Timpaan gaat verder met planontwikkeling woontoren Ommedijkseweg

20

Omwonenden van de Ommedijkseweg hebben een brief ontvangen van projectontwikkelaar Timpaan die de afgelopen tijd plannen maakte voor een woontoren langs de A44. Daarin wordt een volgende informatiebijeenkomst aangekondigd. Ook is er inmiddels een website voor het project gemaakt. Tegenstanders tonen zich onaangenaam verrast.

“Het staat er niet met zoveel woorden, maar wie goed leest ziet dat de projectontwikkelaar aankondigt dat hij de planvorming voor de bouw van een 75 meter hoge woontoren naast de A44 gewoon doorzet”, zegt voorzitter Fred Sengers van heet Bewonerscomité Rhijnhofweg. Vorige maand toonde hij zich nog uitermate tevreden toen vrijwel alle politieke partijen zich tijdens een verkiezingsdebat in de Stevenshof uitspraken tegen een bouwplan op die plek. Alleen de VVD wilde eerst meer informatie alvorens een standpunt te bepalen.

Sengers: “Omwonenden moeten zich vooral geen rad voor ogen laten draaien. Een brede meerderheid van de Leidse politiek is tegen de bouw van een torenflat op deze locatie. Partijen hebben klip en klaar aangegeven waarom ze een mega-flat hier niet zien zitten. Timpaan en hun opdrachtgevers, de familie Van den Assem-Van der Valk, kunnen plannen maken totdat ze een ons wegen. De kans dat ze straks de gemeenteraad overtuigen om toch met de bouw in te stemmen is nihil. Zelfs als er een partij terugkomt op zijn belofte aan de kiezer, is er nog altijd een meerderheid tegen.”

Dat Timpaan ondanks gebrek aan draagvlak doorgaat met de plannenmakerij is Sengers een raadsel. “Deze hardleerse opstelling bevestigt vooral dat het participatieproces faliekant is mislukt. Bij zo’n proces moet je als buurt oppassen dat een projectontwikkelaar niet je hele hand neemt als je ze een vinger geeft. Hier stond Timpaan er vanaf het begin op de hele arm te amputeren en de enige keus die omwonenden werd voorgelegd was of we dat met of zonder verdoving wilden. Timpaan is alleen maar aan het zenden geweest en heeft er geen blijk van gegeven ook te willen luisteren; laat staan iets met die input te doen.”

Sengers en de zijnen dringen er bij de grondeigenaar en de ontwikkelaar op aan om de stekker uit het plan voor een woontoren te trekken en samen met belanghebbenden een nieuw plan te maken. “Een plan dat wel kan rekenen op draagvlak in de omgeving en de politiek. Bij een participatieproces inventariseer je met elkaar wensen en verlangens, weeg je verschillende belangen tegen elkaar af en kom je samen tot een compromis. Daarbij kan niet iedereen honderd procent zijn zin krijgen. Maar het betekent wel dat aan verschillende belangen recht wordt gedaan. Zo ontstaat draagvlak voor een bouwplan.”

Delen

20 reacties

  1. Volbouwen graag en niks van aantrekken van die nimbys. Na 10 jaar zijn ze opgerot en hebben we te weinig woningen! Gewoon doorzetten!

    • Deze nimby’s wonen al tientallen jaren in Leiden en hebben veel tijd, geld en liefde gestoken in deze prachtige stad. Kan de projectontwikkelaar dat ook zeggen?

  2. Er zijn tienduizenden Leidenaren die al lang in deze stad wonen en geen enkel bezwaar hebben tegen een woontoren langs de A44. Is het niet zo dat een projectontwikkelaar die op een kapitaal landgoed aan de overzijde van de beoogde flat woont, vanwege zijn uitzicht een hetze voert tegen deze toren? Een torenflat in een park in de Merenwijk: nee, dat moet niet. Een torenflat langs de A44: doen!

    • U bent niet helemaal goed op de hoogte blijkbaar. Ten eerste woont er geen projectontwikkelaar op Rhijnhof. Wat wel zo is dat de negen gezinnen die op de voormalige buitenplaats wonen veel eigen geld -zonder subsidie van de belastingbetaler- in het behoud van dit rijksmonument steken. Daar hebben zij zelf, maar ook veel wandelaars, fietsers en watersporters veel plezier van. Zij verzetten zich inderdaad tegen de bouw van de toren, niet alleen omdat dit hun aanzicht bederft, maar ook omdat dit het aanzicht op deze bijzondere plek voor altijd verruïneerd. U noemt dat een hetze, veel andere omwonenden in de Stevenshof en Morskwartier zijn het er roerend mee eens.

    • K. Winter is een beleidsmedewerker van Bouwend Nederland. En een arrogante VVD/Rutte aanhanger die graag deze stad en de rest van NL vol asfalteert en betonneert. En langzaam onleefbaar maakt. Want geld en groei kun je smakelijk eten! Groen en ruimte is onwenselijk. T’is maar dat u het weet.

      • Ha, ha, ha: juist om Leiden zoveel mogelijk groen en leefbaar te houden, kies ik voor hoogbouw op locaties waar het weinig negatieve effecten heeft. Nederland is onleefbaar voor de tienduizenden woningzoekenden in deze regio die geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. De macht van de huizenmelkers kan alleen worden gebroken als veel aantrekkelijke nieuwbouw wordt gerealiseerd op geschikte locaties (dus geen hoogbouw in een park in de Merenwijk).
        Theo: waar haal je die onzin vandaan?
        Nog een voordeel van de toekantoren: het staat buiten de bebouwde kom langs een snelweg. Je bent zo de stad uit, zonder kilometers door de stad te hoeven rijden. Het is geen belasting voor de binnenstad. Winkelcentra als Stevensbloem en Diamant profiteren van de nieuwe bewoners.
        De effecten van het veel te lage volume aan woningbouw in de afgelopen tien jaar is stevig merkbaar in de binnenstad. Huis na huis wordt gesplitst. Verkrotting in diverse wijken neemt snel toe. En dan klagen een handvol mensen over hun uitzicht…? Dat vinden ze belangrijker dan een dak boven het hoofd van woningzoekenden. Wie is hier nu asociaal? Hoogbouw op geschikte locaties langs A44 en spoorweg, zorgt ervoor dat Leiden in de binnenstad open en groen kan blijven waar het nu open en groen is. Helaas is dat op veel te weinig plekken het geval. Daarom moet die toren er komen.

  3. Noecki Stoute

    Toch alleen maar beter… En dan ook betaalbaar maken voor starters heb je weer een beetje jongeren wonen in de stevenshof.. ene grijze massa straks

  4. Die projectontwikkelaar gaat verder met onderzoek. Groen licht heeft hij niet!

    • Marieke Ramaker op

      Kunt u deze reactie toelichten? Mag een toren wel als er ruimte is voor sociale woningbouw? Of moet uw reactie worden geïnterpreteerd als: hoogbouw mag alleen als er sociale woningbouw mee wordt gerealiseerd?
      Wist u dat het percentage sociale woningen in Leiden ver boven het landelijk gemiddelde ligt? ‘Hoppa weer een toren’: zoveel torens heeft Leiden toch niet? En de torens die er zijn, veroorzaken toch geen hinder?

  5. Petra Felten

    Wat wordt je hier toch ziek van. Weer geen verzorgings huis voor de oudere die worden weer in de steek gelaten en maar wachten met alle consequenties tja

    • Janneke Hiddema op

      U bent een zeurpiet. Tot 2021 wordt er meer dan twee miljard (!) extra aan ouderenzorg uitgegeven. Nederland is koploper in investeren in ouderenzorg. In de verzorgingshuizen zelf worden tegenwoordig ook appartementen aan andere groepen aangeboden. Steeds meer ouderen wonen liever zelfstandig en daardoor is er nu een overschot aan woonruimte voor senioren. Als u een verzorgingstehuis voor ouderen wilt bouwen (al is er in Leiden geen behoefte aan): ga uw gang.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline