1311 fietsers trotseerden kou tijdens Joop Zoetemelk Classic

2

Door de kou en de verwachte sneeuw hing het er zaterdagochtend om of de 12e editie van de Joop Zoetemelk Classic door kon gaan. De organisatie hield alles nauwlettend in de gaten en in alle vroegte werd besloten dat de omstandigheden goed genoeg waren om de fietsers op pad te laten gaan. Om 8.30 uur gaf levende wielerlegende Joop Zoetemelk bij Swift zelf het startschot voor de 150 kilometer.

In aanloop naar de toertocht schreven 4193 deelnemers zich in en 1311 reden ook daadwerkelijk de 150, 100, 75 of 50 kilometer. Mede-organisator Rob Hogenelst van de Leidse toer-en wielervereniging Swift liet weten erg blij te zijn dat de tocht toch door kon gaan. “Er gaat enorm veel werk in zitten en ook voor alle vrijwilligers is het fijn dat het toch door kon gaan. Volgend jaar hopen we voor de verandering eens op een mooi voorjaarszonnetje.”

Reanne van Kleef sprak met mede-organisator Rob Hogenelst van de Leidse toer-en wielervereniging Swift over de 12e Joop Zoetemelk Classic.

Joop Zoetemelk

Naamgever Joop Zoetemelk (onder andere winnaar Tour de France, wereldkampioen en Olympisch kampioen) geeft ieder jaar het startschot van zijn eigen Classic. Hij vindt het nog steeds erg leuk dat Swift, de vereniging waar hij zelf begon met wielrennen, dit ieder jaar organiseert en komt daarvoor graag over vanuit zijn woonplaats in Frankrijk. “Inmiddels heeft deze Classic echt al een mooi niveau en ik hoop dat het nog heel lang blijft bestaan.” Hij vond het ook mooi om te zien dat er toch nog meer dan duizend mensen ondanks de kou op pad gingen. “Dat zijn echte liefhebbers.” Zelf trotseerde Zoetemelk vroeger ook altijd de kou als dat zou uitkwam. Deze tocht liet hij aan zich voorbij gaan, hij was voornamelijk in het clubhuis te vinden waar honderden mensen met hem op de foto gingen.

Reanne van Kleef sprak met Joop Zoetemelk over de ijskoude Classic en vroeg hem hoe hij zich zelf vroeger wapende tegen de kou.

Polonaise 

Op de website van de Joop Zoetemelk Classic schreef koersdirecteur Anton Dalhuijsen: “De kortste samenvatting is dat de 12e Joop Zoetemelk Classic zeer goed is verlopen: 1311 rijders zijn van start gegaan vanochtend, ongelukken hebben zich niet voorgedaan en de sfeer in het clubhuis was vanmiddag fantastisch.”

Over eregast Zoetemelk schreef hij ook nog een mooie anekdote:  “In dat clubhuis was Joop het stralende middelpunt. Zeker honderd keer ging hij bereidwillig op de foto met de rijders, maakte hij een praatje en toonde hij belangstelling. Aan zijn zijde zijn vrouw en veel telgen van de Zoetemelk clan, waaronder Joops kleinkinderen die met ballonnen heen en weer renden. Bij het laatste nummer van de Rijntappers stond Joop op, begon hij te swingen en werd spontaan een polonaise gevormd. Joop, de man die iedereen blij maakt. Indertijd door zijn rijden, nu door zijn echtheid, zijn afkeer van kapsones en zeuren en degene, die mensen aan het dansen krijgt.”

Editie 2019

In 2019 bestaat Swift 100 jaar en dan staat ook de 13e editie van de Joop Zoetemelk Classic op het programma. Dalhuijsen: “Hebben we zaterdag 16 maart 2019 weer een afspraak? Joop en ik wel. Hij zal er zijn.”

Delen

2 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline