Salmonella, bijen en tranen

In de uitzending van Science 071 hadden we deze week Prof. dr. Sjaak Neefjes op bezoek, hoofd van de afdeling Chemische Immunology aan het LUMC. Direct daarna schoof Prof. dr. Ir. Fons Verbeek bij ons aan om het te hebben over zijn onderzoeksveld in computational bio-imaging. Als afsluiters verzorgde redacteur Daan van Veen het wetenschapsnieuws én beantwoordde redacteur Camiel Aarents de wetenschapsvraag van de week; Waarom smaken tranen eigenlijk zout?

Zoals vorige week al langs kwam in de uitzending heeft recent onderzoek aangetoond dat het eten van producten besmet met de salmonella bacterie niet alleen direct leidt tot voedselvergiftiging, maar ook op de lange termijn een verhoogde kans op kanker geeft. Prof. dr. Sjaak Neefjes legde ons uit dat de salmonella bacterie beschadigde darmcellen om kan zetten in kankercellen waardoor er darmtumoren ontstaan.

Prof. dr. Ir. Fons Verbeek legde uit wat er in zijn veld in computational bio-imaging gebeurd. Hier worden 2 dimensionale (2D) beelden gemaakt door klassieke lichtmicroscopen omgerekend naar 3 dimensionale (3D) structuren. Deze 3D structuren geven nieuwe inzichten en kunnen gebruikt worden in veel wetenschappelijke velden.

In de rubriek wetenschapsnieuws vertelde redacteur Daan van Veen van alles over het kloneren van apen, de zintuigen van bijen en een nieuwe revolutionaire test om kanker te vinden. 

Waarom smaken tranen eigenlijk zout?

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline