Studenten verzorgen exitpolls bij Leidse verkiezingen

3

Het tellen van de stemmen in Leiden gaat aanstaande woensdag wel even duren. Als de stembureaus woensdag om 21:00 uur sluiten, duurt het nog uren voordat de uitslag bekend kan worden gemaakt. Masterstudenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media willen daar niet op wachten en hebben besloten om exitpolls te houden.

“Het is eigenlijk een cadeau van de Universiteit Leiden aan de stad”, vertelde hoogleraar en organisator van de exitpoll Jaap de Jong in Politiek071. “De uitslagenavond in Leiden was vaak een beetje treurig, omdat de uitslag pas erg laat bekend wordt.” Daar willen de studenten dit jaar verandering in brengen, door direct na het sluiten van de stembussen om negen uur een eerste prognose te geven. “En om tien uur weten we dan echt voldoende om onze exitpoll representatief te maken”, aldus een enthousiaste De Jong.

Iedereen vragen
Bij de uitgang van acht Leidse stembureaus staan aanstaande woensdag studenten. Zij vragen iedereen die heeft gestemd, op welke partij ze dat hebben gedaan, wat een steekproef oplevert van ongeveer zesduizend personen. “De gekozen stembureaus bleken bij eerdere uitslagen een representatief beeld te geven van de uitslag.” Daarom is het op basis van die acht stembureaus mogelijk om de daadwerkelijke uitslag goed te benaderen.

Hoogleraar Jaap de Jong van de Universiteit Leiden was te gast in Politiek071 en sprak met Lieuwe van Slooten

Betrouwbaarheid
Zowel de methode die woensdag gebruikt gaat worden als de acht stembureaus zijn gekozen door de Leidse politicologen Jelke Bethlehem en Joop van Holsteyn. Mede daardoor ‘doen we eigenlijk nauwelijks een voorspelling’, zei De Jong over de betrouwbaarheid van de exitpoll. “We zitten er zo bovenop, ook omdat het op de dag zelf is, dat onze exitpoll een hoge representativiteit heeft.”

Leden van het stembureau
In alle stembureaus in Leiden zitten aanstaande woensdag vrijwilligers om het stemmen in goede banen te leiden. In Politiek071 vertelde Arthur Wijnen hoe dat in z’n werk gaat. “Zelf zit ik woensdag in het stembureau op het station. Bij ons komen er zo’n tien- à vijftienduizend mensen stemmen.” De stembureauleden controleren de identiteit van de stemmers en tellen ’s avonds ook alle stemmen. “Vorige jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen duurde dat tot kwart voor twee.”

Stembureaulid Arthur van Wijnen was te gast in Politiek071 en sprak met Lieuwe van Slooten

Wil je LIVE op de hoogte blijven van de exitpoll en de verkiezingsuitslagen uit de gemeenten in de Leidse regio? Luister dan aanstaande woensdag vanaf 21:00uur naar Sleutelstad FM en volg ons liveblog. We doen verslag vanuit Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude.

Delen

3 reacties

  1. ferry rigault op

    Tien tot vijftienduizend stemmers op het station is een beetje overdreven. Vorig jaar zijn er op het station, waar zowel aan de voor- als de achterkant een stembureau is, door 3492 mensen gestemd.
    Trouwens wel goed dat er een exitpoll komt want het tellen duurt inderdaad allemachtig lang.
    In het stembureau waar ik zelf vorig jaar zat, bij de Herenstraat, hebben we van 21.00 tot 01.30 uur geteld. We waren helemaal gaar. Dat is ook de reden dat ik 28 jaar me niet meer als stembureaulid heb opgegeven. Als er weer met de computer gestemd wordt, ben ik weer van de partij.

  2. Super goed dat die studenten dat doen,prachtig initiatief . Goed dat ze zo betrokkenen zijn bij de stad waar ze studeren, Mooi dat ze zich inzetten voor de toekomst van de stad waar ze tijdelijk zijn voor studie, Chapeau,

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline