Longfonds pleit voor gezondere lucht in Leidse regio

10

Een autoluwe(re) binnenstad, een verbod op vervuilende 2-takt motoren en op zijn minst een gemeentelijke bewustwordingscampagne over het stoken van hout in bijvoorbeeld kachels. Het zijn een aantal zaken die het Longfonds onder de aandacht wil brengen van de politiek.

“Ik overhandig de informatie nu aan de grootste partij”, zei voorzitter Greetje van Gruting van het Longfonds Holland Rijnland gisteravond toen ze een pakketje informatie overhandigde aan Vahit Köroğlu van D66 Leiden. “Maar het is dus niet alleen voor de politieke partijen die in Leiden onderhandelen over een nieuwe coalitie, maar ook voor alle andere partijen. Schone lucht gaat ons allemaal aan”, vond Van Gruting terwijl ze ook de acht andere Leidse fractievoorzitters van informatie voorzag.

Chris de Waard sprak met Greetje van Gruting over de wensen van het Longfonds.

 

Delen

10 reacties

 1. Jan the van Leiden op

  Over de geloofwaardigheid van mevr. van Gruting in deze aangelegenheid valt wel wat af te dingen lijkt me.

  • Van Gruting van auto- en asfaltpartij VVD, die impliciet voor luchtvervuiling is? Je ziet wel vaker dat ex-politici na hun actieve loopbaan een draai van 180 graden maken. Zij misschien ook?

   • En de 130 km/uur omlaag, mevr. Gruting? Via uw liberale contacten kunt u Cora nog wel eens vragen om haar voorganger’s hobbies terug te draaien.

    Vanavond heerlijk genoten van de eerste barbeknoei stanken in de tuin. In aanvulling op Dentener’s allesverbranders en kachels.
    Neerlands welvaart groeit en de fijnstof in de long cultuur bloeit ;))

 2. Mevr. Gruting en uw VVD fractie: leg vooral nog een Rijnlandroute en Leidse Ring aan. En liefst zo strak mogelijk langs woonwijken. En verbreed de A4 van 3 naar 6 rijstroken! En kap 9000+ luchtzuiverende bomen op je eigen grondgebied. Offer vele groene frisse weiden inclusief flora en fauna op voor asfalt! Veel succes VVD Leiden met de autogarages en het binnenhalen van dieselgates in de “autoluwe” binnenstad. En laat vooral die paar tweetakters en scooters met rust. Want ongebreidelde vrijheid voor de Leidenaren staat in de grote V van VD geschreven!
  Wij hebben aldus geen enkel vertrouwen in een nieuwe college waarin deze hypocriete verrutte neoliberalen plaatsnemen!

 3. op het stadbouwhuis beamen ze de lucht goed is in leiden , ,aak een meting via de longfonds site , het hier een ruime 4 betreft terwijl het tussen en 0 en 3 hoort te wezen maar
  word de lammerschans geregracht oranjeboomstraat hooiengracht dan ook dicht gegooid , door div afsluitingen in de stad , word het hier de laatste 4 jr steeds erger met het verkeer , nu alles over deze wegen de stad in en uit , worden gestuurd . men word ondertussen vergast ,,,als cadeau COPD longemfyseem opgelopen in de laatste 3jr ,,,, tweetakters ,, scooters , vallen ook de snorbrommers onder . menig 1 vele die minder te been zijn, en in het centrum wonen worden verplicht achter de geraniums te gaan zitten . bv ik en ken er vele hoeven niet op een fiets te stappen laat staan lopen , en men komt hier niet 123 weg ook , op ergens in een buitenwijk te gaan wonen , aan 1 kant proberen ze leiden mooi te maken , maar ten kosten van de mensen die langs de doorgaande wegen wonen .

 4. René Dentener op

  Uitstekend dat de smeerlapperij van die houtgestookte kachels door het Longfonds Holland Rijnland weer eens onder de aandacht wordt gebracht van onze lokale politici. Uitgerekend in een compacte stad als Leiden met een hoge bevolkingsdichtheid is het eigenlijk niet meer gewenst om het gebruik van die sterk milieuvervuilende en gezondheidsaantastende krengen nog toe te laten. Zo heeft onderzoek van o.a. het RIVM en specifiek gericht onderzoek door de GGD’s in noordoost Nederland al eerder uitgewezen, dat de concentratie fijnstof dat vrijkomt bij dit type houtkachels in de meeste gevallen van nog veel schadelijker aard is voor ons longsysteem dan het fijnstof afkomstig van de uitstoot door het autoverkeer in een stad. Genoemd worden schadelijke stoffen als dioxines, koolmonoxide en PAK’s. Zie het onderzoek van de GDD’s Friesland, Drenthe en Groningen op deze link: https://bit.ly/2IQqUFe Juist op lokaal niveau kan er met regelgeving (vastlegging van voorwaarden verbonden aan het gebruik van houtgestookte kachels in de APV) enorme winst worden gemaakt met de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Ook hier geldt echter: alles staat of valt met handhaving door gemeenten zelf. Als ervaringsdeskundige (jarenlange overlast door buren met inpandige houtkachels, barbecues en vuurkolven) weet ik dat gemeenten dit stuk handhaving niet serieus nemen. Veelvuldig contact met brandweer en gemeentelijke Handhaving leverde helemaal niets op, behalve teleurstelling en ergernis. Wat mij betreft dus een prima onderwerp om mee te nemen in de onderhandelingen over een beleidsakkoord voor het nieuwe college.

  • Bij genoemde club neoliberale feestvierders gaan egoïsme en hedonisme voor collectief welzijn en algemeen belang, stinkende dikke ik eerst.

 5. Een Leids burger op

  Ach als 1 VVD-er tot inkeer komt is daar toch niets mis mee? 🙂
  Nu ¨de rest¨ nog.
  .
  Longfonds pleit voor gezondere lucht in Leidse regio ?
  Men kan dan wel terecht ageren tegen 2-takt motoren en het stoken van hout in bijvoorbeeld kachels e.d. Maar als het om de longen en schone lucht gaat mag men ook wel eens denken aan die irritante barbecuelucht en stoppen met (sigaretten)roken hoor. Verbeter de wereld en begin altijd bij de ander toch ? 🙂

 6. Er is nog een enorme ultrafijnstof bron: Schiphol. Door het ongebreideld binnenhalen van prijsvechters tegen verlaagde luchthaventarieven zitten we nu tegen de limiet van 500.000 slots per jaar van de Alders Tafel aan. En staat daarmee op nummer 11 van grootste luchthavens ter wereld in één der kleinste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. De vrouwonvriendelijke VVD bonusjager Jos Nijhuis en het Ministerie I&M onder Schultz waren daar direct verantwoordelijk voor.
  Vanuit deze liberale kring wordt al langer gepleit het plafond verder omhoog te trekken naar 550.000 – 600.000 slots per jaar wanneer Lelystad niet in 2019 opent. Uiteraard is Piet Pinocchio Elbers van KLM de hardste groeischreeuwer. En Easjet Topman Lundgren pleit voor verdere groei op Schiphol ivm. “duurzamere” en “slimmere” luchtvaart die neoliberaal Rutte III zogenaamd nastreeft. Hi hi. Vliegtuig motoren hebben geen katalysator, verbranden smerige BTW loze kerosine en braken enorme hoeveelheden CO2 en NOx uit en vliegen over Leiden op 600 m hoogte. U kunt met oostenwind regelmatig genieten van de vele lawaaierige vogeltjes over uw huis van 7.00 tot 23.00 uur en het door hen geproduceerde fijnstof dwarrelt lekker naar beneden.
  Uiteraard zullen de arrogante liberalen zeggen dat investeringsklimaat en banen het belang van groeiend Schiphol rechtvaardigen. Maar die ongelimiteerde economische groei gaat ten koste van uw gezondheid en leefklimaat. Ziert die VVD overigens geen moer.
  Nogmaals een oproep aan Groenlinks Leiden: Ga niet in zee met die verraderlijke, vervuilende en groen vernietigende neoliberalen van VVD66!! Laat ze maar d….

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline