GroenLinks-voorkeurskandidaat toch niet in Leidse raad

Stéphanie Bakker wordt niet opnieuw raadslid voor GroenLinks in Leiden. Dat bevestigde ze zojuist tegenover Sleutelstad. “Ik vind het vreselijk jammer, maar ik ga mijn zetel niet opeisen”, aldus Bakker die op eigen verzoek op plek tien van de kandidatenlijst was gezet. De kandidaatstellingscommissie had haar afgelopen najaar plek zes toebedacht, maar toen tijdens de algemene ledenvergadering bleek dat er veel animo was onder de kandidaatsraadsleden van de partij voor een hogere plek op de lijst, liet ze zich tijdens de vergadering vier plaatsen omlaag zetten om zo plaats te maken voor de nieuwe garde.

Bakker kwam in 2010 in de raad. In 2014 stond ze bij de verkiezingen op de tweede plek, maar verliet enkele maanden later de gemeenteraad toen ze conrector werd bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Dat was qua tijd niet meer te combineren met het raadswerk. Om die reden koos ze ook nu weer voor een naar verwachting onverkiesbare plek.

“Ik had al eerder geconstateerd dat ik niet meer in de raad wilde. Althans, dat dat niet meer lukte qua tijd. Plek tien was bedoeld voor opvolgers en ondersteuners, niet voor fractieleden.” Of Stephanie Bakker wel duoraadslid wordt, hangt af van het aantal duo’s dat de fractie krijgt en voor welke beleidsterreinen. Bakkers specialisme is zorg en welzijn. “En anders blijf ik de fractie achter de schermen ondersteunen.”

GroenLinks-voorman Walter van Peijpe is blij dat Bakker in ieder geval voor de partij behouden blijft: “Stephanie heeft binnen de GroenLinks-fractie acht jaar keihard en met veel succes geknokt voor de zwakkeren in de Leidse samenleving. Nu de fractie is gegroeid naar acht zetels kan ze met een gerust hart afscheid nemen van de actieve politiek.”

Nu Stephanie Bakker de zetel – die ze dankzij 404 voorkeurstemmen verwierf – niet inneemt, komt nieuwkomer Rembrandt Rowaan alsnog in de Leidse raad. En mocht GroenLinks inderdaad toetreden tot het te vormen college, dan bestaat de kans dat er nog een plekje vrijkomt. Als Walter van Peijpe dan wethouder wordt, is dat goed nieuws voor Hester van Kruijssen, de volgende op de lijst.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline