CDA Leiden wint eerste Politiek071 Cup

De eerste Politiek071 Cup werd zondagmiddag gehouden bij voetbalvereniging Lugdunum. In toernooivorm streden zes Leidse politieke partijen en een gecombineerd Leids persteam om de eeuwige roem. Uiteindelijk ging het CDA er met de titel vandoor, op doelsaldo bleven zijn D66 net voor. Het toernooi werd georganiseerd door Sleutelstad en Leidenamateurvoetbal, met Lugdunum als gastheer.

In deze verkiezingsperiode werd er op het veld fel gestreden om de punten. Voor veel partijen was het ook een mooie gelegenheid om nog een beetje te ontspannen én aan de teamspirit te werken voordat de verkiezingsstrijd echt los barst. De teams bestonden vaak uit (bestuurs)leden van de partijen en (kandidaat)raadsleden.

Bij CDA en D66 gingen zelfs de lijsttrekkers voorop in de strijd en dat resulteerde uiteindelijk in de eerste en tweede plaats. De fanatieke aanhang langs de kant bij D66 had de beste motivatie voor hun sportwethouder en lijsttrekker Paul Dirkse gevonden: “Elk doelpunt is een zetel!”, klonk er regelmatig. Dat werkte, want Dirkse knalde de een na de ander erin. En dat terwijl hij oorspronkelijk alleen langs de kant zou blijven staan.

Bij het CDA nam lijsttrekker Joost Bleijie zijn team op sleeptouw. Dat hij een fervent voetballiefhebber is wisten de meeste mensen wel, maar ook op het veld liet hij zijn skills zien. Meer dan eens werd een keeper vakkundig uitgekapt voordat de bal in het net belandde.

Alle partijen hadden hun best gedaan naast nieuwe gezichten wat bekenden uit de Leidse politiek op te te stellen. Zo deden onder andere Yvonne van Delft en Ashley North (GroenLinks), Martijn Otten (PvdA), Ton Rovers en Thomas van Halm (SP), Juliette Gillissen als bevlogen coach van de VVD,  Eric Krijgsman (D66) en Julius Terpstra (CDA) mee. Het persteam bestond uit een afvaardiging van Sleutelstad, Leidenamateurvoetbal en het Leidsch Dagblad.

Uitslag

1. CDA Leiden (13 punten)
2. D66 Leiden (13 punten)
3. PvdA Leiden (10 punten)
4. Persteam (10 punten
5. VVD Leiden (7 punten)
6. GroenLinks Leiden (6 punten)
7. SP Leiden (0 punten)

Visie op het Leidse voetbal

Alle partijen kregen ook de gelegenheid om hun visie op de leidse sport en met name het voetbal te delen. Ze kregen allemaal vijf stellingen voorgelegd. De resultaten hiervan zijn binnenkort terug te vinden op sleutelstad.nl en leidenamateurvoetbal.nl.

1) Het niveau van het Leidse voetbal is hoog genoeg. Het is niet nodig om ernaar toe te werken om Leidse clubs in de 3e divisie of hoger te laten spelen.

2) De gemeente moet clubs ondersteunen met de aanleg voor een kunstgrasveld als zij dat nodig hebben om te groeien en een gezondere vereniging te worden. Dat geldt ook voor andere sporten als rugby en American Football.

3) Veel clubs overleven op sentiment, maar zijn eigenlijk niet levensvatbaar. Het is beter voor het Leidse voetbal als de helft van het aantal verenigingen verdwijnt.

4) Er wordt 50 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe ijshal, topsporthal en zwembad. Het wordt tijd om ook financieel in voetbal, volkssport nr 1, te investeren.

5) Een Leidse sportliefhebber moet op ons stemmen omdat….

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline