Meer ouderen blijven thuis wonen door deze hulpmiddelen

Geboren en getogen in de Kooi? Verknocht aan Cronenstein of aan uw huis in het Houtkwartier? Dan wilt u natuurlijk op deze plek blijven wonen. Hier drinkt u immers gezellig koffie met de buren, weet u alle leuke plekjes om te wandelen en zitten al uw vertrouwde winkels in de buurt. Maar wat moet u dan doen als het traplopen wat moeilijker gaat en als u eigenlijk liever niet meer in bad gaat? Zou u dan moeten verhuizen naar verzorgingshuis? Voor veel ouderen is dit tegenwoordig een relevante vraag. Toch blijkt uit recentelijk onderzoek van de Nederlandse Zorg-Autoriteit (NZa) dat steeds meer ouderen thuis blijven wonen. Op dit moment woont maar liefst 94 procent van de ouderen nog thuis, en steeg het aantal 85-plussers dat thuis woont van 65 procent in 2012 naar 72 procent in 2016. Volgens de Monitor zorg voor ouderen komt dit mede door het feit dat de kosten voor mensen die thuis blijven wonen zijn gedaald. Door middel van betaalbare aanpassingen zoals bijvoorbeeld een traplift of een bedbeugel wordt het huis veiliger en is het uiteindelijk toch mogelijk om in uw eigen huis en in uw eigen buurt te blijven wonen. Wij laten u in dit artikel zien welke mogelijkheden er op dit moment allemaal zijn om, ondanks lichamelijke klachten, toch te blijven wonen op uw vertrouwde plekje in Leiden.

 

Trap

 

Voor ouderen met lichamelijke klachten kan het erg lastig zijn om naar de bovenverdieping te komen. Versleten knieën en pijnlijke gewrichten kunnen mensen ervan weerhouden om de trap te nemen. Zelfs kleine klusjes, zoals de wasmand naar boven dragen, kunnen dan erg pijnlijk zijn. Voor veel mensen een reden om te verhuizen naar één-verdiepings-woning of verzorgingstehuis. Toch is dit eigenlijk niet nodig, want met behulp van een traplift kun je ook heel makkelijk boven komen. De traplift is een aanpassing die de afgelopen jaren steeds goedkoper en dus beter betaalbaar is geworden. Waar voorheen alleen nieuwe trapliften werden verkocht, zijn er bijvoorbeeld nu ook bedrijven, zoals Smienk Trapliften, die betaalbare, tweedehands trapliften verkopen van dezelfde kwaliteit.

 

Badkamer

 

Een natte vloer in de badkamer kan gevaarlijk zijn als iemand slecht ter been is. Zonder aanpassingen in de badkamer bestaat er een kans dat er mensen op de natte vloer kunnen uitglijden. Ook kan het voor iemand met lichamelijke klachten moeilijk zijn om in bad te stappen. Om lekker en zonder zorgen te douchen, is het daarom belangrijk om aanpassingen aan te schaffen die de badkamer veiliger maken. Daarbij zijn bijvoorbeeld een een badbeugel en een antislipvloer essentiële aanpassingen, maar kunt u daarnaast ook kiezen voor een instapdouche of een douchekruk. Daarbij maakt u de badkamer veiliger én comfortabeler voor uzelf.

 

Slaapkamer

 

Een goede nachtrust is heel belangrijk, maar het is ook belangrijk dat u zonder veel moeite ín bed en úit bed kunt komen. Daarom zijn er verschillende aanpassingen beschikbaar die u kunnen helpen om extra stabiliteit te geven in bed en u meer veiligheid en zekerheid geven. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een bedsteun of aan automatische lichtknop die aangaat als u wakker wordt en uit bed stapt. Deze middelen kunnen u helpen om veilig het bed in stappen. Zo zorgt u ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan, en dat u met een gerust hart kunt slapen.

 

Goedkope opties

 

Ondanks het feit dat bovenstaande aanpassingen ervoor zorgen dat u niet hoeft te verhuizen, kunnen deze maatregelen nog aardig prijzig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goedkope opties die u de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld gebruikte trapliften, bedbeugels en andere hulpmiddelen aan te schaffen. Daarbij is het wel goed om te kijken waar u garantie kunt krijgen en waar niet. Een traplift aanschaffen via Marktplaats is daarbij niet altijd even slim, omdat u daar geen zekerheid hebt dat u geld terugkrijgt als de traplift kapot gaat. Daarom is het beter om hulpmiddelen aan te schaffen bij gecertificeerde bedrijven die betaalbare en kwalitatieve producten leveren. Zo heeft u meer comfort in huis, en kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen zonder dat u beperkt wordt in uw gaan en staan.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline