Huisvesting vluchtelingen kost Leiden ruim 1,2 miljoen meer

76

De drie locaties in waar Leiden tijdelijke woningen realiseert voor statushouders en uitstromers van de maatschappelijke opvang kosten de gemeente 1.262.320 euro meer dan de eerder voor was uitgetrokken. Dat schrijft het college in een brandbrief aan de gemeenteraad.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Roos van Gelderen over overschrijding van ruim 1,2 miljoen voor huisvesting statushouders. 

De enorme tegenvaller kwam eind februari in beeld, zo meldt het college. Maar omdat toen nog niet duidelijk was hoe groot de overschrijving precies was, werd besloten om dat eerst in kaart te brengen. Op 20 maart, een dag voor de verkiezingen, werd duidelijk dat het in totaal ging om een overschrijding van ruim 1,2 miljoen euro.

Ruim een miljoen komt door meerkosten bij de locatie aan de Voorschoterweg. Daar worden medio volgende maand de eerste vijftig van de in totaal circa honderd tijdelijke woningen in gebruik genomen op het terrein dat de naam Nico van der Horstpark heeft gekregen. In juni worden de andere vijftig woningen opgeleverd.

De locatie Avicennapad langs de Wassenaarseweg is ook fors duurder uitgevallen: een kwart miljoen. Alleen bij de Sumatrastraat vielen de kosten mee en werd 30.000 euro minder uitgegeven dan begroot.

Eind 2016 bleek ook al dat eerdere kostenramingen niet toereikend waren. De raad ging toen morrend akkoord met een extra krediet van 606.593 euro. Dat kwam toen bovenop de ruim 2,2 miljoen die de raad er eerder dat jaar voor beschikbaar stelde. In totaal kost de opvang Leiden nu dus ruim 4,1 miljoen euro.

De gemeente wil in overleg treden met de woningcorporaties De Sleutels en Ons Doel. De tijdelijke woningen op de drie locaties zijn is samenwerking met de corporaties gerealiseerd en de gemeente hoopt nu dat ze ook een deel van de meerkosten voor hun rekening willen nemen.

Delen

76 reacties

 1. Annemarie Hoorn

  Ooit werden er hele wijken bijgezet voor vluchtelingen, zit in de Leidse aderen. Kijk maar in het telefoonboek naar al die Leidse achternamen…… ik kan er alleen trots op zijn. Oh ja ik ben ook mantelzorger, niet uit geldgebrek maar gewoon omdat het kan.

  • Henk Hannemann

   Immigranten brachten destijds grotendeels welvaart. Denk aan de lakenindustrie. Er waren geen uitkeringen, voorkeursbehandelingen en uitkeringen. Weet je dat 90% momenteel in de bijstand zit en daar waarschijnlijk nooit uit zal komen? Kijk naar de cijfers van de afgelopen decennia. Het is zo’n links dooddoenertje om aan te komen met onze historie. Nogmaals, onvergelijkbaar.

 2. Mohammed Mohammadi

  kost misschien wel 1,2 miljoen maar daarvoor krijgt de overheid vast een vergoeding van 2,4 miljoen van EU maar waar dat naar toe gaat is de volgende vraag ?

 3. Een Leids burger op

  Zeker Linkse Politiek(vooral PvdA en GL)
  Tegenvaller van 1,2 miljoen bij de huisvesting van satushouders? Daar ben ik niet verrast over hoor en daarbij zal het niet blijven natuurlijk.
  .
  En dan hebben we het alleen nog maar over de tijdelijke woningen voor statushouders en niet over de statushouders die notabene alreeds met voorrang door de corporaties gehuisvest zijn.
  .
  En dat alles nog los van de integratieproblematiek….
  .
  Ik heb niets tegen huisvesting van èchte vluchtelingen,(dus geen uitgeprocedeerden dus met Bed,Bad,Brood en Bier-opvang), die bereid zijn zich aan te passen aan de algemene Nederlandse normen en waarden.
  .
  Maar wie draait er eigenlijk voor de kosten daarvan op? Dat zijn niet de alreeds tot op het bot toe volgevreten PvdA-salonsocialisten hoor maar juist de minder financiëel draagkrachtigen. Want je kan er op wachten natuurlijk dat er straks door toenemend gebruik ook bezuinigd gaat worden op huurtoeslag, zorgtoeslag e.d…..
  .
  ‘sLinkse partijen (zoals PvdaA en GL) zullen dan op de solidariteit wijzen die wij met vluchtelingen dienen te hebben zonder zich ook maar één moment af te vragen of die groep dan ook enige solidariteit heeft met de Nederlandse Normen en waarden…Solidariteit moet wel van 2 kanten komen en niet de minder financiëel draagkrachtigen laten opdraaien voor de kosten als men draagvlak wil houden voor de opvang van vluchtelingen.

  • Maar in deze kwestie is de SP flutwethouder mevrouw van Gelderen eindverantwoordelijk. Hoe kom je dan bij GL en PvdA uit?

   • Een Leids burger op

    Uiteindelijk is het college van B&W als geheel verantwoordelijk. En bij die ‘sLinkse partijen mag men de SP ook wel meerekenen hoor. Maar ’t Damentje van de PvdA (wethouder financiën) ging over het geld….

 4. Joke Brussee

  Natuurlijk horen we dat pas na de verkiezingen zijn bang dat ze daar op afgerekend worden . En wie gaat dat geld bij elkaar brengen ? Yep we zijn weer de klos

 5. Loe Ise

  Oh, nog meer parkeerboetes, dusss. Hahaha, Leiden geeft niet om haar middenstanders, maar moet wel voor de vluchtelingen betalen. Hadden ze maar moeten beseffen, dat winkelende mensen meer geld in het laatje brengen, dan parkeer boetes. Ach leiden zal wel altijd arm blijven.

 6. Kyra Doodle

  Be ja je bent niet voor niets stad van vluchtelingen. En je eigenlijke inwoners moeten smeken om een huis of zich diep in de schulden steken.
  Top

 7. Wim Brandt

  Ach wat is nou 1.2 miljoen??? Voor de echte leidse bevolking veel om door gemeenten uit te geven maar om uit te geven aan vluchtelingen is het ineens een peulenschil

  • Joke Brussee

   Gaat denk meer dat de gemeente (overheid) erg slecht zijn in rekenen . Als ik iets laat maken vraag je een offerte en dan moeten ze het daar mee doen. Maar nee gemeente doet maar de burger laten gewoon dokken .

 8. Henk Hannemann

  Daar maken GroenLinks en D66 (de grote winnaars in Leiden) geen punt van. Ook natuurlijk ruim geld voor de bed-, bad- en broodregeling hoor. Ook geen punt. Ben benieuwd hoeveel geld er aan bijstandsuitkeringen betaald moet worden aan de “nieuwkomers” die ons Leiden komen verrijken. Momenteel zit 90% in de bijstand.

  • R. Dentener op

   Merkwaardig, een kostenoverschrijding die in hoofdzaak is te wijten aan hogere plankosten, het bouwrijp maken en ontsluiting van de plek met een toegangsweg. Waarom is dat niet bij de locatiekeuze reeds naar voren gekomen? Zoiets onderzoek je logischerwijs toch goed vantevoren of zie ik dat verkeerd? Je plant toch ook geen woonwijk en gaat daarna pas nadenken over de toegangswegen en waar de ondergrondse leidingen moeten komen te liggen. Beetje amateuristisch verhaal en uitleg van de portefeuillehouder. Denk dat PZH bij de goedkeuring van de jaarrekening ingevolge het besluit begroting en verantwoording en het gemeenschappelijk financieel toezichtkader ook nog wel een opmerking zal plaatsen als men bij de gemeente tegenwoordig zo met de planning en controlcyclus omgaat…

 9. Els Montagne

  Ik ben toch heel erg blij dat verre voorvaderen van vele Leienaren hier ergens een veilig plekje vonden. Leiden een Hollandse stad met veel franse achternamen.

  • Een Leids burger op

   Die “verre voorvaderen” die ook ooit vluchteling waren hebben zich wèl aangepast…..
   Maar als u dan ook zó blij zou zijn met de opvang van de huidige statushouders bent u ook vast wel blij genoeg om de kostenoverschrijding van 1,2 miljoen euro te betalen toch?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline