Frits en Barbara Barend spreken bij Dodenherdenking Leiden

Frits en Barbara Barend hebben toegezegd dit jaar op 4 mei bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te komen spreken. Dit doen ze mede op basis van hun eigen afkomst en familiegeschiedenis. Beiden zijn ‘kinderen van de oorlogsgeschiedenis’.

De journalist, presentator en hoofdredacteur van Helden Magazine Frits Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt. Geboren in 1946, groeide hij op in het milieu waar de oorlog nooit ver weg was. Datzelfde geldt voor zijn dochter, de sportjournaliste en presentatrice Barbara, kind uit de ‘tweede generatie’. Zij zullen, elk vanuit hun eigen perspectief van wat zij hebben meegemaakt, de relatie leggen met het thema van de Dodenherdenking 2018: de kinderen uit het Joodse Weeshuis, die geen enkele kans hadden.

Dodenherdenking 2018 heeft als centraal thema de herdenking van 75 jaar ontruiming van het Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Op 17 maart 1943 werden de kinderen en het personeel van het Joodse Weeshuis, met medewerking van de Leidse politie, afgevoerd via station Leiden Centraal. Vrijwel onmiddellijk daarna werden ze vermoord in concentratiekamp Sobibor. Het gaat hier om een van de gruwelijkste misdaden uit de Nederlandse, en zeker de Leidse oorlogsgeschiedenis.

Decor van de herdenking is dit jaar wederom de Leidse Pieterskerk. Aanvang op 4 mei 18.45 uur.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline