Bewoners demonstreren met kraan tegen komst torenflat langs A44

20

Bewoners van Leiden-Zuid hebben zaterdagochtend een kraanbedrijf ingeschakeld om te laten zien hoe hoog een geplande torenflat in hun woonomgeving gaat worden. Een streng ballonnen van 75 meter moest inzichtelijk maken hoe de flat de omgeving gaat domineren. Om 9.00 uur werden de ballonnen omhoog getakeld op twintig meter van de plek waar de mega-toren moet verrijzen.

In december 2017 werden omwonenden verrast door het nieuws dat projectontwikkelar Timpaan een 75 meter hoge woontoren aan de Ommedijkseweg wil realiseren. Dit zal direct het hoogste flatgebouw van Leiden worden. De gemeente Leiden heeft er wel oren naar en wil graag een landmark op deze plek.

Buurtbewoners vrezen verlies aan woongenot, als zo’n knoepert in hun blikveld wordt neergezet. Maar er zijn ook andere redenen waarom zo’n gebouw op deze plek volgens de buurt geen goed idee is. “Dagelijks staat het verkeer van en naar de wijk Stevenshof in de ochtend- en avondspits muurvast. Nog meer woningen zullen de verkeersdruk en de uitstoot van fijnstof verder verergeren. De bouwlocatie is een van de weinige groene plekken in de wijk. Voor de flat moeten driekwart van alle bomen verdwijnen,” stelt Fred Sengers van Bewonerscomité Rhijnhofweg die het protest leidt.

Sengers: “Er is nog een reden en die ligt aan de overkant van de Oude Rijn. Daar ligt de historische buitenplaats Rhijnhof. De enige buitenplaats in Leiden, waar het herenhuis, koetshuis, orangerie, ommuurde moestuin en overtuin er nog hetzelfde bijliggen als toen ze bijna 250 jaar geleden werd gebouwd. De geplande flat staat ironisch genoeg precies ingetekend op de zichtlijn die enkele jaren geleden op verzoek van de provincie is gerealiseerd. Als de torenflat wordt gerealiseerd, zal die letterlijk en figuurlijk boven Huize Rhijnhof uittorenen. Een historische vergissing.”

Zaterdag worden gemeenteraadsleden ontvangen op de buitenplaats om bijgepraat te worden over de plannen en de bezwaren daartegen in de buurt. De bezwaarmakers hebben de woonflat ‘Toekan-toren’ genoemd, omdat de grond eigendom is van de familie Van den Assem-Van der Valk, nazaten van de familie die het naastgelegen Van der Valk-hotel Leiden/Haagsche Schouw exploiteerden. Manager Frans Schohaus van dat hotel ergert zich ondertussen dood aan die benaming: “Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat het Haagsche Schouw of enige Van der Valk er iets mee te maken heeft en dat is onjuist.

Omwonenden zijn onder de naam ‘Nee tegen Toekan-toren‘ een actiepagina op Facebook begonnen. Ook is er inmiddels een online petitie.

Delen

20 reacties

 1. En het staat vlak achter de Rijksmonumentale boerderij van Valkenburgseweg 10 ! Dat is belachelijk zonde. Hoop dat er geen woontoren komt en als die wel komt dan zijn we erg bezorgd over de schade die kan komen van de bouw ervan want het staat te dichtbij.

 2. Peter Ouwerkerk

  Dat het verkeer een drama wordt/is. Kan ik me voorstellen.
  Maar dat je woongenot achteruit gaat kan ik me niets in vinden.

  Mensen er is woning tekort en geen grond. Dus dan maar de hoogte in.
  Maar er zal wel een instelling zijn van “ er mag een toren gebouwd worden. Maar niet in me achtertuin. Ga maar in iemand anders ze tuin bouwen”

  • Het restaurant de Haagse Schouw heeft de bouw van het complex tegen over het restaurant weten tegen te houden. Reden : is dan geen zon meer op het terras. Dit complex is beduidend lager qua hoogte. De “Toekan-“, Toedan-” of is het de “ToeMaar Toren” is vele mate hoger. Hiermee wordt de zon, het huidige aangezicht (bomen, vogeltjes en het overige groen) weg genomen van de bewoners aan de Mies Ruthplaats. Nee het woongenot gaat er op vooruit door geen zon meer te hebben en tegen een landsteenpuist aan te moeten kijken! Overheden/gemeenten spreken vaak over horizonvervuiling. Dit is geen horizonvervuiling! Vind het kortzichtig om te zeggen dat er geen grond is om te bouwen en daarom maar om hoog. Dat zou betekenen dat de locatie waar deze landsteenpuist gebouwd gaat worden het laatste stukje grond is. Gaat het woning tekort daarmee dus niet oplossen. Daar naast worden er nog steeds nieuwe kantoorpanden gebouwd terwijl er diverse leeg staan! Doe daar iets mee. Wie verzint het om een landsteenpuist te bouwen langs een nu al drukke A44. Met de in aanbouw zijnde rijksweg tussen de A44 en A4 gaat het verkeer daar alleen maar toe nemen. Kijk eens om je heen naar soort gelijke situaties waar wooncomplexen naast een rijksweg liggen. Gaat straks op de A44 dan ook een maximale snelheid gelden van 80 km/u? Om het geluidsnivo en fijnstof overlast te reduceren. Dit gaat dan nog meer files geven dan wat nu al het geval is. Gevolgen/consequenties lijken mij helder. Op dit moment is er een dierentehuis gelegen aan het naast gelegen stuk grond waar men de toren zou willen gaan bouwen. Gegarandeerd, dat als het eventueel gebouwd gaat worden, de bewoners toch gaan klagen over het geblaf van de honden uit het asiel. Met alle gevolgen van dien voor het dierentehuis. Want zo kortzichtig zijn we wel. Verwijten maken naar andere als je zelf niet de dupe hiervan wordt valt onder dezelfde categorie. Er wordt gezegd de Stevenshof al is verkracht. DAN WORDT HET NU HOOG TIJD DAT DIT STOPT! Of blijven we alleen maar klagen achteraf en niet vooraf iets doen. Of van “nou de buurman zal wel iets doen”. Die op zijn beurt misschien hetzelfde denkt. Kom op mensen probeer je eens te verplaatsen in anderen die wel hierdoor geraakt worden. Hoe zou je het zelf vinden als je tegen zoiets MOET gaan zitten aankijken! De 2 informatieavonden die hebben plaats gevonden hadden puur en alleen het doel om te “informeren”. Op vragen/opmerkingen werd regelmatig neerbuigend door de presentatoren op gereageerd. Het op verzoek van de toehoorders opnieuw een presentatie slide te tonen werd gewoon niet gedaan. Wat is dit voor een houding! Is het informeren puur een formaliteit zodat de gemeente achteraf met een “gerust hart” kan zeggen “Maar we hebben toch de bewoners geïnformeerd!”. (Lees Wij wassen onze handen in onschuld) Inderdaad geïnformeerd. Maar is ook dit de manier hoe je met je burgers om gaat! Informeren over iets wat je de burger gaat opleggen! Deze houding staat loodrecht tegen over de houding als er verkiezingen op handen zijn. Want dan zijn we voor de burgers. Eenmaal gekozen vergeten we wat de burgers willen en slaan een andere weg in. Ik zou tegen de door de burgers gekozen partij gerelateerde raadsleden het volgende willen zeggen: bezint eer gij begint, leer eens van de blunders die er zijn gemaakt wat de burgers van Leiden veel geld heeft gekost, hoe zou je het zelf vinden als je woongenot bewust wordt weggenomen, luister ook NA de verkiezingen eens naar je BURGERS! Zoals de projectleider van de gemeente Leiden in de 2e informatieavond tegen de toehoorders (burgers) zei “IK BEN ER VOOR U”. Nou je weet wat het over grote deel van burgers willen. GEEN MEGA TOREN.

 3. Toekan Toren van 75 m komt er gewoon. Net als die roetriool Rijnlandroute op 80 – 150 m afstand van dezelfde woonwijk. De bouwboeren hebben gewoon vrij spel in de Stevenshof (blijft de geluidswal langs de A44 nog even staan??). De verst van het machtscentrum van Leiden verwijderde wijk wordt constant genegeerd. En luchtkwaliteit, geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners op minder dan 100 m van een roetriool als A44 is nu natuurlijk geen enkel probleem. Geen MER?? Dat wordt toch altijd naar het liberale eindresultaat gelogen. Verrrutte Zijlstra effect. En door de RvS sowieso goedgekeurd. “Burgerparticipatie” in Leiden? Hahahah, vergeet het maar. Alles is al geregeld in achterkamertjes aan de Bree. Handjeklap tussen van der Valk en de liberale, carriere geile, Bouwend NL wethouder Laudy en zijn VVD beton en asfalt vriendjes. Dat geldt natuurlijk ook voor de Toren van Babylon die Laudy en zijn bouwvriendjes graag in de Merenwijk willen neerkwakken. Die wordt op afstand de grootste: 100 m hoog. Die kun dadelijk tot in Utrecht zien.
  Beste Leidenaren, er is maar één oplossing. Niet op het arrogante partijkartel PvdAdieu, Draaikonten66, VVD en CDA stemmen. Stem op lokale en duurzame partijen. Die staan in ieder geval wat dichter bij de burger. En hebben een stuk minder groeiverslaving, grootwaanzin en hebzucht. Het gaat om de toekomst van de volgende generatie Leidenaren en het leefklimaat. Denk heel goed na op 21 maart 2018.
  Vanuit een wit bevroren landschap, in alle rust en schone lucht groet ik u.

 4. Ik vind het mooi worden met al die hoogbouw om de oude stad heen.
  Van mij mag er een ring van wolkenkrabbers om de stad komen.

 5. Perfecte plek voor een hoge toren! In de omgeving van het Transferium kunnen er ook meerdere komen. Er komen de komende 20 jaar 1,4 miljoen méér Nederlanders. Erg leuk dat een miljonair op een buitenplaats tegen het aantasten van zijn uitzicht is, maar laat die man dan iets doen voor z’n medemensen: sociale woningbouw ipv stemming maken. Ook met woontoren op tientallen meters afstand (inderdaad, waar zeurt die miljonair over?), woont deze mijnheer veel prettiger dan tienduizenden anderen in onze mooie stad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline