Restauratie Gijselaarsbank afgerond

1

Burgemeester Lenferink heeft gisteren de gerestaureerde Gijselaarsbank in gebruik genomen. De bank op de kop van de overkluizing van het Kort Rapenburg is grondig gerestaureerd en zelfs deels herbouwd. De staat van sommige terracotta delen was te slecht om nog te herstellen.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de bank die als eerbetoon aan een van zijn illustere voorgangers werd ontworpen door keramist en beeldhouwer Willem Coenraad Brouwer.

De Gijselaarsbank in 2010. Duidelijk is te zien hoe slecht de staat was waarin de bank verkeerde. (Door Rudolphous – Eigen werk, CC BY 3.0, Link).

De bank werd oorspronkelijk in 1920 onthuld. In de jaren ’80 is hij tijdens een herinrichting van het gebied afgebroken en pas enkele jaren later weer opgebouwd. Daar is veel discussie aan vooraf gegaan, zo blijkt uit een ingemetseld plateau aan de zijkant waarop staat vermeld dat de gemeenteraad er in 1984 uitvoerig over heeft gesproken.

 

Delen

1 reactie

  1. Geen reacties op dit stuk. Blijkbaar niet controversieel genoeg 🙂
    Maar zonder dollen: het is mooi geworden. Positieve zaken worden gelukkig ook gecommuniceerd.
    Negativiteit hebben we al genoeg, zeker met de huidige social(e) media.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline