Nieuwe Partij Sleutelstad met twee zetels in Leidse raad

11

Het is Maarten Kersten gelukt om genoeg stemmen te krijgen voor een plekje in de Leidse gemeenteraad. Op 21 maart kozen 3276 mensen voor zijn Partij Sleutelstad, waarmee ook de grens voor een tweede zetel is gehaald. Daarmee zit er nu – nadat Leefbaar Leiden niet meer verkiesbaar was – alsnog een lokale partij in de raad.

De twee zetels zullen worden bezet door lijsttrekker Maarten Kersten (midden op de foto) en nummer twee van de lijst Anand Jitan (tweede van links). “We hadden het niet echt durven hopen, maar toen werden het er zelfs twee”, zei Maarten Kersten in Politiek071. “We zijn heel blij dat het werk van alle enthousiaste vrijwilligers niet voor niets is geweest.” Deze week krijgt de partij een eigen fractiekamer in het stadhuis en kan de nieuwe partij zich daar installeren.

IJsbrand Terpstra sprak voor Politiek071 met Maarten Kersten en Anand Jitan over hun nieuwe plek in de gemeenteraad

Alles nieuw
Tot nu toe heeft de partij zich uiteraard helemaal op de verkiezingen gericht, maar daar komt nu snel verandering in. Zo moeten er bijvoorbeeld veel afspraken worden gemaakt binnen de fractie. “Jitan, jij bent nummer twee. Kun jij op maandagavond vergaderen?”, werpt Kersten grappend op tijdens het interview. “Natuurlijk, ik moet wel, als ik de belofte aan de kiezers waar wil maken”, aldus Jitan. De twee zullen zich laten ondersteunen door duo-raadsleden en fractie-assistentie, net zoals andere Leidse partijen dat doen.

Ander werk
Het zal nog wel even duren voordat het Leidse pluche gewend is. “We zullen moeten zien wat er op ons afkomt”, aldus Jitan in het interview. “Maar we moeten er in ieder geval aan denken dat de kiezer heeft gekozen voor een lokale partij en lokale belangen.” Voor Jitan betekenen de extra politieke werkzaamheden in ieder geval dat hij zijn werk als rijschoolleraar zal moeten heroverwegen. “Misschien moet ik mijn rijschool gaan verhuren. Ik ga met Maarten overleggen hoe we dat in gaan vullen.”

Referendum
De komende tijd gaat de partij op zoek naar politieke medestanders voor het idee van een lokaal referendum, het belangrijkste verkiezingsthema van Partij Sleutelstad. “Wij hebben collega-fracties die ook wel voor een digitaal referendum in Leiden zijn”, aldus Kersten. “Zij willen dat niet zo vaak als dat wij dat willen, maar dan komt er misschien een compromis uit.” Als medestanders noemt Kersten de Partij voor de Dieren en D66. Maar of deze drie partijen het eens zullen worden en een meerderheid voor het plan kunnen vinden, is nog maar de vraag.

 

Delen

11 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Leuk voor hun natuurlijk na twee eerdere mislukte pogingen. Maar dat referendumverhaal kunnen ze echt wel verergeten. En wat hebben ze dan nog in de aanbieding? Niet veel denk ik zo.

 2. Wander Waterdrinker op

  Wat écht triest is, Ger, dat is jouw primitieve reactie..Op uiterlijkheden afgaan? Daarmee ga je áf Ger ! Afwachten en een faire kans geven is er bij jou kennelijk óók niet bij…
  En 10.000 lijkt me een schijntje voor een bijzonder project. Ze willen daarmee structureel de Leidse burgers
  meer en betere zeggenschap gaan geven. Aan jou hopelijk niet, want jij springt daar slecht mee om… ; – )

 3. Sleutelstad wil een sneltram door de Breestraat. Daarover heeft de leidse bevolking zich indertijd via een referendum uitgesproken (70% was tegen). In deze partij wil een referendum verordening invoeren?

  • René Dentener op

   De komende 4 jaar mag het plebs/domme stemvee weer zijn muil houden. Penthouse-Peggold heeft de participatieve democratie om zeep geholpen door tegen de referendumwet te stemmen in de Tweede Kamer en het laatste kroonjuweel van D’66 te verpatsen. Daar is zijn club dan ook terecht bij de GR-verkiezingen voor afgerekend met een verlies van 25 procent van de raadszetels.
   Iedere partij of beweging die voor vergroting van de inspraak bij het lokale beleid en bestuur is en met vernieuwende voorstellen komt heeft mijn steun. D’66 krijgt dat in ieder geval niet voor elkaar, zoals in Leiden bijvoorbeeld bleek bij de discussie rond de verplaatsing van het busstation. Die inspraakprocedure was één grote farce, heeft de gemeente veel geld gekost door het inhuren van een extern adviesbureau en alleen omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur stonden (impopulair besluit) werd de verplaatsing afgeschoten. Juist dit soort ingrijpende besluiten op lokaal niveau lenen zich uitstekend voor raadgevende referenda. Maar nee, de Leidse burger mag het de komende jaren weer doen met het serviel invullen van door marketingbureaus zoals Memo2 opgestelde risicoloze en niet-representatieve stadsenquêtes waarbij je leuke prijzen kunt winnen…(zie eerdere discussie hier: http://sleutelstad.nl/2017/07/10/inwoners-leiden-vragen-aandacht-woonvoorzieningen-zorg-welzijn-en-zwerfvuil/ )

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline