Zoeterwoude opent zoemseizoen met serie bijenhotels

3

Het zoemde al even rond in de dorpen van Zoeterwoude, maar aanstaande woensdag is het zover. Dat gaat officieel het ‘zoemseizoen’ van start. De gemeente gaat vanaf dat moment ook officieel de titel ‘Zoeterwoude Zoemt’ dragen. Het bijbehorende titelbord kreeg de gemeente in november 2017 als een van de eerste in Nederland uitgereikt bij de start van de campagne ‘Nederland Zoemt‘ in Amersfoort.

Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Van de 358 soorten wilde bijen is ruim de helft bedreigd. Ook voor de mens heeft dat grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. De gemeenten Leiderdorp, Leiden, Zoetermeer, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn werken aan bijvriendelijk beheer onder de noemer Groene Cirkel Bijenlandschap. Zij werken samen met bewoners, agrariërs, terreinbeheerders, bedrijven, wetenschap en overheidsinstanties aan een bloemrijk netwerk voor bijen.

Ook zijn er zeven bestuurders uit het hele land aangetreden als ambassadeurs van deze nieuwe landelijke campagne Nederland Zoemt: Laila Driessen (burgemeester Leiderdorp), wethouders Jacqueline van Dongen (Zwijndrecht), Paul de Beer (Breda), Joost Reus (Culemborg), Menno Tigelaar (Amersfoort) en Gert-Jan Krabbendam (Maastricht) en Frank van Hulle (Terneuzen).

Workshops bijen herkennen
Er zijn in het kader van de start van het zoenseizoen verschillende activiteiten in Zoeterwoude. zo start woensdag om 14.00 uur een workshop bijen herkennen en tellen onder leiding van Gerard van der Klugt van het IVN regio Leiden. Hij vertelt over de Nederlandse bijen, waaraan je ze kunt herkennen en hoe je meedoet aan het nationale bijentelweekend op 21 en 22 april. De workshop duurt tot 16.00 uur en iedereen kan er aan meedoen. Aanmelden is wel nodig en kan via gemeente@zoeterwoude.nl.

Feestelijke start Zoemcampagne
Om 14.45 uur worden voor het gemeentehuis van Zoeterwoude enkele nieuwe bijenhotels feestelijk geopend. De bijenhotels zijn speciaal ontworpen door een kunstenaar. Het zijn een soort houten zuilen met de invliegopeningen op het zuiden, Bijen zijn net mensen en houden wel van een zonnetje in huis.

Delen

3 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline