaaf waren om ZP daarmee te vergelijken. Dus klaag deze actievoerders aan . Zij creëren steeds meer onbegrip, dus racisme met hun onderbuikgevoelens.

 25. William Voss

  Al jaren is Leiden voor mij de stad waar ik graag kom en meerdere keren per jaar heen ga. Maar als zwarte piet niet meer welkom is dan voel ik mij ook niet meer welkom in deze gezellige stad

  • Carly Klein

   ja hebben jullie je zin. Hoef je niet meer aan je eigen psyche te werken he, kan je lekker doorgaan met slachtoffertje spelen. Voor mij betekent het dat mijn mooie gevoel over het kinderfeest uit mijn jeugd verdoezelt wordt door de simpele geest van de beroeps slachtoffers en o wat haat ik deze psychotische mensen daarom.

  • Terhas Maria Ghebbreyohanes

   Carly Klein Sinterklaas en zijn pieten blijven toch??? Of draait het hele feest om zijn huidskleur want als dat zo is ggz zit in het basispakket 🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️

  • Ketlyn Doug

   Terhas MariaGhebbreyohanes yes eindelijk. Mijn zoon werdt vreselijk gepest met zp. Het is niet voor iedereen een feest
   Jammer dat er zo weinig empathie is, voor kinderen die gepest worden.

   • Wellicht rare vraag, maar gaan we nu ook wat aan die handicap doen? (lees ook hier boven van Ketlyn Doug). Kennelijk is zoontje donker gekleurd, Daar doen we wat aan. Weg Zwarte Piet.

  • Terhas Maria Ghebbreyohanes

   Ina Drewel zielig dat hij gepest wordt om iets waar hij niets aan kan doen. Ik denk dat jullie beide als ouder zijnde weten hoe dat voelt. Maar wat heeft zwarte piet te maken met zijn handicap???

   • Hoeveel van die feestjes zijn er waar ze gehandicapten belachelijk maken? Ik vraag me af wat voor feestjes je dan komt/kwam.

 26. Eus de Watergeus op

  Zwarte Piet wordt uitgefaseerd lol 🙂
  Is op zich jammer maar je kon erop wachten natuurlijk met een links stadsbestuur.

 27. Zeur niet zo op

  Ik weet niet of je kinderen hebt maar reageer je ook zo als je opgroeiende dochter niet doet wat papa zegt?

  • Eus de Watergeus op

   Jij zit lekker te trollen hier maar leg mij nou eens wat uit.
   Als het om discriminatie en racisme gaat zijn er volgens mij twee zaken echt belangrijk: getreiter en zelfs geweldpleging in de openbare ruimte en discriminatie op de arbeidsmarkt. Hoe wordt de situatie van Nederlanders van kleur beter door het afschaffen van de figuur Zwarte Piet? Het getreiter blijft, misschien met andere scheldwoorden maar waarschijnlijk niet eens, en wordt mogelijk zelf erger door volkswoede over het afschaffen van onze geschminkte vriend. Het is totaal onzinnige symboolpolitiek.

   • Zeur niet zo op

    Mijn reactie was op Hans Bloem, maar werd daar eerst niet onder gehangen. Hans Bloem meende: “Dit is gewoon onzin omdat een paar zeikerds zitten van dit is racistisch rot toch een eind op kan je beter zeggen tyf die tering buitenlanders eruit stelletje zeikerds rot toch op naar je eigen land 🤬”, https://sleutelstad.nl/2018/05/30/leiden-neemt-in-twee-stappen-afscheid-van-zwarte-piet/#comment-273678. Wat u zelf betreft: u begint met uw eigen mening over wat racisme en discriminatie echt zijn – moeite hebben met zwarte piet is voor u niet ernstig – en dan mag ik daar eventueel op reageren. Nederlanders van kleur geven aan wel moeite te hebben met de huidige/oude zwarte piet. Hier boven vertellen Janny van Gend en moeder Ketlyn Doug daar bijvoorbeeld over, en Morenita Taborda kaart dat in zijn algemeenheid aan. Een witte Leidse moeder geeft Ketlyn Doug onbedoeld gelijk, door te beginnen over het pesten van haar gehandicapte kind op school, ook niet leuk. In uw reactie is de zwakke plek (a) overdrijving: zwarte piet wordt niet ‘afgeschaft’ maar het uiterlijk aangepast (b) mee heulen met het volk. Ik zie die volkswoede er niet van komen, op sociale media weert een extreme groep zich. Maar al mocht die er komen, en zelfs als excuus gebruikt worden om ‘nu des te meer’ mensen met een kleur te discrimineren (op straat te mishandelen, niet aan te nemen), dan blijft dat een zwak excuus. Leden van het ‘volk’ zijn individueel verantwoordelijk voor mishandelingen die ze plegen. Uw redenering is van de soort “Zeg er maar niets van (dat je last hebt van de huidige zwarte piet), want daar krijg je gedonder van (word je ook nog mishandeld of krijgt nog minder snel een baan)”. Bedenk zelf hoe kansrijk die strategie is om zwarte piet aangepast te krijgen, als dat je doel is. De gouden middenweg van de aanpassing van zwarte piet wordt door u geblokkeerd, door het voor te stellen alsof die middenweg niet bestaat (‘afschaffen’). Anderen doen dat ook, stellen het voor alsof de wereld instort wanneer hij/zij roetvegen krijgt, en gebruiken hele grote woorden. De enige prettig normale reactie hier is die van Carla de Rijk, die het prettig praktisch houdt: “Het moet nog wel zo zijn dat de persoon achter zwarte Piet niet herkenbaar is. Als vaders en bekenden geen Zwarte Piet meer kunnen zijn door de duidelijke herkenbaarheid, dan is de lol er snel af.” Zij wordt door u van “zelfhaat” beticht….

    • Paul de Kot op

     Jij noemt een blanke vrouw wit. Dan ben je racistisch. Ik noem een Afrikaan ook niet zwart. Zij zijn bruin. Als je Afrikanen zwart noemt in Afrika of Brazilië dan heb je een goede kans op zijn minst zelf beledigd te worden. Dus hou op met de mensen in zwart en wit in te delen. We zijn alemaal gekleurd en nu helemasl met dit warme weer.

   • Eus de Watergeus op

    Carla de Rijk schaamt zich voor haar cultuur. Dat lijkt me echt zelfhaat en zij is allerminst te benijden. Bij jou lees ik een afkeer van diezelfde cultuur van buitenaf en de typische slachtofferretoriek in een warrig epistel dat voornamelijk weerzin opwekt.

    • Zeur niet zo op

     U verdraait andermans woorden tot wat u goed uitkomt, om vervolgens een vaste riedel af te (kunnen) draaien. U bent niet ongeïnteresseerd en onverdraagzaam maar hangt de superieur begrijpende uit. U wéét: twee gevallen zelfhaat, ‘schaamte voor de eigen cultuur’, mensen die allerminst te benijden zijn. Erg lang de pose van redelijkheid volhouden lukt u niet, want meteen volgt het nieuwe ongerijmde zwart maken. U ontwaart weer van alles: “slachtofferretoriek”, “warrig”. Beving eerst nog deernis u, met de slachtoffers van uw ongevraagd gepsychologiseer (‘de zelfhaat van mevrouw De Rijk is allerminst te benijden’), nu weerzin. U bent een geweldige vent met een prachtig stel hersens en een hartje van goud waar Leiden nog veel plezier van kan hebben.

   • Eus de Watergeus op

    Slachtofferretoriek is het inderdaad niet. Daar kom ik op terug, maar de weerzin tegen jouw reacties blijft. Ik denk niet dat het bijdraagt tot acceptatie dat je Leidenaars die Zwarte Piet in zijn huidige gedaante willen behouden gratuit de maat neemt. Je naam verraadt dat je hier niet bent om over jezelf te praten maar afkomt op de discussie. Ben je wel Leidenaar eigenlijk?

 28. Jan Pieters op

  Waar gaat het nou om? Donkere kindertjes worden geassocieerd met zwarte piet. Automatisch zitten ze daardoor in de rol van knecht, meestal een beetje domme knecht; een figuur die een beetje belachelijk is. Veel gekleurde kindertjes hebben daar last van. Sommige worden er mee gepest. Is het nou zo moeilijk dan over te gaan op roetveeg, of blanke ‘zwarte’ pieten? Dan is Sinterklaas voor elk kind een feest, en krijgt geen enkel kind meer te horen “hé zwarte piet”, omdat die een gekleurde huid heeft. De discussie tussen de volwassenen gaat het alleen om wat zij denken dat de Nederlandse cultuur is. En dan komen heel grote woorden ‘racisme’ en zo. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat Sinterklaas voor alle kindertjes, wit en gekleurd even leuk is. En wat is de traditie? In die honderden jaren dat Sinterklaas gevierd wordt is de knecht (in de middeleeuwen, Ruprecht) nog maar 150 jaar of daaromtrent ‘zwart’. Dat vind ik nou mooi aan de Nederlandse cultuur. Die kan zich aanpassen.

 29. Jacqueline op

  Dan gaan we toch niet naar Leiden toe met de intocht. Maar naar Leiderdorp. Daar hebben ze gewoon nog zwarte pieten. Beetje jammer als echte Leidenaar dat ik naar Leiderdorp moet.
  Maar ja het is niet anders.

 30. Toni Werner

  iedereen staat erbij en kijkt ernaar. 🤔🤔🤔🤔🤔🤔Altijd verontwaardiging maar niemand komt in opstand, raar eigenlijk.😏😏😏🤗

 31. 1 april was toch 2 maanden geleden!? Schijnbaar loont het tegenwoordig om de meeste Nederlanders voor racist uit te maken en stennis te schoppen tussen de kids bij de intocht. Terrorisme werkt jongens, wen er maar aan en pas je er op aan.

 32. Peter Blokje

  Neem dan ook maar afscheid van heel sinterklaaz en kerst en laat de ondernemer het maar voelen dat er ook niks meer met vader en moederdag gekocht word in die schijtstad gerund door lAffaards allemaal shoppen in andere stad en geld ergens anders uitgeven.

  • Peter Blokje

   Jasper de Jeu hoezo het zijn toch die klotewinkeliers die eraan verdienen of niet dan?
   Waarom zou je ze als ze hun afkomst verloochenen dan nog spekken ook?
   Juist door jou softe houding gaat het land naar de klote.

   • Marcellus_B op

    De volgende winkeliers zitten in het bestuur van de stichting Centrummanagement die dit heeft besloten:
    – Paul Herman (Duke of Oz, Café van Engelen en Café de Vergulde Kruik)
    – Dagobert Schulp (Eigenaar De Vliegershop)

    Maar daarnaast ook nog een hoop vertegenwoordigers van instanties die niets met de leidse bevolking van doen hoeven te hebben:
    – Hans Janssens (Hoofd Voorlichting Tweede Kamerfractie CDA)
    – Lilian Visscher (Directeur Alumnirelaties en Fondsenwerving Universiteit Leiden)
    – Claudia de Zeeuw (Eigenaar EDUARD Leiden en voorzitter Stichting Leiden is Open)
    – Nanette Ris (Algemeen Directeur Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal)
    – Claes Korswagen (Algemeen Directeur Tauro Beheer B.V., en bestuurslid VeCoVab-Vereniging van Eigenaren Commercieel Vastgoed Binnenstad Leiden)

 33. leidendigitaal op

  Wat is de volgende actie? Alle christelijke feestdagen afschaffen en uitsluitend islamitische feestdagen vieren. Zondag ook niet meer uitsluitend vrijdag en voortaan ramadan en 5x bidden per dag.

 34. Een Leids burger op

  ‘k vraag me wel af wat het volgende zal zijn waarin zwart voorkomt en zonodig moet verdwijnen of aangepast worden. Moriaantje zo zwart als roetveegzwart?

 35. Wytzia Raspe

  Veel Leidenaren stammen af van Hugenoten: Franse protestanten die moesten vluchten voor de brandstapels van katholieken. We zijn eeuwen verder. Moeten we dan nu een namaakbisschop weren? Waarom moeten we een sprookje afschaffen omdat de voorouders van andere mensen slaaf waren? Discriminate? Zwarte Piet is alleen discriminatie als je geen respect hebt voor mensen met een (nep)kleurtje of als Piet doet alsof een zwart iemand dus dom is. Nee we laten buitenlandse invloeden uit Amerika dit bepalen waar mensen in mijn jeugd nog op kleur werden gesegreggeerd. Respect voor je medemens zit in je hart niet in al dan niet een pepernoot.

 36. Als je verklaart dat Piet zwart is van het roet en je vervolgens zegt dat roetveeg pieten fout zijn, dan spreek je jezelf toch tegen? Als ze zwart worden van roet, dan zijn roetvegen de beste oplossing voor iedereen.

  • Een Leids burger op

   Probeer eerst maar eens begrijpend te lezen. Roetveegpieten zijn fout, niet omdat ze (een beetje) zwart (van de roet) zijn maar omdat daarmee tenonrechte tegemoet wordt gekomen aan sufferds die menen dat bij geheel zwarte pieten er sprake zou zijn van discriminatie. Je gaat tegen zwarte mensen toch ook niet zeggen dat ze maar minder zwart zouden moeten zijn en een roetveeg wel genoeg zou zijn: DAT zou pas discriminatie zijn! En mag bijvoorbeeld een kale piet wel of zijn er dan ook weer mensen die zich daaraan dan gaan ergeren…..
   Dus Zwarte Piet gewoon helemaal zwart laten en niet gaan zwartepieten met neproetveegpieten.

 37. Jules Vismale op

  Stel dat het (sommige linkse) politiek-correcte personen in Nederland, ongeacht of ze nou autochtoon en allochtoon zijn, zou lukken om Sinterklaas en Zwarte Piet hier voorgoed uit te bannen,wat gaan zij daarna doen? Zouden ze soms in Amsterdam op de Dam een groot feest gaan vieren omdat ze het “racisme” betreffende Zwarte Piet hebben uitgebannen en dolblij uitroepen dat Sinterklaas naar Spanje vertrekt om hier nóóit meer terug te komen?
  Mochten deze figuren daar inderdaad werkelijk in slagen dan mogen ze zeker ook vast héél stoer uitroepen dat ze het traditionele feest voor miljoenen Nederlandse kinderen en volwassenen (die Sinterklaas en Zwarte Piet wél willen behouden) hebben verpest, die daarna vast geen cadeau’s meer krijgen op de “afgeschafte” Sinterklaasavond en deze daardoor vreselijk zullen huilen!
  Nou heb ik in mijn jeugd (op de basisschool speelde ik eind jaren ’70 ook eens voor Zwarte Piet en ik heb mijn klasgenoten absoluut niét de roe gegeven!) in een verschrikkelijk Duits kinderboek genaamd ‘Het prentenboek van Tante Pau’ van Heinrich Hoffman uit de 19de eeuw het verhaal gelezen over Moriaantje, een negertje, die iedereen van mijn generatie en daarvoor vast nog kent.
  Moriaantje, die zo zwart als roet was, werd toen om zijn huidskleur gediscrimineerd door drie blanke jongens wat de ergernis van Sinterklaas opwekte. Toen de jongens niet ophielden om Moriaantje uit te schelden werd Sinterklaas (die als monnik was verkleed) zo kwaad dat hij de drie racistjes meteen in een enorme inktpot gooide waardoor zij nog zwarter werden dan Moriaantje al was!
  Omdat ikzelf voor 25% allochtoons bloed heb en mijn opa Jules Vismale Sr. een Surinamer was heb ik dus helemaal niets tegen kleurlingen of aangepaste allochtonen in Nederland. Mijn opa speelde zelfs in de jaren ‘30 van de 20ste eeuw met zijn broer Evert voor Zwarte Piet op het prachtige neorenaissance station van
  ‘s-Hertogenbosch (1896-1944) van Eduard Cuypers.
  Jammer genoeg kom mijn grootvader niet de roe gebruiken om in WO II Duitse nazi’s te tuchtigen die hem uit de Philips-fabrieken in Eindhoven hadden verbannen en na de oorlog zou Jules Vismale Sr. in de buurt van een woonwagenkamp bij Vlijmen (waar hij ooit een café dreef dat ‘De Negerhut’ heette en waar hij tijdens WO II een Canadese piloot liet onderduiken die later wegens “desertatie” werd gefusilleerd!) evenmin een roe hebben om lastige en misdragende woonwagenbewoners op een afstand te houden.
  Mijn opa kon echter geweldig goed boksen en met zijn bokshandschoenen stoute volwassenen (toen hij ooit in Maastricht bokste waren daar talloze Duitse soldaten als toeschouwers aanwezig en dat vond mijn opa, na zijn ontslag bij Philips, om te zien beslist NIET leuk!) vast beter pijnigen dan met de roe van Zwarte Piet!

  • Dagmara Teeuwen

   Ik weet niet maar de meeste donkergekleurde mensen die hoor ik niet over zwarte piet. Kijk maar eens bij de anti piet demonstraties. Het grootste gedeelte is toch echt blank. Het was zelfs zo erg dat dat kleine groepje donkergekleurde Nederlanders vorig jaar een gedragscode voor de witte Nederlander moest maken met de vraag of ze zich alsjeblieft op de achtergrond wilden houden omdat ze alle aandacht trokken 🤣🤣🤣🤣

 38. Paul de Kot op

  Weer een domme stad die overstapt van een sympathieke Zwarte Piet naar een racistische blanke boze Piet. Want denk maar niet dat inLeiden dertig procent niet-westerse allochtonen Piet mogen spelen. Apartheid in Leiden dus.

 39. R. Dentener op

  Betekent dit nu ook dat er geen zwarte pieten meer mogen worden uitgedeeld tijdens raadsdebatten? Dat zou ik toch een verarming van het debat vinden.

  • Een Leids burger op

   ´ḱ vrees dat van Gelderen de laatste is geweest die de zwartepiet heeft gekregen 🙂

   • R. Dentener op

    In het vervolg krijgt een wethouder geen zwartepiet meer toebedeeld, maar krijgt deze een roetveeg uit de pan…hahaha

 40. Kan toch half om half blijven , waarom hun de zin , en worden wij als Nederlanders weer aan de kant geschopt , want zo voelt het wel

 41. Hans van As

  Nu zwarte piet en straks is de kerstman aan de beurt. Ja want hij laat zijn rendieren vliegen en dat mag niet van de partij van de dieren.

 42. Arthur van der Linden

  Ik dacht dat ik in een democratisch land woonde, waarbij de meerderheid bepaalt. Kennelijk heb ik mij vergist, of nemen anderen dit niet serieus genoeg.
  Dus, Zwarte Piet BLIJFT!

  • Henk Breuker

   Arthur er wordt gesuggereerd door de overheid dat we in een democratisch land wonen.
   Helaas is de werkelijkheid anders.
   We wonen in een land dat net zo corrupt is als rusland, alleen de russen komen er eerlijk voor uit.

   We wonen in een land waarbij de overheid roept” handen af van de hulpverleners” diezelfde overheid laat de hulpverleners vallen als een baksteen als een kleine groep mensen weer een podium willen.

   Dit is het land waar de verwarde man( voorheen heette dat terrorist) dood en verderf zaait en vervolgens heel zielig gevonden wordt omdat hij trauma ’s heeft meegemaakt.

   Het wordt steeds gekker

 43. En onze donker geleurde mens (die niet tegen zwarte piet zijn) en als piet willen meedoen???? Die mogen nu niet meer? Die zij te zwart om ZWARTE piet te kunnen spelen??? Het punt discriminatie hou je toch wel, wat er oon besloten word. Ik persoonlijk ben VOOR zwarte piet. Zou er nog bergip voor op kunnen brengen als het echt de zwarte gemeenschap zou zijn die er moeite mee heeft. Maar als ik bij demonstraties voornamelijk onze witte medelanders zie protesteren, dan breekt mijn klomp!! Die hebben zelf ook hun schiloentje gezet als klein kind zijnde en liedjes gezongen en pepernoten aangepakt van echte zwarte pieten!!!

 44. We kunnen beter naar suriname gaan! Daar zijn ze nederlandser dan hier helaas!

  • Inderdaad en het is geen strijd tussen blanken en donker getint dan dat! Veel blanken zijn het met mij eens dat het niet meer van deze tijd is…… Waar is het gevoel van de Nederlandse mede-menselijkheid en tolerantie gebleven, daar waar we trots op waren.

   • Misschien zou daar mee van over zijn als wij niet al onze nederlandse tradities hoeven in te leveren of aan te passen. We gunnen hier in nederland alle culturen hun eigen tradities en dien daar zelfs aan mee, maar de hollandse tradities komen steeds meer in de verdrukking. Dat werkt niet mee aan die tolerantie helaas

 45. Ik hoop wel dat die niet zwarte pieten aardig kunnen zwemmen voor de intocht, want deze schipper piet vaart uitsluitend ZWARTE pieten de stad in. Weer een goede reden voor mijn vertrek naar Micronesië.

 46. Het kabinet heeft vastgesteld dat de invulling van een traditie een zaak is voor het volk, maar de burgemeester van Leiden acht zichzelf kennelijk belangrijk genoeg om toch dwingend sturing te geven. Jammer dat de beste man zich niet eerst in de materie heeft verdiept. Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt helder uitgelegd waarom Zwarte Piet nu eigenlijk zwart is en dat heeft helemaal niets met een zwarte huidskleur te maken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline