Oegstgeest opnieuw aan de slag met wateroverlast Duivenvoordestraat

De gemeente Oegstgeest moet op zoek naar een andere oplossing voor de nieuwbouwplannen aan de Duivenvoordestraat. Vorige maand oordeelde de Raad van State dat de de plannen van de gemeente om wateroverlast tegen te gaan niet voldoende zijn. Er moet nu een nieuw plan komen voor de waterscheiding tussen het voormalige ASC-terrein en de Duivenvoordestraat. Wethouder Jan Nieuwenhuis heeft toegezegd daar in overleg met bewoners aan te gaan werken.

Op 17 januari oordeelde de Raad van State dat de plannen van de gemeente Oegstgeest niet voldoende zijn om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. De geplande waterscheiding tussen de Duivenvoordestraat en het ASC-terrein zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tuinen onder water komen te staan bij hevige regenval. Daarnaast oordeelde de Raad van State dat niet voldoende is onderbouwd dat het aantal geplande woningen niet zorgt voor extra wateroverlast.

Kritische houding
De gemeenteraad was op 25 januari vervolgens erg kritisch op het handelen van het gemeentebestuur. ‘De plank is al misgeslagen toen er werd gekozen voor een normale voorbereidingsprocedure, dat had een uitgebreide procedure moeten zijn’, aldus Boris Kocken van D66 Oegstgeest over de totstandkoming van het bestemmingsplan voor het ASC-terrein.

Fractievoorzitter Boris Kocken van D66 Oegstgeest over de uitspraak van de Raad van State in gesprek met IJsbrand Terpstra

Extra bebouwing
Wethouder Nieuwenhuis heeft van de Raad van State een half jaar de tijd gekregen om een reactie op de uitspraak te sturen, maar denkt dat al in maart te kunnen doen. Ten eerste moet hij op zoek naar een nieuwe (technische) oplossing voor de waterscheiding tussen het ASC-terrein en de Duivenvoordestraat. Daarnaast moet er beter inzichtelijk worden gemaakt wat de extra bebouwing betekent voor de wateroverlast in het gebied. De gemeente zal aan moeten tonen dat het aantal geplande woningen niet zorgt voor extra wateroverlast.

Wethouder Jan Nieuwenhuis over de uitspraak van de Raad van State in gesprek met IJsbrand Terpstra

Koopcontracten
Het is nog onduidelijk wat er met de nog te bouwen woningen gaat gebeuren. Diverse raadsleden vroegen zich af of het voor toekomstige bewoners nog wel mogelijk is om van hun koopcontract af te komen, mocht dat nodig zijn. ‘Dat is een zaak tussen de projectontwikkelaar en de kopers. De projectontwikkelaar gaat contact met hen opnemen’, aldus Nieuwenhuis. Raadslid Marcus Rolloos van VVD Oegstgeest had daarbij nog wel een tip voor de wethouder: ‘De koopovereenkomsten kunnen ook belangrijke financiële consequenties voor de gemeente hebben, aangezien die zich garant heeft gesteld. Dat moet niet worden vergeten!’

Slechtste scenario
Projectontwikkelaar Provast heeft alle werkzaamheden en acties rondom het ASC-terrein opgeschort tot de definitieve uitspraak van de Raad van State. Als daaruit blijkt dat het aantal geplande woningen niet kan worden gerealiseerd, dan staan zowel Provast als de gemeente Oegstgeest voor een flinke uitdaging. ‘Dat is het slechtst denkbare scenario mogelijk’, zei Nieuwenhuis daarover. ‘We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen.’

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline