Leidse Sinterklaasintocht enorm feest zonder incidenten

19

Op een enkel spandoek na hebben tegenstanders van Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Leiden nauwelijks van zich laten horen. De politie was wel voorbereid op protest en was zichtbaar aanwezig aan de randen van de Beestenmarkt waar de sint met zijn pieten om 12.00 uur aanmeerde.

De sint werd ontvangen door loco-burgemeester Strijk die inviel voor burgemeester Lenferink. Die is met een delegatie in Japan, onder andere om de vriendschapsband formeel te bekrachtigen die Leiden is aangegaan met Nagasaki.

Chris de Waard ging naar de intocht en maakte bovenstaande reportage.

Voordat de sint naar het grote podium ging waar hij de sleutels kreeg van het Huis van Sinterklaas, nam de goedheiligman uitgebreid de tijd om zoveel mogelijk kinderen de hand te schudden of op te tillen. Ook maakte de sint regelmatig een dansje en deelde knuffels uit: “Ik ben in een knuffelige bui,” verklaarde hij geheel overbodig.

Na het feest rond de intocht maakte de sint een optocht door het centrum om vervolgens op de Hooglandse Kerkgracht de rest van de middag kinderen te ontvangen. De komende dagen, tot en met maandag 4 december, neemt de sint zijn intrek in het Huis van Sinterklaas in De Waag aan de Aalmarkt. Daar kan hij dagelijks worden bezocht.

Na de intocht trok de stoet van de sint via het centrum naar het Huis van Sinterklaas. Onderweg werden door de pieten ook nog wat extra pepernoten ingeslagen. (Foto’s hieronder: Emile van Aelst).

Delen

19 reacties

 1. Zonder incidenten? Er liep een tiental neo-nazi’s verkleedt als Zwarte Piet mee. Ze deelden kleurplaten uit aan kinderen, met op de Sint-boot de naam van hun organisatie geschreven. Ik weet niet wat het organiserend comité daarvan vindt, maar ik zou me kapot schamen voor de aanwezigheid van die lieden op je ‘kinderfeestje’.

 2. maarten kersten op

  Zou Lenferink zich daar in Nagasaki, in zijn functie van cadeaubrengende afgezant van Leiden, ook als Sinterklaas hebben verkleed? In 1600 kwam de voorloper van de stoomboot, een zgn. fluit (nee, geen stoomfluit, die bestond toen ook nog niet), als eerste Nederlandse schip in Japan aan. Die fluit, de “Liefde”, landde bij Beppu, op het eiland Kyushu, niet ver van Nagasaki. Daar mocht de VOC enkele decennia later op een eigen eilandje in de haven een soort mini-Holland bouwen. Daar runden Hollanders twee eeuwen lang, tot rond 1850, een handelspost , een echt dorp, en daar zwaaide een voorganger van Lenferink de skepter in zijn functie van “opperhoofd”… Ik vraag me wel eens af of daar toen ook Sinterklaas werd gevierd en hoe de Japanners tegen de zwarte pieten aankeken… Of waren het daar gele spleetoog-pieten? “Onze” Von Sieboldt was vanwege zijn medische kennis al een soort heilige daar en zal dus vast wel voor Sint hebben gespeeld.

 3. Het Sint feest dat al 4 jaar geen feest meer is is even toch weer een echt kinderfeest in Leiden geweest. Op een paar kleine verstoringen na. De A4 en A44 waren in ieder geval niet geblokkeerd.
  Heeft de Sint of onze loco misschien nog een leuke surprise voor de kinderen in de Stevenshof. B.v. een surprise van 3 miljoen euro die zomaar uit de zak van de Sint is verdwenen of gestolen door een onverlaat in de Breestraat. Boe, die verdient de roe! Om de roetstreep op het gezicht van deze wijk nog wat beter weg te poetsen. Of zullen we de draaikonten in Leiden maar richting Spanje deporteren. In de zak van de Sint natuurlijk. Indien mogelijk voor 21 maart 2018. Punt.

 4. De Sinterklaasviering is natuurlijk geen echt kinderfeest meer sinds de kaping door allerlei platte commercie, die inmiddels ook het Kerstfeest heeft vernield. Om de zinloze consumptie bij de zich vervelende en aan consumptieverslaving lijdende burgers in Nederland nog verder op te stuwen heeft de inhalige commercie evenementen, “tradities” en feesten uit vooral de Angelsaksische wereld, en met name de VS, geïmporteerd. Het verwarde volk holt er jachtig, hebzuchtig en kooplustig achteraan, voortdurend opgejut door detailhandel, commerciële media en platvloerse reclame.

 5. Inderdaad Frits, de neoliberale consumptiemij gebaseerd op gratis geld en ultralage renten draait op volle toren. De decadente, schreeuwende, verleidende commercie heeft de Kerst al voor de Sint geplaatst. Kijk in de winkelstraten, kerstsfeer, kijk bij de tuincentra, kerstsfeer, in september staan de eerste kunst kerstbomen al geëtaleerd. Ze moeten wel want dan kunnen de geldmachines zoveel mogelijk opslurpen. Volksfeesten als cash cow en business model.
  De neoliberale beeldvullende VVD frac Zevenbergen en zijn trawanten in deze stad wilde daarom al een paar geleden de landelijke aankomst van de Sint in Leiden halen. Waarom? Veel bezoekers, veel omzet voor de retail en horeca, en daarna ook nog een leuk feest van de kids? Zijn dikbuikige business case voor de Sint was glashelder. Dikke winst in de zakken van de ondernemers.
  In de V.S. heeft Black Friday record verkopen gehaald. Hoe? kredietkaart schulden van de Yankees is tot record hoogten gestegen. De consumenten schuld in de V.S. bedraagt nu al 12.000 miljard dollar. En dan hebben ze de kerst inkopen, op de pof uiteraard en op kosten van de rest van de werld door de macht van de dollar, nog niet gehad. Dit jaar was deze Black Friday hysterie ook in NL voor eerst in de retail te zien. Stomzinnig naäpen van het meest dekante en vervuilende rotvolk ter wereld.
  Laten we hopen dat het neoliberalisme en de anglosaksische overheersing hun langste tijd gehad hebben en een herstel van de samenleving inclusief de volksfeesten kan plaatsvinden. Geen ordinaire reclame, geen hysterische toestanden rond de Piet, en kinderen die weer opgevoed worden zonder overvloed. Consuminderen. Want deze consumptiemaatschappij danst om het Gouden Kalf der Zonden. En zakt steeds verder weg in het moeras.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline