Politici sluiten Leids Regenboog Stembusakkoord

Na afloop van het LHBTI-verkiezingsdebat dat zaterdagavond werd georganiseerd door COC Leiden, het LGBT+ Netpork van de Universiteit Leiden en studievereniging ASV Prometheus ondertekenden vertegenwoordigers van de acht deelnemende politieke partijen gezamenlijk het Leids Regenboog Stembusakkoord 2018.

Deze diashow vereist JavaScript.

In het akkoord beloven de partijen een inclusief beleid met voldoende aandacht voor LHBTI’s te voeren, de veiligheid van de groep te bevorderen en LHBTI-jongeren te ondersteunen. Dat geldt ook voor extra kwetsbare LHBTI-groepen zoals asielzoekers, roze ouderen en LHBTI’s met een beperking.

Ook aandacht voor meer zichtbaarheid en daardoor acceptatie maakt onderdeel uit van de getekende belofte. Bijvoorbeeld door de aanleg van een regenboogzebrapad. De Leidse gaybra’s zijn tot nu toe geen lang leven beschoren. In oktober 2015 werd de eerste tijdelijke aangelegd op de Nieuwe Beestenmarkt. Bij de herinrichting van de straat versteen de veelkleurige oversteekplaats weer. In plaats daarvan kwam er in oktober 2017 een regenboogzebra op de 2e Binnenvestgracht. Ook daar is hij na herinrichting inmiddels weer verdwenen.

Zaterdagavond gingen de politici met elkaar in debat over een aantal stellingen die aansluiten bij het stembusakkoord. Zo zou de gemeente het voortouw moeten nemen bij een inclusief arbeidsbeleid. een roze netwerk binnen de organisatie zou daarbij kunnen helpen. Ook moet er extra aandacht zijn voor transgenders. De gemeente moet ook voor hen een veilige en uitnodigende organisatie zijn bij bijvoorbeeld sollicitaties. Een roze wethouder kan daarbij helpen.

Sleutelstad maakte een registratie van het debat.

Ook was er in het debat veel aandacht voor de rol van scholen en sportverenigingen. Scholen zijn sinds 2012 verplicht om voorlichting te geven, maar dat gebeurt nog steeds niet overal. Zo zijn de voorlichters van COC Leiden niet welkom bij het Bonaventura College. De gemeente zou scholen daarop moeten aanspreken en zo nodig beboeten.

Tenslotte was er veel eensgezindheid over de rol van verpleeg- en verzorgingshuizen. Roze ouderen die zorg nodig hebben gaan vaak terug de kast in. De instellingen zouden zich veel meer bewust moeten zijn van de diversiteit van ouderen. De gemeente zou zich daarom samen met de huizen moeten inspannen voor het verkrijgen van een Roze Loper voor alle verpleeg- verzorgingshuizen. Dat is een keurmerk voor inclusieve zorg. Momenteel heeft geen enkel verpleeg- of verzorgingshuis in Leiden zo’n certificaat. Marente’s Huis op de Waard is er mee bezig.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline