Formatie met VVD Leiden liep stuk op OZB-verlaging

21

Het jaarlijks verlagen van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) zoals de VVD Leiden graag wil, kost de stad zó veel dat het voor D66 en GroenLinks een belangrijke reden was om niet verder te willen praten met de liberalen. Misschien wel de belangrijkste.

De onderhandelende partijen willen er weinig over kwijt en ook VVD-fractievoorzitter Dorien Verbree houdt zich op de vlakte: “Het is een van de punten geweest waar we moeilijk tot elkaar kwamen. Maar wij hebben niet koste wat kost aan verlaging vastgehouden”.

De OZB gelijk houden in plaats van verlagen kost ook al vele miljoenen die D66 en GroenLinks de komende jaren willen gebruiken voor allerlei zaken op het gebied van duurzaamheid en het sociaal domein. Op de vraag of de VVD daar wel aan vast hield zegt Verbree alleen ‘geen commentaar’.

Het gaat goed met Leiden, maar het komende stadsbestuur krijgt het wel een stuk lastiger om investeringen te doen, terwijl die ook de komende jaren hard nodig zijn. De transitie naar een aardgasvrije toekomst gaat enorme bedragen kosten en reserves zoals de vorige twee college wel hadden door de verkoop van de NUON-aandelen zijn uitgeput of al bestemd voor zaken waartoe al is besloten.

Dat D66 en GroenLinks nu met de PvdA Leiden onderhandelen is logisch. Niet alleen omdat die partij na het afvallen van de VVD de grootste van de overgebleven partijen in de Leidse raad is, maar ook omdat de drie partijen programmatisch dichter bij elkaar staan. Zo kondigde Marleen Damen bij de aftrap van de verkiezingscampagne van de PvdA Leiden in januari al aan geen verdere OZB-verlaging te zullen accepteren. Ze stelde het zelfs als voorwaarde voor college-deelname. VVD-lijsttrekker Paul Laudy deed later die maand het tegenovergestelde en stelde dat de OZB ook de komende jaren moet blijven dalen.

Naar verluidt gaan de onderhandelingen tussen D66, GroenLinks en PvdA nu zó voorspoedig dat nog deze week een akkoord wordt verwacht. Mogelijk wordt dat pas in de loop van volgende week naar buiten gebracht. Na het debat dat de gemeenteraad dinsdagavond nog gaat voeren met het huidige college en in het bijzonder met wethouder Roos van Gelderen. Die gaat dan op basis van het vorige week verschenen rapport verantwoording afleggen over de enorme overschrijding bij de realisatie van 150 tijdelijke woningen voor verschillende bijzondere doelgroepen waaronder vluchtelingen en voormalige daklozen.

Delen

21 reacties

    • Carly Klein

      Hans Gert Zijn ze in de min gegaan dan. Nee toch dat hebben ze toch keurig weggewerkt. En dat is geen hobby, links wil de stad autoloos hebben. En er wonen toch mensen in het bezit van een auto. Die moeten ze wel kwijt kunnen.

    • Hans Gert

      Lees mijn andere opmerking. Links heeft nog nooit schulden verhoogd. Verschillende rechtse coalities wél. Een stad vol (filerijdende) auto’s is echt niet meer van deze tijd. Het werkelijke kostenplaatje van de 2 parkeergedrochten komt nog wel

    • Carly Klein

      Hans Gert nee maar wel gemaakt in 1980 en is pas terug gekomen toen pechthold grond heeft verkocht en gekocht. Sinds 20005 spelen ze gelijk toch. Maar nu met het reken fouten van sp moeten ze het fonds aanspreken. Dus staan we weer in de min dank sp

    • Een Leids burger op

      D66 vasthouden aan haar principes? Ha,ha,ha. D66 is zo’n typische partij die met 66 winden meedraait: in een rechtse samenstelling met VVD meer liberaal dan sociaal en in een linkse samenstelling(met bijvoorbeeld GL en PvdA) net andersom.
      .
      Dat het stuk is gelopen op OZB verlaging en de VVD vast houdt aan haar principes hoeft natuurlijk niemand te verbazen.
      .
      Wèl verrassend is dat sLinksGroen dat deze keer ook doet. Dat is in het verleden wel eens anders geweest.

  1. Joque Mulder

    Vreselijk dat we straks met een linkse coalitie zitten. Dat wordt natuurlijk weer Sinterklaas spelen en hele bevolkingsgroepen « pamperen». Tja, het geld moet ergens vandaan komen, dus maar huiseigenaren laten opdraaien. Te vreselijk voor woorden! Alsof je als huiseigenaar het geld op de rug hebt groeien!!!!!???

    • Froukje Tiedema

      Vandaar dat er nu geen reserves meer zijn! Daar zijn de V(rienden) V(an) D(ieven) verantwoordelijk voor, maar daar hoor ik je niet over klagen!

  2. Haha, zeker niet op zitten letten in de afgelopen 4 jaar met D66 in het Leidse college met 12 zetels. En de VVD probeerde 4 jaar terug ook het onderste uit de kan te krijgen in de onderhandelingen. Die krijgen nu terecht het lid op de neus.
    Want met die VVD mafkezen in het college zou Leiden pas echt armlastig worden. Die geven geld terug dat er niet eens is.

    • Nee, dat klopt helemaal. Ze zijn meer van het nemen dan van het geven…”Nivelleren is een feest” (commentaar PvdA-voorzitter Hans Spekman op het regeerakkoord in 2012)

      • Een Leids burger op

        Die tot op het bot toe volgevreten salonsocialisten bij de PvdA willen altijd “sociaal” zijn, maar nooit tenkoste van henzelf dus NEMEN ze het van de ander.

  3. Marcellus_B op

    Meer aanhangers van het geloof van de vrede naar Leiden – democraten[sic]66
    Meer onverzorgde bermen en niet-onderhouden stadsparken – groenlinks/moordenaars van Fortuyn
    Alle burgers even arm en tegelijkertijd meer macht naar grote corporaties – pvda
    Winst op bezit is schandelijk, vastgestelde economische wetten zijn nep en iedereen die geen socialist is is een racist – allen

  4. Leidenaar op

    Tja een college met D666 en Groen(s)Links. Dan ben je dus aan de goden overgeleverd. Links hobbyen en lekker luchtfietsen. Ik heb er nu al kotsbeu van. Kiezers hebben landelijke sentimenten mee laten spelen in hun keuze voor de partij van Yasser Klavertje. Hier in Leiden is deze partij altijd het lachertje geweest.

  5. Wytzia Raspe

    De OZB/riolering voor mijn kleine koopflatje is al bijna een half maandsalaris. Het is makkelijk plukken bij maar een deel van de bevolking terwijl er aan de andere kant in het kader “we zijn zo sociaal” met geld wordt gegooid. Nou wil ik niet zeggen dat zwakkeren in de samenleving niet een beetje hulp zouden moeten kunnen krijgen maar miljoenen over een budget is een schande (wethouder en ambtenaren) , worden potjes opgemaakt door een kunstwerk voor in een school te kopen enzovoort en ook die zwakkeren kunnen bijdragen. Dat is eerlijker.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline