Melanie Schulz en Stephanie Bakker niet in Leidse raad, Alyssa Voorwald wel

5

Van de drie kandidaten die dankzij voorkeurstemmen in de Leidse gemeenteraad zijn gekozen, neemt er slechts één de zetel daadwerkelijk in. Dat is Alyssa Voorwald. Ze stond op de lijst van de VVD Leiden op plek 8, maar voerde succesvol een eigen campagne en dat leverde haar 430 voorkeurstemmen op.

De voorkeursplek van Voorwald gaat ten koste van de raadszetel voor duoraadslid Maarten Dirkse. Hij stond op plek zeven, maar daalt dus naar plek acht. De VVD haalde zes zetels. Als de nummer één, Paul Laudy, opnieuw wethouder wordt, zou Dirkse dus ook in de raad komen. Dat is nu niet zo. In dat geval komt nu Tom Leest in de raad.

De VVD Leiden had nog een tweede dame die met voorkeurstemmen werd gekozen. Oud-minister Melanie Schultz van Haegen was lijstduwer om haar partij te ondersteunen. Ze kreeg 432 voorkeurstemmen en verwierf zo dus een plekje op het Leidse pluche. Ze neemt haar zetel echter niet in, zo vertelde ze al voor de verkiezingen. Inmiddels heeft ze dat ook formeel bevestigd.

De  enige andere partij in Leiden waar een kandidaat met voorkeurstemmen is verkozen vanaf een naar verwachting onverkiesbare plaats is GroenLinks Leiden. Daar kwam de nummer tien, oud-raadslid Stephanie Bakker, door 404 voorkeurstemmen op plek vier terecht. Ze neemt haar zetel echter niet in, waardoor Rembrandt Rowaan alsnog in de raad komt.

Delen

5 reacties

  • Welnee. Hoort bij de folklore. Is toch alleen maar leuk als bekende Nederlanders laten zien welke partij zij steunen? Iedereen die op Melanie Schultz heeft gestemd, had ook zonder haar “lijstduwerschap” VVD gestemd. De massale voorkeurstem, is een teken dat veel Leidenaren haar zeer dankbaar zijn voor de Rijnlandroute.
   Partij Sleutelstad heeft lijst-rekkers: bekende Leidenaren die niet in de raad willen, maar wel laten zien waar hun hart ligt. Ludiek idee!

 1. Jantje van Leiden op

  Je toont wel erg je minachting voor de gemeenteraad als je je zetel, verkregen met voorkeursstemmen, niet inneemt. Eerst een leuk opstapje, nu te min.

  • Als je voor de verkiezingen aangeeft dat je als lijstduwer niet in de raad wil en na de verkiezingen dan ook niet in de raad plaats neemt dan kan er toch geen sprake van minachting zijn ? De genen die op haar gestemd hebben wisten dat donder goed . Ik ben het met K Winter eens dat dit een verwijzing is naar haar inspanningen inzake de Rijnlandroute .

  • Melanie met de lange achternaam is toch alleen geïnteresseerd in snelle auto’s en meer asfalt?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline