Verkeersdrukte Dorpsstraat is bewoners doorn in het oog

1

In het oude gedeelte van de Dorpsstraat in Oegstgeest rijdt meer dan negentig procent van alle voertuigen te hard. Dat is de conclusie van metingen die de gemeente afgelopen september heeft laten uitvoeren. Hoewel er maximaal 30km/u mag worden gereden, blijkt uit de metingen dat veel bestuurders de weg als een 50km/u-weg gebruiken. De meetresultaten bevestigen de zorgen van de Dorpsstraat-bewoners, die de gemeente oproepen snel in actie te komen.

Een van die bewoners, Bob van Kooten, sprak de gemeenteraad donderdagavond toe. “Als je van een willekeurige plek in Oegstgeest naar een andere plek wilt, is door ons straatje racen een goede optie. Daar moeten we vanaf.” Eerder uitten de bewoners al hun zorgen over de drukte in hun historische straat, die met de komst van bedrijventerrein De Boeg zeker niet minder zal worden. Ze hebben echter niet het gevoel dat er geluisterd wordt en nu ‘is de maat vol’.

Bewoner van de Dorpsstraat Bob van Kooten legt aan IJsbrand Terpstra uit waaruit de verkeersoverlast bestaat

Volgens de bewoners houdt de gemeente de boot namelijk af. “De gemeente neemt het niet serieus en wil hier eigenlijk niet aan”, zei Van Kooten daarover. De bewoners hebben nog maar weinig vertrouwen in de gemeente. “Onze eerdere zorgen zijn omgeslagen in angst en achterdocht.” Van Kooten stoort zich bijvoorbeeld aan de manier waarop de gemeente met verkeersmetingen uit september vorig jaar omgaat. “Als de resultaten negatief uitvallen voor de gemeente, worden ze in twijfel getrokken.”

Fout
Verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenhuis zette inderdaad een aantal vraagtekens bij de juistheid van de laatste metingen. “In 2017 was de gemiddelde snelheid opeens 15km/u hoger dan in de jaren ervoor. Dat is heel veel en daarom houden we rekening met een meetfout.” Om die reden heeft Nieuwenhuis een nieuwe meting toegezegd, die al over zes weken klaar kan zijn en vervolgens in de gemeenteraad besproken zal worden. Dan zal moeten blijken of de snelheidsoverschrijding inderdaad zo hoog is als nu wordt gedacht. “Als dat zo is, dan gaan we kijken naar welke maatregelen we hier kunnen gaan treffen”, zegde Nieuwenhuis toe.

Wethouder Jan Nieuwenhuis reageert op de laatste metingen en de zorgen van de bewoners

Wegversmalling
Als het aan de bewoners ligt, moeten er direct al maatregelen worden genomen om de overlast in de straat tegen te gaan. “De meest rigoureuze oplossing is afsluiten, maar daar is niet iedereen voor”, legt Van Kooten uit. “De straat moet vooral veilig worden ingericht, zodat voetgangers niet van hun sokken worden gereden door fietsers die uitwijken voor de auto’s.” Hij denkt zelf aan plaatselijke wegversmallingen – ‘chikaners’ -, waarmee de straat voor zwaar vrachtverkeer afgesloten zou worden. “Voor dat zware verkeer moet het onmogelijk worden om door de straat te gaan.”

Delen

1 reactie

  1. Jeannette Jansen op

    Niets nieuws onder de zon..In 1980 ! hadden wij dit probleem daar al. Niet opgeven nu;. De tijd is rijp. Succes.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline